Dodaj komentar

Preminuo je veliki čovjek i svećenik, fra Vlado Kozina

Fra Vlado će ostat u srcima mnogih vjernika, jer je bio srčan propovjednik, bio je radišan, bio je graditelj i crkvenih zdanja i Božje crkve u Hercegovini. Tko je samo jednom slušao propovijed fra Vladimira (Vlade) Kozine, sigurno će se toga uvijek sjećati. Fra Vlado je propovijedao, Evanđelje tumačio glasno, jasno i svima razumljivo.Sav se unosio u riječi koje je izgovarao, na misama koje je predvodio nikada među vjernicima nije bilo priče dok je on propovijedao, uvijek je bio savršen mir. A znao je nadahnuto, produhovljeno propovijedati, uvijek s nekom zanimljivom prispodobom iz života vjernika, najčešće primjerene trenutačnom stanju u župi, ali i šire.

Kad nije bio za oltarom, bio je graditelj, veliki. Kao mladi svećenik, početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, sa župljanima započeo i sagradio Crkvu sv. Franje u Bukovici. Tada se nisu plaćali pomoćni radnici, osim majstora sav posao su obavljali vjernici. Kako je to fra Vlado znao dobro organizirati. Gdje god je službovao na župi iza sebe je ostavio i graditeljski trag: crkvu, groblje, spomenik, župnu kuću, putove...U Klobuku je iz temelja dovršio župnu kuću, a 2000. započeo i nakon odlaska iz Klobuka uz pomoć donatora sa strane 2004. otvorio novu zgradu osnovne škole. Kao svećenik samostana Humac je vodio radove na proširenju groblja i izgradnji mrtvačnice Krvnica u Radišićima, te sagradio lijepi kameni zid oko dvorišta crkve na Cernu sa vratima od kovane ograde, a bili su mu povjereni i radovi oko obnove stare crkve na Humcu.Fra Vlado je imao odlično pamćenje: nakon samo mjesec dana službe u Župi Bukovica, znao je imena, gotovo svih župljana, njihove nadimke, poimenice članove domaćinstva... I kada je otišao sa službe u Bukovici, često ga se moglo vidjeti, sresti u ovoj župi, na prigodnim misnim slavljima, ali i u posjeti obiteljima, prenosi Ljportal.

Fra Vladimir (Vlatko) Kozina rođen je 13. ožujka 1938. na Hrašljanima, franjeački habit obukao je 14.7.1958, a sveti red primio 2. svibnja 1965. godine.

Službovao je:

  • 1965.-66. Mostar
  • 1966.-70. Međugorje
  • 1970.-80. Bukovica (župnik)
  • 1980.-82. Mostar (gvardijan)
  • 1988.-91. Gorica-Sovići (župnik)
  • 1991.-2000. Klobuk (župnik)
  • 2000- Humac

Nakon duge i teške bolesti preminuo je 14. kolovoza 2013. Pokojnikovo tijelo bit će izloženo u samostanskoj crki sv. Ante na Humcu u petak 16. kolovoza 2013. Sproodni obredi započeti će istoga dana u 16 sati. Pokop će biti na Novom groblju na Humcu. Ovo je samo malo sjećanje na velikog, zanimljivog čovjeka, velikog svećenika,vjeroučitelja, neumornog graditelja.

Obitelji fra Vladimira i Braći hercegovačkih franjevaca, iskrena sućut, a fra Vladi pokoj vječni daruj, Gospodine.

VLM
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
9
7
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari