Dodaj komentar

Podignuta optužnica protiv Živka Budimira zbog nezakonitih pomilovanja

u parlamentu

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

  • Živka Budimira, rođenog 20.11.1962. godine u Posušju,
  • Petra Barišića, rođenog 24.02.1970. godine u Posušju,
  • Zorana Mikulića, rođenog 15.05.1962. godine u Mostaru,
  • Sauda Kulosmana, rođenog 21.04.1967. godine u Foči,
  • Hidajeta Halilovića, rođenog 15.05.1956. godine u Zenici,
  • Željka Asića, rođenog 16.12.1970. godine u Mostaru,
  • Armina Kulovca, rođenog 31.07.1981. godine u Sarajevu.

Optuženi u predmetu Budimir i dr. terete se za kaznena djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi i protuzakonito posredovanje.

Optuženi Živko Budimir se tereti da je sam i djelujući sa drugim optuženima, zloupotrijebivši položaj predsjednika Federacije BiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života kao i osoba iz kriminalnog miljea, iz njemu poznatih razloga i motiva, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju kaznenih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu, u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana.

Navedenim nezakonitim radnjama, izvršena su pomilovanja osoba osuđenih za teška kaznena djela, uključujući ubojstva, pokušaje ubojstva, nedopušten promet opojnih droga, porezne utaje, teška djela protiv sigurnosti prometa, kao i osoba koje su bile u bjegu i za koje je država BiH putem međunarodnih tjeralica, tražila njihov pronalazak i privođenje na izdržavanje kazne.

Na ovaj način, između ostalih, pomilovani su Mersed Hadžić poznat i kao "Švicarac", Naser Orić, Elvis Hodžić, Damir Vašiček, Alija Delimustafić i druge osobe. Ukupan broj pomilovanih osoba, obuhvaćenih optužnicom je 27.

Nakon puštanja na slobodu ovih osoba, desila su se teška ugrožavanja sigurnosti građana BiH u oružanim incidentima i drugim krivičnim djelima, koja su činile osobe koje su nezakonito pomilovane.

Također, među pomilovanim osobama bile su osobe kojima se dva puta davalo pomilovanje, što je izričito zabranjeno zakonom, kao i osobe koje čak ni nisu stupile na izdržavanje kazne.

Navedenim radnjama, prouzročeno je ugrožavanje sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine i ugrožen međunarodni ugled države BiH i agencija za sprovođenje zakona, te je poništen trud, rad i zalaganje pravosudnih i policijskih agencija, na otkrivanju, procesuiranju i vođenju kaznenih postupaka, te na taj način poništen rad i učinak agencija za sprovođenje zakona na uspostavi vladavine prava.

Također, Živko Budimir se tereti i za zloupotrebe položaja ili ovlasti, nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za osobnu uporabu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima.

U optužnici je predloženo saslušanje 79 svjedoka i 3 stručna vještaka, kojima će tužiteljstvo dokazivati krivnju optuženih osoba.

Opsežna i detaljna optužnica, u kojoj je detaljno precizirano počinjenje svih kaznenih djela, zajedno sa više registratora s nekoliko stotina dokaza, proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
8
5
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari