Demografska katastrofa: Svake godine gubimo veći grad

ljubuski.info

Zavod za statistiku BiH prikazuje posljednje podatke iz 2015. godine. Prema tim podatcima u ovoj godini rođeno je 29.770, umrlo njih 38.150. Točnije, umrlo je više 8.300 nego što je rođeno.
Ja govorim stalno, ne gubimo samo, čak gubimo i neki veći grad, ne srednji. u BiH. Prema podatcima Eurostata, BiH je u špicu zemalja kada je u pitanju broj umrlih, kaže demograf Hasan Zolić.

Entitetski zavodi za statistiku imaju preciznije podatke. Tako je prema podatcima Zavoda za statistiku RS u posljednja dva mjeseca rođeno je 2.116 beba, a umrlo 3.448. Samo u ova dva mjeseca negativan prirodni priraštaj iznosio je 1.332.

Kada je u pitanju Federacija BiH. Negativna stopa je nešto niža. U lipnju mjesecu iznosila je -36. Rođeno je 1.644, a umrlo 1.680.
To je počelo negdje 2002.godine kada je RS prvi put počela iskazivati tzv.bijelu kugu. Federacija negdje 2006/2007 i sad je to nastavljeno, pojašnjava Zolić.

Cijela regija je problem. U Hrvatskoj se prošle godine rodilo manje za 14.005 stanovnika nego je umrlo. Prema podatcima iz 2015. godine i Srbija bilježi isti trend. Prirodni priraštaj Srbije u minusu je bio za 38.021 stanovnika.
Ulazi se kasno u brak. Danas žena ulazi u prosjeku 28/29 godina, muškarac preko 30 godina, kaže ovaj demograf.

Jedan od čimbenika je i loša ekonomska situacija, koja je u uskoj vezi s migracijom stanovništva s ovog područja.

Izvješće Ujednjenih nacija "Izgledi za stanovništvo u svijetu: Revizija 2015", govori da će pad broja stanovika u BiH do 2050. godine iznositi 19,5%". I drugi relevantna svjetska istraživanja ukazuju na demografsku katastrofu na ovim područjima.

TV1

Glas naroda

ta katastrofa je počela 70 tih godina,već onba kada se u obiteljima počelo rađati 1 ili 2 djece,rijetke su bile obitelji sa 4 i više. U jednoj osnovnoj školi na području općine Posušje 78 godine bilo ukupno 1860 učenika a ove školske godine nema upisan ni jedan prvašić.

Počmite djelit dječiji doplatak to ste dužni po zakonu a majkama plaću od 1000KM svakoj koja ima troje i više djece .Rezultati će biti vidljivi.

svakoj majci koja je rodila 3 i više djece obavezno dodijelit mirovinu u iznosu prosječne plaće i za svako dijete dječiji doplatak obavezno.

http://www.radiodelta.hr/2017/08/16/ukida-se-naplata-parkiranja-u-gradu-...

zanimljivo a ljubuski se i dalje raseljava a oni sto ostaju tu i dalje se pljackaju a i dolje hdz na vlasti a ukidaju naplatu parkiranja.
u ljubuskom je trenutno na snazi pljacka ,uhljebljivanje podobni i raseljavanje nistomisljenika

što je manje pučanstva veći je bdp

nemogu oni to dati koda im se cupaju zdravi zubi sto ce oni onda upljackat

Tko gubi?

Demografska katastrofa: Svake godine gubimo veći grad
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari