Dodaj komentar

U Županiji više ništa ne funkcionira kako spada

zastupnici

U Zapadnohercegovačkoj županiji uskoro bi moglo doći do novih previranja na političkoj sceni. Moglo se to naslutiti na posljednjoj sjednici Županijske skupštine koja je trajala vrlo kratko, no dovoljno da se moglo vidjeti kako zapravo stvari u koaliciji HDZ BiH – HDZ 1990. uopće ne funkcioniraju.

Zapravo se to vidjelo odmah na samom početku sjednice kada za usvajanje dnevnog reda svoju ruku nije podigao nitko iz "devedesetke".

Jedan po jedan ministar polako su počeli povlačiti svoje zakone, uključujući i Borku Herceg Lukenda (HDZ 1990.), ministricu pravosuđa, koja je s točke dnevnog reda povukla Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji tijela uprave u Zapadnohercegovačkoj županiji.
Povučeni su i drugi zakoni koji bi se, kako je rečeno na sjednici, na kojoj se napetost mogla nožem rezati, trebali razmatrati neki drugi put.

Prijedlog za izlazak iz koalicije

Jedan od ministara "devedesetke" u Vladi ZHŽ-a, Ivan Topić, nedavno je izjavio kako je upućen prijedlog vrhu stranke da se iziđe iz koalicije s HDZ-om BiH na razini ZHŽ-a.

Zbog čega, nije htio otkriti, no, navodno je za loše međustranačke odnose kriv HDZ BiH koji minorizira "devedesetku", a tu je i mnoštvo nagomilanih ekonomskih problema, koji zbog koalicijskog sporazuma padaju na teret stranci Martina Raguža. HDZ 1990. ne želi na svojim političkim leđima nositi nesposobnost Vlade sa 7 ministara iz HDZ-a BiH i dva iz HDZ-a 1990. koji će se, ako se ništa ne promijeni, u nadolazećem vremenu zacijelo povući sa svoje funkcije.

Od samog početka koaliranja ove dvije stranke, osjećala se velika napetost. "Devedesetka", uporna u tome da sudjeluje u političkom životu županije, nezadovoljna je odnosom HDZ-a BiH prema njima. Posebno se to moglo vidjeti prilikom dijeljenja ministarskih mjesta kada je HDZ BiH "devedesetki" nudio dva ministarstva, dok su ovi htjeli tri.

Nikad gore

I ne samo da koalicija dvaju HDZ-ova puca po šavovima, nego, prema izvoru bliskom HDZ-u BiH, eskaliralo je između zastupnika HDZ-a BiH iz Ljubuškog i "hadezeovaca" iz drugih općina u županiji. Navodno je razlog tome "neosjetljivost" županije za probleme Ljubuškog, kojem nedostaju milijuni maraka u proračunu.

Situacija u županiji je, blago rečeno, katastrofalna i više ništa ne funkcionira kako treba: niti Vlada niti Skupština. Sve to će najviše osjetiti proračunski korisnici, odnosno oni koji plaćaju sve ove političare da vode županiju, što njima nikako ne polazi za rukom.

Nakupilo se nezadovoljstvo, a tome najbolje svjedoče najavljeni štrajkovi i prosvjedi. Jedan će se održati upravo danas - štrajk upozorenja prosvjetara osnovnih škola u ZHŽ-u.

Također, štrajkom prijete i policijski sindikati, pa čak se i čelnici sportskih klubova žale na nikad lošiji status od kada postoje.

Najgore od svega jest što je u županiji zavladala totalna apatija čelnih ljudi koji kao da jedva čekaju da im završi mandat pa da podignu sidra i odu.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
5
3
8

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari