Opstali su samo uvlakači!

ljubuski.info

Kontroverzno i dobrim dijelom zastrašujuće 'Opredjeljenje ili istrebljenje', bila je predizborna krilatica HDZ-a BiH 2000. godine. Tadašnja jaka hrvatska oporba držala je da HDZ istim plaši hrvatski narod istrebljenjem iz BiH ako ne glasuje za tu stranku.

No i nakon 17 godina, to je najjači i najutjecajniji politički element ne samo Hrvata u BiH nego među tri najmoćnije političke stranke uopće. Ipak, dok Hrvati u BiH bilježe pravi egzodus iz domovine u potrazi za boljim životom, skoro da su "istrijebljeni" i njihovi politički oponenti ili, što mnogi smatraju još gorim, pretvoreni u potpune sljedbenike ove stranke.

Cijena oprosta

Mnogi od političkih neistomišljenika završili su u potpunoj anonimnosti, drugi se dali u privatni biznis, neki su završili na optuženičkim klupama, a oni 'promišljeniji' svoje dojučerašnje političke stavove potpuno su promijenili - od često preoštrih riječi i snažnih napada prema predsjedniku HDZ-a BiH danas svojim preobražajem i zahvaljujući upravo njegovom milosrđu, nalaze se na visokim, dobro plaćenim pozicijama, no minornog političkog značaja.

Božo Ljubić, Krešimir Zubak, Jerko i Mladen Ivanković Lijanović, Zvonko Jurišić, Martin Raguž, Živko Budimir, Stanko Primorac-Ćane, samo su neka od imena nekadašnjih protivnika. Danas skoro potpuno anuliranih.

Pragmatični i ekonomični Božo Ljubić

Podsjetimo da je Čović imao rivala u Boži Ljubiću, sadašnjem predsjedniku HDZ 1990, prije šest godina. Međutim, Čović je slavio pobjedu, a Ljubić ga je optužio za krađu glasova. Što se uistinu dogodilo, nikada nije razjašnjeno, ni činjenica je da je to bio najveći raskol u HDZ BiH do tada. Stranku je napustio Ljubić zajedno s još nekoliko istaknutih članova te je osnovan HDZ 1990, uz blagoslov tadašnjeg premijera RH Ive Sanadera.
Čović je nelegitiman predsjednik jer nema većinsku podršku izaslanika sabora HDZ BiH. Koncept s kojim je Čović 'pobijedio' na stranačkom saboru nema političku budućnost jer je klanovski i antieuropski, riječi su dr. Bože Ljubića izrečene u lipnju 2005. kada je pretrpio poraz od dr. Dragana Čovića u utrci za predsjednika HDZ-a BiH.

Na Saboru te stranke Ljubić je dobio 25 glasova manje od Čovića, a sam Ljubić na konferenciji za medije kazao je da postoji dovoljno razloga za poništenje Sabora HDZ BiH, ponovivši da postoje sumnje u regularnost Čovićeva izbora. Ljubić je tada kazao kako je nakon glasovanja izviješćeno da je akreditirano 540 izaslanika, a da je glasovalo 544 - glasovalo je više od 100 posto akreditiranih, što je neshvatljivo.

To je bilo i razlogom skorašnjeg cijepanja HDZ BiH i nastanka HDZ 1990. Kako danas stvari stoje, pragmatični doktor Ljubić odavno je oprostio Čoviću, a izgleda da je i Čović oprostio njemu. Ljubić je zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru iz XI. izborne jedinice, tzv. dijaspore i još uvijek je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, mjestu koje je dobio kao predsjednik 'Devedesetke'.

Još se pamti Ljubićev predizborni govor kao predsjednika HDZ 1990 u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače iz lipnja 2010. godine kada je, uživajući u pljesku stranačkih i koalicijskih partnera, pozvao mlade na pobunu zbog nepotizma, politike koja je sveučilišta instrumentalizirala za uskostranačke i personalne interese, nazvavši HDZ golom stožinom oslonjenom na Dodika. Nepunih četiri mjeseca kasnije potpisao je sporazum s predsjednikom HDZ-a BiH, a na tom putu je i nakon izlaska iz HDZ-a 1990.

Jerko Ivanković Lijanović i NSRZB skoro nestali s političke scene

Lijanovići, Širokobriješka braća Jerko Ivanković i Mladen Ivanković iz Narodne stranke Radom za boljitak nekada su bili uski suradnici predsjednika HDZ-a BiH. Čović je 2005. godine čak optužen da je kao ministar financija FBiH primio mito od braće Ivanković-Lijanović i pomogao im izbjeći skoro 30 milijuna KM carinskih obveza. Nakon dva sudska postupka koja su trajala osam godina, 2013. godine Vrhovni sud FBiH Čovića je oslobodio optužbi. Lijanovićima se i danas sudi ali u drugim postupcima, u aferi "meso" i "poticaji" i milijunske pronevjere.

Oni su, kao i HSP BiH bili dio tzv. "platformaške vlasti" u Federaciji BiH zajedno s SDA-om i SDP-om. Zanimljivo je za podsjetiti da je i pokojni predsjednik SDA Sulejman Tihić svojedobno kazao kako su ove stranke potpisale političku platformu jer je HDZ BiH želio sve pozicije u Federalnoj vladi. No, 'platformu' HDZ-BiH nikada nije oprostio te je uslijedila neviđena kampanja i pritisak na "hrvatske izdajnike".

Danas su pred Lijanovićima teški sudski postupci i potpuno su politički minorni. Neslužbeno se doznaje da su politički potresi i optužnice duboko narušili i međubratske odnose Lijanovića, a u javnosti se jedino, putem društvenih mreža ili priopćenja, obrati bivši federalni premijer 'platforme' i ministar financija Jerko Ivanković Lijanović, komentirajući aktualne probleme. On je čak i najavio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva, no nisu velike nade u značajniji uspjeh.

Živko Budimir potpuno se povukao iz politike

U ovu kategoriju obvezno se ubrojio i tadašnji HSP-ovac Živko Budimir, hrvatski general i dokazani domoljub bez mrlje na karijeri. No, "nije mu bilo pomoći", unatoč nesmiljenoj obrani hrvatskih stradalnika i vojnih umirovljenika i njegovog sukoba s tadašnjim ministrom za branitelje, SDP-ovcem Zukanom Helezom zbog revizije braniteljskih prava, a čiji je zakon o reviziji - potpisala njegova prethodnica HDZ-ovka Borjana Krišto.

S današnje točke gledišta, nevjerojatno zvuči činjenica da je on, kao predsjednik FBiH, u spektakularnoj akciji i pred desetinama novinarskih ekipa uhićen u Mostaru i mjesec dana držan u pritvoru pod optužbom za organizirani kriminal, zlouporabu ovlasti i položaja, i to nakon što je činjenično dokazano (zahvaljujući snimkama video kamera) da su mu dokazi podmetnuti.

U istom periodu dolazi do ozbiljnih konfrontacija predsjednika stranke dr. Zvonke Jurišića i Budimira, a kao 'kec na desetku' uslijedila je i optužnica za 'neovlašteno držanje oružja'. Radilo se o pištolju, poklonu ministarstva obrane, a optužnica je odbačena.

Ova afere uzdrmale su Federalnu vladu 'platforme', a nitko nije snosio odgovornost za privođenje i pritvaranje predsjednika Federacije. Budimir je s nekolicinom istomišljenika izašao iz HSP-a, formirao Stranku pravde i povjerenja i doživio izborni debakl prije tri godine. Nakon što se kandidirao za člana Predsjedništva BiH i osvojio skoro 14.000 glasova, danas je u potpunoj anonimnosti dok još uvijek traje sudski proces za zlouporabu položaja i ovlasti.
Zvonko Jurišić - za sada vjeran svojoj liječničkoj ordinaciji, a njegov HSP završio s HDZ-om

I bivši predsjednik HSP-a BiH, dr. Zvonko Jurišić danas je daleko od aktivnog političkog života. Unatoč sudjelovanju u 'platformi' on je ipak svoju stranku uveo u HNS, a nakon što su ga dugogodišnje stranačke kolege izbacile iz vlastite stranke, povukao se u anonimnost svoje stomatološke ordinacije. Pitanje je hoće li se ikada ponovno aktivno uključiti u političke vode.

Oporbeno djelovanje stavljeno u drugi plan

Novi predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac Ćane, dugogodišnji politički protivnik HDZ-a BiH, i jedan od visokih pravaških dužnosnika koji su zagovarali "platformu", ističući dobru suradnju s HDZ-om BiH, nedavno je kazao da ukoliko bi se kojim slučajem ponovila alijansa ili platforma, to bi slomilo BiH te da je protivnik jednoumlja, ali da to sada treba staviti u drugi plan.

Karijeri uspješnog odvjetnika potpuno se posvetio i Krešimir Zubak koji u medije istupi zahvaljujući staroj političkoj slavi. No, njegova riječ, ma koliko bio osporavan ili hvaljen, i dalje ima svoju težinu.

Martin Raguž: od ljutog protivnika do "samo" izaslanika

Martin Raguž je, zajedno s Božom Ljubićem bio među osnivačima HDZ 1990., a nakon što je izabran za predsjednika u srpnju 2013. na svojoj koži je otkrio koliko je jako organizirana politička mašinerija HDZ-a BiH i utjecaj Dragana Čovića. On se i na općim izborima u listopadu 2014. godine (drugi put) kandidirao za člana Predsjedništva BiH. No, nakon slične kampanje s isprobanom i "korisnom" matricom 'hrvatskog izdajnika' i osvojenih nešto više od 128 tisuća glasova, naspram Raguževih 94.695, Čović postaje član Predsjedništva BiH.

Ragužu se i dalje se spočitava da je ovaj rezultat postignut dobrim dijelom i bošnjačkim glasovima, dok sumnju i sličnu konstataciju pobuđuje i činjenica da je i Čović osvojio 128 tisuća glasova kao kandidat za člana Predsjedništva, skoro 20 tisuća više od vlastite stranke i svojih koalicijskih partnera u tadašnjem HNS-u. Pitanje čiji su to glasovi se izbjegava, a još više odgovor.

Martin Raguž je na mjesto predsjednika HDZ-a 1990 dao ostavku u prosincu 2015. godine pravdajući to zdravstvenim razlozima, no ostao je na izaslaničkoj dužnosti u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ovaj potez mnogima je bio više nego čudan, a stranku preuzima Ilija Cvitanović.

Nakon odlaska s mjesta predsjednika 'Devedesetke' Raguž je nastavio sudjelovati u raspravama u Domu naroda, nedavno je, kao i zastupnici HDZ-a BiH podržao rad Tužiteljstva BiH što je naišlo na neodobravanje i zbunjenost u njegovoj stranci. Njegovu političku budućnost odrediti će kampanja na izborima sljedeće godine.

'Nitko neće Hrvatima birati predstavnike'

U kontekstu svih "hrvatskih izdajnika" dobro je podsjetiti da je HDZ-ovac Ivo Miro Jović 9. svibnja 2005. od strane Parlamenta Federacije BiH imenovan za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nakon što je Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu smijenio Dragana Čovića zbog optužbi za korupciju. Za Jovića su glasovali redom bošnjački izaslanici, njih osam, a jedini Hrvat koji je za glasovao bio je - Jović sam. Ovo je bio i početak "prakse" glasovanja, da drugi biraju Hrvatima predstavnike. Ali to, tada nije bio problem.

V. Herceg

V. Herceg | Dnevni list

Komentari

Mi Hrvati ne smatramo BiH dovoljno svojom domovinom i to je razlog što nema jakih političara a uhljebljivljanje je postalo jedina politička opcija

Pa koja je tvoja domovina Tanzanija šta li

Moja je BiH ali nisam političar

Zar su se Hrvati u domovinskom ratu borili za BiH.?

Većina Hrvata se borila za Hrvatsku a mi opet završili u Jugoslaviji samo manjoj i još pokvarenijoj..

Pa konju jedan normalno da smo se borili za BiH to je Hrvatska zemlja

Kako žive Hrvati nehdzovci u BiH dobra tema za tekst

pravi rvat ne mere bit ako nije u adzeju

Ja sam sebi kriv kud se ne opara odavde devedeset pete to što sam bio u ratu ništa ne zamjeram sebi jer bi opet isto

Politicki nepismen narod zasluzuje sto mu se dogadja,gojimi ce pojesti sami sebe, cionisti su dali dobru ocjenu nas gojima, da bili su u pravu...

Hrvate u BiH mora voditi Hrvat iz Bosne

ad je ovo ljudi moji, toliko nepravde a čovik nemoćan. Nedavno ode mlada obitelj u Njemačku čovik,žena i tri sina od kojih najstariji ima 7 godina ,naravno jer nema posla a istodobno naš načelnik pored toga što je zaposlio Slavena Paradžika u Elektro iako je svima poznato da je početkom rata POBJEGAO u njemačku i VRATIO se kad je završio i sad još za nagradu zaposlio mu suprugu u domu za stare koji je nedavno otvoren. Siguran sam da je neko ponudio taj posao ovoj ženi sa tri sina da bi ostala na našem ognjištu ovako sumnjam da će se ikad vratiti a takvih obitelji je na stotine. DOKAD VIŠE?????????

Politika ne bira sredstva. pa čist primjer Živko Budimir!
Ova situacija traje i trajaće zato izgleda sve će se isprazniti sela pusta ostadoše. Ali ovakav kraj i zemlja privlači ljude iz trećeg svijeta - Arape
Pričajmo mi priče - bajke- od istine se ne može pobjeći.
Od svega najtužnije je zašto mladosat izginu?

Dajte ljudi,kako se blamiramo po raznim portalima pišući razne gluposti.Još nisam pročitao da netko iznese neku konstruktivnu ideju kako da se izvučemo iz ovoga gliba, produkta jednoumlja aktuelne oligarhije.Jesteli čitali kolumne pok. Žarka Nižića koji je napustio ovozemaljski život na današnji dan prije dvije godine,a njegova promišljanja i danas aktuelna.!

rješenje je glasajmo za kradeze i biće nam svima super kakvo drugo rešenje progledajte ljudi već jednom
svi za kradeze i udbu svi

Opstali su samo uvlakači!

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto