Dodaj komentar

Produžuje se rok za odjavu prebivališta u Hrvatskoj

ljubuski.info

Hrvatska Vlada do kraja godine najvjerojatnije će donijeti odluku kako bi se odgodila primjena Zakona o prebivalištu koja je unijela pometnju, dosta nepoznanica kod Hrvata izvan Hrvatske među kojima su i građani Bosne i Hercegovine.

Kako se doznaje od sugovornika iz hrvatske Vlade, postoji razumijevanje prema velikome broju osoba koje se još nisu prijavile, odnosno nisu na vrijeme dobile informaciju oko početka promjene zakona koji bi mogao pogoditi više desetaka tisuća Hrvata koji imaju dvostruke adrese prebivališta u Hrvatskoj, odnosno u zemljama u kojima trenutačno borave.

Odjaviti se ili...

Brojni Hrvati izvan Hrvatske posljednjih mjeseci su bili u dvojbi odjaviti se s adrese u Hrvatskoj i riskiraju li zbog toga zaraditi financijske sankcije te hoće li izgubiti osobnu iskaznicu. Najavljeni rok odjave koji je istjecao 29. prosinca za mnoge u iseljeništvu nije bio provediv i sigurno će iseljeništvo odahnuti kad čuje da je prijedlog da se prolongira rok za odjavu. Zbog mnogih problema i pitanja koja zahtijevaju odgovore, između ostalog i poreza na inozemne mirovine, Odbor za Hrvate izvan Hrvatske je najavio tematske sjednice za sljedeću godinu. Na produžetak roka za reguliranje boravišnog statusa su ukazivale i najave pomoćnice ministra Ines Krajčak kako Hrvatska policija neće odmah početi primjenjivati odredbe Zakon o prebivalištu i neće odmah kažnjavati građane radi takvih prekršaja, za koje je bila predviđena kazna od 500 do 5000 kuna.

Budući da veliki broj hrvatskih građana još nije regulirao svoj status, zbog čega su se zadnjih dana stvarale ogromne gužve ispred diplomatsko-konzularnih predstavništava RH izvan RH, kao i ispred policijskih postaja, Vlada će taj rok produžiti najvjerojatnije za još godinu dana.

Nema bojazni

Doznaje se da Vlada Hrvatske priprema posebnu uredbu kojom će se produžiti rok za prijavu privremenog odlaska ili za odjavu prebivališta. SDP-ov zastupnik Ivo Jelušić nedavno je objasnio kako Zakon o prebivalištu nije usmjeren protiv Hrvata izvan Hrvatske, ponajprije BiH, nego da je cilj utvrditi tko stvarno živi u Hrvatskoj.
"Zbog ovog zakona se ne treba stvarati dojam da Hrvati iz BiH gube neka stečena prava u RH. Dakle, nema potrebe plašiti Hrvate u BiH te ih zbog straha od gubljenja prebivališta u Hrvatskoj fiktivno ili stvarno 'tjerati' iz BiH", istaknuo je Jelušić.

Zoran Krešić [ Večernji list ]
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
7
3
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari