Premijerno prikazan film o Zvonimiru Čuvalu

ljubuski.info

O Zvonimiru Čuvalu rođenom u Donjem Proboju u općini Ljubuški i njegovom životu i stradanju, u petak večer, je u gradskoj vijećnici u Ljubuškom prikazan film "Hrvatski heroji: čast i ponos na bulevaru smrti".

Redateljica filma je Marijeta Petković, tekst je pripremio Ilko Barbarić, a u realizaciji cijelog projekta produkcijski su sudjelovali Prvi TV i Romeo Bilać.
Ideja o filmu se rodila davno. Ja sam povezana s Jurom, Zvonimirovim sinom i nekako mi je ta priča o Zvonimiru već godinama bila u ušima i htjela sam saznati više. Došli smo na ideju da prikažemo film o njegovu liku i dijelu, ali nisam očekivala da će doći do ovoga do čega je došlo sada. Razgovarali smo s puno ljudi, kazala nam je redateljica filma Marijeta Petković.

Život za druge

Tata nemoj ići na teren!, zavapila je Silvija kojoj je taj dan bila sveta krizma zagrlivši svog oca Zvonimira, kojem je upravo javljeno da se stanje u Mostaru pogoršalo.

Kao da je slutila da ga više neće vidjeti. Sad ću otići i neću više nikada, odgovorio joj je Zvonimir, pozdravivši se s ljudima koji su bili pred njegovom kućom i radionicom u Donjem Proboju. Bio je to 11.svibnja 1993., u Mostaru je rat buktio. Najgore je bilo na Bulevaru.

Sukobljene strane bilu su svega nekoliko metara jedni od drugih. Pucalo se, palilo, Mostar je gorio. Zvonimir se pridružio svojoj vojsci, koja se nalazila u jednoj od zgrada na zapadnoj strani Bulevara. U jednom trenutku čuo je plač i vrištanje civila iz zgrade preko puta. Iz zgrade se vidio gusti dim i bilo je jasno da će ukoliko ne iziđu iz nje svi civili koji su u njoj izgorjeti. Uglavnom je bila riječ o ženama i djeci. Kroz glavu su mu u tom trenutku prošli njegovih četvero djece koja su ostala kući čekajući da se vrati. Odlučio je spasiti ih. Svojim vojnicima je naredio da ne pucaju. A kako nisu imali nikakvu komunikaciju s drugom stranom, Zvonimir je odlučio izići na sredinu Bulevara. Sa sobom nije ponio nikakvo oružje te mu nitko nije čuvao leđa. Primičući se gorućoj zgradi dozivao je civile da iziđu, da se na njih neće pucati. U trenutku kada je stao na sredinu ulice, Zvonimir je pao i ostao nepomično ležati. Pogodio ga je snajper. Netko je kukavički pucao na čovjeka sa ciljem spašavanja desetaka žena i djece. On u tom trenutku nije znao koje su nacionalnosti civili, niti ga je to zanimalo. Za njega su to bile žene i djeca. Kasnije se pokazalo da je među civilima bilo svih nacionalnosti. Zvonimir je poginuo, a oni su spašeni.

Uspjeli su izići iz zgrade i preći Bulevar.

Zadovoljstvo filmom

Naglašavam da mi je zadovoljstvo bilo surađivati sa Zdenkom Andabakom koji odvojio vrijeme i kazao svoju priču", kazala je Marijeta Petković.

Dodala je kako joj je iznimno drago što su općina Ljubuški i Udruga žena i branitelja prepoznali ovaj film i odlučili ga pokazati premijerno u rodnom gradu Zvonimira Čuvala.

Iza Zvonimira je ostalo četvero maloljetne djece Dejan, Stanislava, Silvija i Jurica te supruga Nada. Pokojni Zvonimir Čuvalo bio je zapovjednik IV. Radiško-Probojske satnije, nakon toga bojnik I. bojne, posthumno pukovnik, a Radiško-probojska satnija nakon njegove smrti nosi njegovo ime, a kasnije i bojna. Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OSH, Vrhovnik dr. Franjo Tuđman donio je odluku 1995. kojom se odlikuje (275 Čuvalo Zvonimir Nikola 2504955152730) Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.

U sjećanje:

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Teska laz

Bijela zastava je bila z olja-samo da se zna.

ajde katice, života ti, prestani se više naslikavati i glumiti ucviljenu udovicu, koja uživa sva prava od pok. muža, a njegova obitelj nije vidjela svoju unuku i nećakinju boga piraj od kada, ali partija uzate, mala nije završila ni srednju, a sad ima školu koju hoće i koja treba zavisi u koju će državnu instituciju, na lopovski način dobila glasove za vijeće, tabo samo bleju, i diže ruku kad joj kažu, jer ni zo sama ne bi mogla skontati, a ti pokupila pamet cilog svita, a cili radišići znaju da s pokojnim nisi živila od prije rata....., mala je njegovo dite i treba je zbrinuti, ali molim te ti prestani glumuti, iskačeš iz paštete više te dosta

Sreća pa nas još ima živih koji sve znamo o pokojnom sve naj ali priča o bijeloj zastavi je obična laž uz pokojnog je ranjen u oko i Ante Bašić kasnije ubijen u Ljubuškom

svaka čast poginulom kolegi no netrebamo mirka i slavka stripove a ovo o deni i katici svi znamo
kako vas nije sram blatit muža i oca svojom pohlepom
kako te katice nije sram pa svi te znamo
ima još finih udovica i djece branitelja
nemojte nas sramotit

E Katice sve se zna cija si ko si sta si i kako zivola prije.Sad su se pokondirila ti i tvoja kcer pa necete vise ni da pozdravite stare prijatelje.Sta lova i HDZ cine od covjeka.Malo se skuliraj ponizi se i odnakni se od ovih sotona dok ti nije kasno.Zao mi je sto zaboraljas svoju obitelj i stare prijatelje.

Tu su pala dva druga, velika dva prijatelja s ogromnom hrabrošću koju je malo tko imao... Nikakva zastava nije bila u njihovim rukama neg su bile puške njihove i da bili su civili tamo negdje u zgradi a njih dvojica, pošto se nisu bojali ničega izašli su na sred raskršća i planirali skinut snajperistu. Dok mu je pok.Zvonko prstom pokazivao gdje se nalazi snajperista u istoj sekundi metak pogadja Antu i Zvonku te oba neustrašiva jastreba padaju... Pokoj im vječni i hvala im za sve... Laka vam zemlja bila junaci naši pa di god da ste pali i još jednom hvala za našu slobodu pa kakva ona got bila mada nije onakva kakvom ste ju vi zamišljali dok ste nas branili... Zvonko je bio jako dobar i poseban čovjek a njegova hrabrost je bila nadljudska, hrabrost Bozijih Arkanđela...

Bez obzira kako komentirali istinu su ukratko ispričali svjedoci.. A ja sam bio iza prozora kad je zvonko vikao nepucajte i izišao prema bulevaru skupa sa Antom koji mu govorio da se ljudi izvlače prema zgradi ispod gimnazije i tada se ovo događa. I tada nakon što je zvonko izvučen.,Dečki iz Livna koje je Andabak vodio su sa bulevara izvlačili ranjenu ženu i sjećam se ko jučer da je jedan vojnik ranjen, strašni momci. Nek vam je laka zemlja

deni je u veljacima dobila 12 glasova pa su joj namistili na 305 sad klima glavom u vjeću općine dok su branitelji i njihova djeca u njemačkoj i na burzi
nije deni sama di su ostali

Premijerno prikazan film o Zvonimiru Čuvalu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari