Dodaj komentar

EU suspendirala 5 milijuna EUR bespovratne pomoći za ruralni razvoj!

Europska komisija jučer je donijela odluku kojom je našoj zemlji i njezinim poljoprivrednim proizvođačima suspendirala pet milijuna eura bespovratnih sredstava za ruralni razvoj.
Ujedno je poslano upozorenje da nedostatak napretka u izgradnji kapaciteta pri realizaciji fondova EU-a za ruralni razvoj (poznat kao "IPARD" - Instrument za pretpristupnu pomoć u ruralnom razvoju) te izradi strateškog plana za ruralni razvoj za cijelu zemlju kao i u usklađivanju zakonodavstva po ovom pitanju s pravnom stečevinom EU-a, ne donosi samo potencijalni gubitak sredstava EU-a u iznosu od pet milijuna eura.

Ni eura za BiH

EU od BiH traži "upravljačko tijelo" za programiranje mjera koje se financiraju iz IPARD-a i to na državnoj razini. Na državnoj razni moraju biti i funkcije rangiranja projekata, plaćanja i knjiženja dok funkcije prikupljanja zahtjeva, administrativne kontrole i kontrole na terenu mogu eventualno biti dislocirane na entitetskoj razini, odnosno Brčko Distriktu. Iz EU-a su naveli da je to "maksimum decentralizacije" koji mogu dopustiti, a da to bude u skladu s propisima koje reguliraju IPARD.

Za vlasti u Republici Srpskoj je ovaj prijedlog neprihvatljiv. Znamo da su sredstva u entitetskim proračunima za oblast poljoprivrede mala, ali već godinama zbog otpora iz RS-a ne omogućava se ni uspostava sustava koji će dopustiti povlačenje sredstava iz fondova EU-a. Sredstva iz IPARD fondova, između ostalog, dostupna su za modernizaciju infrastrukture na farmama, subvencije za mlade poljoprivrednike i ulaganja u postrojenja za odlaganje otpada i upravljanje otpadnim vodama u ruralnim područjima... Usporedbe radi, Hrvatska je u proteklih sedam godina kroz program EU-a IPARD namijenjen za ruralni razvoj i poljoprivredu povukla više od 300 milijuna eura, a BiH nijedan euro!

Nije isto ako ćemo krenuti sutra s povlačenjem sredstava iz IPARD-a ili za par godina ako znamo da je BiH je trenutačno već na začelju svih zemalja regije.

Protivljenje iz RS-a

Šef Izaslanstva i specijalni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen najavio je jučer kako bi nedostatak djelovanja mogao kasnije rezultirati gubicima od nekoliko desetaka milijuna eura namijenjenih sektoru poljoprivrede za razdoblje od 2014. do 2020.

"Mora se razmotriti učinkovitost kao i djelotvornost fondova EU-a koji se dodjeljuju BiH. Dugujemo to poreznim obveznicima država članica EU. Dakle, s obzirom da nije bilo bitnog napretka, ne možemo dalje opravdati izdvojene fondove. Fondovi mogu biti ponovno mobilizirani samo ako postoje provjerljivi dokazi o ostvarenom napretku u rješavanju najvažnijih prioriteta u ovom sektoru. To će zahtijevati jasne i formalne političke obveze i dogovore, kako u pogledu IPARD struktura, tako i u pogledu izrade strateškog plana ruralnog razvoja" - kazao je veleposlanik Sorensen. Dodao je kako i ovaj primjer naglašava potrebu da se političari u BiH dogovore o EU koordinacijskom mehanizmu koji će BiH "omogućiti da govori jednim glasom".

Kako sada stvari stoje, iz Republike Srpske ne žele ni čuti o izgradnji središnjih državnih tijela i donošenju cjelovite agrarne politike na razini države, a kamoli o formiranju državnog Ministarstva za poljoprivredu, prehranu i ruralni razvoj, kao uvjeta za pristupanje zemlje EU-u. Prema dosadašnjim iskustvima zemalja, za puno funkcioniranje tijela koje će upravljati EU-ovim novcem za poljoprivredu potrebno je najmanje tri godine, a BiH još nije postignula ni unutarnji dogovor o modelu njegovog uvođenja, što pokazuje koliko se kasni s tim procesom.

Predrag Zvijerac [ Dnevni list ]
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
8
4
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari