Bošnjaci će od Hrvatske tražiti milijarde ratnih odšteta

ljubuski.info

Konačnu presudu za šestoricu hrvatskih najviših političkih i vojnih dužnosnika sa zanimanjem ne očekuje samo hrvatska javnost nego i posebice bošnjačka i to zbog namjere podizanja tužbi prema susjednoj Hrvatskoj za ratne odštete koje bi, prema grubim procjenama, mogle biti teške milijarde maraka.

Ukoliko Haški tribunal, odnosno, sudsko vijeće Haškog tribunala i u drugostupanjskoj presudi zaključi kako su Jadranko Prlić, Milivoj Petković, Valentin Ćorić, Slobodan Praljak, Bruno Stojić i Berislav Pušić, kao visoki dužnosnici nekadašnje HR Herceg Bosne i HVO-a bili dio udruženog zločinačkog pothvata zajedno sa susjednom Hrvatskom, predsjednikom Franjom Tuđmanom i ministrom obrane Gojkom Šuškom i Hrvatskom vojskom (HV) - Hrvatsku očekuje jedan od najvećih financijskih potresa u povijesti.

Bošnjaci će tražiti novčanu satisfakciju

Ukoliko se ne obori teza o 'udruženom zločinačkom pothvatu' na stotine, a možda i tisuće Bošnjaka, preko raznih udruženja, a i individualno, zasigurno će uputiti tužbe prema Hrvatskoj za plaćanje ratne odštete kao satisfakciju za pretrpljeno tijekom proteklog rata od strane HV-a i HVO-a.

Među Bošnjacima u dijaspori i BiH već je aktualno organiziranje po ovom pitanju, a jedno od najvećih uporišta daje i nedavna izjava poznatog hrvatskog odvjetnika Ante Nobila kako će Hrvatska biti proglašena krivom za agresiju na BiH.

Asim Manjgo, bivši mostarski novinar koji danas živi i radi u Norveškoj, obraćajući se Bošnjacima koji žive u Norveškoj, na svome Facebook profilu piše kako bi Savez udruženja i građana BiH u Norveškoj trebao zatražiti od Haškog tribunala dostavljanje presude na engleskom jeziku te se priprema i tribina s međunarodnim odvjetnicima na kojoj bi se raspravljalo o ovoj temi.
Tužba će se moći podići individualno, ali će učinak biti puno veći ukoliko se udružimo i kolektivno tražimo obeštećenje, iako mislim da ljudi koji su bili u logorima to trebaju raditi putem svojih udruženja. Svi mi imamo veliki broj prijatelja Hrvata, neki su se srodili i imaju familiju, a dobar dio nas kupio je nekretnine u Hrvatskoj. To se treba razdvojit i nitko tko je normalan ne bi trebao reagirati na ove poteze, prije svega Bošnjaka, iako ima pripadnika i drugih nacionalnosti, posebno miješani brakovi. To je jednostavno naša satisfakcija za sve strahote kroz koje smo prošli i duševnu bol koja nam je nanesena. Ovdje nije riječ o novcu nego o čistoj borbi za istinu i pravdu. Neka ostane u povijesti trajno zapisano, a sigurno će se ubuduće izučavati na pravnim fakultetima i navoditi kao primjer, stoji u njegovom pozivu Bošnjacima u Norveškoj.

Je li se Hrvatska kasno "probudila"?

Upravo o mogućnosti podizanja tužbi prema Republici Hrvatskoj, u svojoj kolumni u Jutarnjem listu iz travnja ove godine pisala i Nika Pinter, odvjetnica generala Slobodana Praljka.
Žalbena presuda u predmetu 'Prlić i ostali' imat će implikacije ne samo na BiH, odnosno na Hrvate u BiH i stabilnost u BiH nego i na Republiku Hrvatsku. Ukoliko žalbena presuda utvrdi da su dužnosnici RH, Franjo Tuđman, Gojko Šušak i drugi hrvatski dužnosnici bili pripadnici udruženog zločinačkog pothvata, takva presuda osim stigme zločinačke politike RH imat će i znatne financijske posljedice, piše Pinter.

Ona, između ostalog, zaključuje da prvostupanjski postupak koji je vođen od ožujka 2006. nije bio medijski praćen, nije bio važan političarima Republike Hrvatske niti političarima hrvatske komponente Bosne i Hercegovine.
Ignoriranje postupka, ignoriranje težine optužbe i nespornih činjenica, za mene osobno, je neshvatljivo. Nepravomoćna presuda od svibnja 2013., također nije pobudila interes javnosti i politike. A trebala je, smatra Pinter te naglašava kako joj je neshvatljivo da je "hrvatska politika kroz sve te godine, bez reakcije, dopustila da tolika količina neistina i iskrivljenih činjenica ostane bez odgovora".

U BiH se već presuđuje

Dobri poznavatelji prilika ističu kako će Hrvatska, kada tužbe za odštetu počnu pristizati, redom iste odbijati kao neosnovane, ali da bi tužitelji tada zasigurno išli prema Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Međutim, za Hrvatsku nije samo problem haška presuda.

Naime, dobro je podsjetiti da u presudama dva drugostupanjska procesa protiv pripadnika HVO-a vođena na sudovima u BiH doslovno stoji da su u okviru širokog, sistematičnog i rasprostranjenog napada, zajedno s drugim pripadnicima HVO-a i HV-a, sudjelovali u progonu Bošnjaka.

Već ovdje se otvorila mogućnost za takve tužbe protiv Hrvatske oštećenih Bošnjaka u ovim, konkretnim slučajevima.

V. Herceg | Dnevni list

Glas naroda

ha ha platit će isto ko što je srbija platila hrvatskoj...a muslimanima poslat račun za 5 godina hranjenja izbjeglica i devastiranja hotela itd...

Može svatko tužiti ali šta će dobiti je li BiH tužila Srbiju i JNA dvoje djece od poznatog Ljubuškog odvjetnika je ubijeno 92 od strane JNA zrakoplova

VBR dječače ali svejedno tu tragediju ništa ne može promjeniti...na ovom dunjaluku se nikakva strahota ne može poredit!

Ljubuski je bio tučen iz VBR i bio je raketiran iz aviona i bombardiran sa krmacama.I bacani su IC mamci sa padobranima.

koliko vam god srbija da za oštetu srebrenice
hrvarska će deset puta više
jel tak il ne tak mislim daje pošteno od izbjeglice

A Srbija i Crna Gora nisu osuđene za agresiju???Sve je to sukrivac Mesic,Racan i Pusic i Milanovic anti-Hrvati.

Trebaju odgovarati mučitelji zarobljenika ali brate moj što se Bošnjaci ne vraćaju iz Švedske Norveške Njemačke ... 22 godine se ovdje ne ratuje

Ništa sto ne znamo. Samo se čeka potvrda i gotov čin. Sve se znalo 9.svibnja '93. . Čudi me sto se i danas nastavlja savezništvo križ ljubav Dodik-Covic.

Trebamo i mi Hrvati trazit od turske za 400 godina. Od srba...

Što ne ratujemo od devedeset pete je li ustaše i mudžahedini

bravo usridu naše prijatelji više vole arape
nego braću srbe i hrvate
niko od nji neće da prizna
da su se njihove dede krstile a ne klanjale
jel tak il ne tak moje prijatelji

Šest pripadnika El Mudžahida je sudjelovalo u napadu na Ameriku prije 16 godina šta rade Hrvatski obavještajci

dečki u hagu ne radi ljubuško pravosuđe
pogledaj te slučaj piranski zaljev
ta avantura banovine će nas skupo koštat

Posljedice presude će biti ponovno izborne pobjede SDS-a SDA-a i HDZ-a i jačanje nacionalnih biznismena

platit će sigurno čim oni plate Hrvatskoj troškove koje su napravile izbjeglice i troškove koje je hrvatska vojska imala oslobađem bosne

...staje cudno.ionako danas nema hrvatske...postoji formalno po imenu al da moze nesto ucinit ko bosna eee...mozete joj stavit soli narep glupi narode

Neka plaćaju oni koji su osnivali Herceg Bosnu kao da Bosna i Hercegovina nije i Hrvatska zemlja od pamtivijeka

sad trba huškat narode jedne na druge brzo su izbori tako da nacionalne partije dalje vladaju i kupe med naroda a nepoželjni u njemačku i oni koji se lopovlukom nisu snašli-uhljebili

" Huskati" narod je - izjednacavanje naroda sa psima !.... Ako medjunarodni sud osudi one koji su pred sudom - kao udruzeni zlocinacki pothvat , tom sudu nece , i ne smije niko protivurijeciti ! Niko ne osudjuje hrvatski narod , nego njegove samozvane predstavnike koji su se i obogatili na tom "zlocinackom pothvatu" ! IMENUJUCI GRUPE I POJEDINCE POJMOVIMA / "Srbi , Hrvati ili Bosnjaci" to je - blacenje upravo Naroda . Optuzeni ce , zasigurno , biti osudjeni , jer su - u pocetku rata zaludili narod svojom pricom o GRANICI NA DRINI , pa kad su vidjeli da od Drine nema nista , onda su poceli vrdati o tome kako su oni - spasavali Bosnu !... Paraga je bio u Ljubuskom sa svojim Hosovcima i parolom ZA DOM...iako Paraga nije iz BH , niti je Ljubuski u Hrvatskoj ! Ko je stradao : bosansko-hercegovacki narod ! Prema tome , za "udruzeni zlocinacki pothvat" se ne tuzi narod , nego samozvani pojedinci ! Ako budu osudjeni , nema nikakvih razloga da ih branimo , osim da smo na strani ZA DOM...a taj pozdrav nije u skladu ni sa USTAVOM republike Hrvatke , a ni sa USTAVOM BH ! D a n a s !...Prestanite blatiti narod !

Sve te eventualne odštete može platiti Jadranko Prlić on se toliko namirio u ratu da mu to ne bi bio problem

A Praljak i njegovi suradnici

Boban Jelavić Čović dobro smo i prošli

Di su ovi sto su se o Praljka cesali dvadeset godina

Da , upravo bi trebao namiriti dugove PRLIC et comp. ! Medjutim , zakoni su takvi da ce oni samo robijati , i jos k tome cemo morati i da ih - h r a n i m o ! Paradoks jeste , ali i istina jeste ! Niko od branitelja nije poveo rat ! Niko ! Oni su se samo prikljucili , dobrovoljno , ili ne - nije bitno ! Upravo branitelji bi se treebali udruziti , i sa jedne i sa druge strane i traziti - PLATITE NAM STO STE NAS GURNULI U RAT !...NIKOME RAT NIJE BRT ! Bez obzira na to ko je bio , a ko nije bio - na pravoj strani ! Tako bi branitelji ( od koga , ili cega ?) - napravili pravi potez ! Kad budete imali drzavu gradjana , a ne samo nacija , to ce biti ono zasto su ginuli borci , i sa jedne , i sa druge strane !
.
Upravo bi hrvatski branitelji trebali pomagati bosnjackim braniteljima i zajednicki podizati njihove spomenike , jer ni jedni ni drugi nisu pokrenuli rat ! Branitelji treba da budu borci u miru - protiv svakoga rata ! To mogu postici - samo zajednicki ! I u skladu sa svim evropskim normama ! Na kraju , zelim svim borcima : zdravlje , mir i dobro !

Sramota za hrvatski narod a i republiku hrvatske ako se proglasi zlonoinackom državom a Tudjam zločincem.
Dakle to je dno-dna istine koju moramo pogledati u oci i biti realni.
Od toga dna dubljega nema.

nije sve izgubljeno.....ostace nam ona pisma.....joch hrvatska ni propala dok mi zivimo

ti kao da živiš na drugoj planeti
pa neznaš kakvi zakoni vladaju na zemlji
veće ribe jedu manje
ko je jači taj tabači
zapitaj se šta bi oni radili nami da su veći i jači
jel tak il ne tak braćo muslemani

Vi što se kao sekirate tko je to od vas poslao pomoć uznicima u Hagu

svi bi mi pomoć poslali
ali oni su i svoju unčad osigurali
jel tak il ne tak

Jel se mozda netko o tih mozgonja zapita sta ce bit kad ih haski sud oslobodi svega i pusti kuci.

prijatelji su dovele mudžahedine koji su devedesetih obredno odsijecali glave Hrvatima i razapinjali ih.
Dok se BiH ne razori, nikada mira ne ćemo imati.
Nit' je moru mire, nit ' je u Turčinu vire!

Pitaj ivu lučića i m. Tuđmana kako su muđahedini usred rata sa bošnjcima došli prekk zagreba i Hercegbosne,čiji je to interes?

Ukoliko Haška presuda bude osuđujuća za RH, onda je nažalost to jedini način i dokaz da se pripadnicima HVO-a prizna status hrvatskog branitelja, zar to nije žalosno!?

ako je maršal posto preko noći zločinac svašta može bit no samo da nam ne ode HDZ da nam medi još malo

počeli smo slavit poraze ko naša braća srbi nije dobro
svaki čovjek koji ubije čovjeka bez suda je ratni zločinac
tito je prvi a di su ostali titići

koliko su ovi opuhali rvacku zanima me
ako se vrate da na ponove djelo

izbjeglice taj se zakon zove darvinov zakon no ovde se kupuje škola partijskai to narod nezna

koji bolan darvinovi to su zakoni pakleni
svi smo mi nešto sagrišili
dok smo se na zemlji našli
nijedna se beba nije zasmijala
kada se rađala svaka je zaplakala
nego gledajte kako da se iz pakla išupate
kratko je ljutsko vrime jel tak il ne tak

Stani pa hrvatska je se napadala 80% iz bosne i potpuno je nebitno tko je to radio. Bosna ima da plati ratnu odstetu hrvatima. Dusevnu bol su ima nanijele jelte ?

Da dobiju i oslobađajuću presudu ovih šestoro ljudi je kažnjeno

Vidite što se događa jednom narodu ako ga ne vode pametni ljudi

Ako oni budu osuđeni onda i HVO vojnici koji su mobilizirani mogu tužiti Hrvatsku jer HVO je bila mobilizacijska a HOS dragovoljačka vojska

Tko to može vratiti deset godina života

Ko je jamijo jamijo

Kako sijes tako zanjes. Protiv. Boga i majke prirode se nemoze

U nekoj bjelosvjetskoj loži je skrojena 'pravda'. Mi moramo naučit prihvatit tu i takvu pravdu.

Tko je postavio pokojnog Matu Bobana neka odgovara

Poslije ..banja nema kajanja ali morali smo se zvati HBiH ovo je nasa zemlja

Srbi su krivi za hrvatsku
a hrvati za bih
treba svaki zločin osuditi
zločince kazniti

bolje bi bilo oprostiti
ako želite zajedo živiti
u ovoj državi nema pravedni
svi su krivi ko je bez grija neka sudi
jel tak il ne tak moji bošnjaci
braćo naša bvši katolici

Bošnjaci će od Hrvatske tražiti milijarde ratnih odšteta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari