Mladi Hercegovci žele otrgnuti gangu od zaborava

ljubuski.info

Ganga je izvorna, specifična narodna pjesma, koja se pjeva na području Hercegovine i dijela Hrvatske, ali i po cijelomu svijetu, gdje se iseliše ljudi s ovih prostora i ponesoše svoju gangu, barem u srcu…

Istina je kako se ganga sve manje čuje u mjestima svoga rođenja, pokušava je prekriti paučina zaborava i zato je vrijedno pokušati otrgnuti je, oteti zaboravu.

Ovih dana u produkciji Udruge za kulturu i informiranje "Tomislav" iz Tomislavgrada, intenzivirano je snimanje dokumentarnog filma pod nazivom "Ganga-pratiteljica života".

Podsjetimo: prikupljanje građe i priprema za snimanje filma počela je prošle godine, dobar dio filma je snimljen, ali preostalo je još posla, snimanja i montiranja, ali je očekivati završetak filma do kraja godine.

Jučer je snimljena, vjerojatno, jedna od najmlađih gangaških muških skupina iz Hercegovine: Ivan Leto iz Ljutog Doca, Marko Čolak iz Ledinaca, Marin Ćorić iz Knešpolja i Ivica Jolić iz Kongore. Pričali su ovi mladići iz različitih mjesta Hercegovine što im znači ganga, kad su je počeli pjevati, kada je i gdje pjevaju, vole i djevojke gangaše…A onda je zaorila pjesme!

Prvo su pjevali u prigodnom ozračju Pizzerije "Kamin" u Kongori, koja je i svojevrsni muzej starina, a potom na Duvanjskom polju, pa teško prohodnim putom, u suton došli u podnožje Vrana i Ljubuše, u naručje Potkose, u toplo gangaško gnijezdo.

Od jakih, pravih momačkih gangaških glasova, odjekivala je Kongora, brda i doline!

Poslušajte jednu samo, za subotnje buđenje, nema veze što niste naručili!

tomislavnews.com

Komentari

Svaka cast

svaka čast bećari bog

Mladi Hercegovci žele otrgnuti gangu od zaborava

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto