Obnova ceste Mostar-Ljubuški čeka na povećanje trošarina

ljubuski.info

Bečki list "Standard" ovih dana je objavio upozorenje za turiste koji se odluče na vožnju cestama u Bosni i Hercegovini. U tekstu se upozorava na jako loše ceste u ovoj zemlji.

Opasne ceste pune rupa

Ako odlučite putovati u BiH, morate se naoružati strpljenjem za satima dugu vožnju uskim i opasnim kolovozima punim rupa, kroz stare, mračne tunele u kojima kaplje voda - stoji u tekstu.

Međutim, nisu problem samo tuneli. uske ceste, oštre krivine, kritične točke, ograničenje brzine do maksimalnih 30 km/h, osobna su karta cesta BiH i jedan od uzroka brojnih nesreća sa smrtnim ishodom.

Kada je riječ o strpljenju, njime se ponajviše trebaju naoružati oni koji svakodnevno putuju na relaciji Mostar - Ljubuški. Prometnicom koja je nedavno proglašena magistralnom cestom svakodnevno putuje 6040 vozila i ujedno je ona jedina koja glavni grad Hercegovine povezuje s autocestom V5.

Iako se posljednjih godina radilo na rekonstrukciji određenih dijelova ove prometnice, ona se i dalje nalazi u jako lošem stanju, s velikim brojem krivina, ispucanim asfaltnim slojem, uskim grlima... Prosječna brzina vožnje na ovoj prometnici dugoj pedesetak kilometara je 40 do 50 km/h.

Prema riječima Ljube Pravdića, direktora JP Cesta FBiH, koje su sada zadužene za održavanje ove prometnice, situacija bi se trebala popraviti po usvajanju Zakona o trošarinama.
Ova prometnica je, nažalost, u lošem stanju iako ima i dijelova koje je županijska uprava za ceste, odnosno Ministarsvo prometa HNŽ-a rekonstruiralo u proteklom razdoblju. Cesta Mostar - Ljubuški prekategorizirana je u magistralnu cestu M-17.4 u 2016. godini. Međutim, s obzirom na ograničenost sredstava JP Cesta FBiH, u ovoj godini ništa drugo nije uloženo u ovaj cestovni pravac osim redovitog održavanja i sredstava koja su alocirana za projektiranje rekonstrukcije najkritičnijih dijelova ove dionice, navodi Pravdić.

Rekonstrukcija prometnice

Dodaje kako je trenutačno u tijeku odabir projektanta, nakon čega će biti potpisan ugovor za projektiranje, tako da će projekt biti urađen tijekom godine.
Međutim, u dogovoru s Ministarstvom prometa i komunikacija FBiH, te ukoliko dođe do povećanja sredstava iz trošarina, iz JP Ceste Federacije BiH planiraju, skupa s Vladom FBiH i Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, izdvojiti 1 milijun eura, od kojih bi se rekonstruirala najkritičnija mjesta na ovoj dionici, kaže Pravdić.

Povećanje sredstava iz trošarina bi, zaključuje Pravdić, omogućilo i izgradnju Zapadne obilaznice Ljubuškog te rekonstrukciju cestovne dionice na M-1.9, Ormanica - Gradačac (u vrijednosti od oko 3 mil. eura).

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

To bando Imperijalisticka samo dizite cijene trošarine zbog rupa na cestama

O rekonstrukciji i sanaciji ove ceste pričate zadnjih dvadesetak godina. Molim Vas ne punite nam glavu Vašim praznim obećanjima. Ovo je daleko najgora cesta s velikim prometom.

Nama svakako netreba cesta za Mostar nego za Njemačku

Jeli netko zna gdje završi novac od plaćanja cestarina ???

nista se neradi 40 gidina zato su ceste takveeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Koliko milijardijardi od taksi prilikom registracije su ukupili zadnjih 5 godina? Sto ne kazu dj.u.br.ad dovest cemo penzije na neku normalu? Sto ne kazu da radnik crnci 300 sati mjesecno za 750 maraka? Ajmo i to popravit,ma jok,oni imaju sebi,djeci i unucima osiguran bezbrizan zivot a narod ko j.b.e! Savjetujem svima put pod noge i bjezi vani,kad ostanu sami nek dizu sebi trosarine,cestarine i putarine,kazne poreze i dabogda im pasteta skupa bila

što je hadeze i putovi grude uništili,nema tu više ceste, lakše je prokopat tunel

kako se cestom može nazvati nešto što je puno rupa,policije,bagera,miksera,kamiona,viljuškara,firmi pred koje kamioni istovaraju doslovce sa "ceste",reklama,"fakulteta",benzinskih,restorana i gdje je prosjek brzine 30 km/h ako ne želiš platiti kaznu i stići živ do Mostara

Obnova ceste Mostar-Ljubuški čeka na povećanje trošarina
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari