Apel iz Civilne zaštite: Ne palite vatru na otvorenom!

ljubuski.info

Ljeto je započelo, a s obzirom da svake godine u ljetnom razdoblju, zbog visokih temperatura i suše, na području Županije Zapadnohercegovačke izbije veliki broj požara pozivamo građane da ne pale vatru na otvorenom, jer često zbog nepažnje i nemara izmakne kontroli i može doći do ugrožavanja ljudskih života i velike materijalne štete.

U slučaju požara građani su dužni pristupiti gašenju početnih požara, a ako nije moguće požar ugasiti bez opasnosti za sebe i druge osobe potrebno je odmah pozvati vatrogasce na broj 123, Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122.

Posebno skrećemo pozornost građanima da su županijskim Zakonom o šumama predviđene novčane kazne u iznosu od 200 do 1.500 KM za fizičke osobe koje lože vatru u šumi ili šumskom zemljištu na udaljenosti manjoj od 300 metara od ruba šume, a novčanom kaznom od 6.000 do 8.000 KM kaznit će se 'Šumsko gospodarsko društvo' ako ne poduzme preventivne mjere zaštite od požara, odnosno dozvoli loženje vatre na udaljenosti manjoj od 300 metara od ruba šume.

Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, u skladu s Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine", broj: 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14 i 46/16) predviđene su sankcije, u vidu kazne zatvora ili novčane kazne.

Apeliramo na sve građane: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedopuštenim mjestima jer vaša nepažnja može imati nesagledive posljedice za ljude i materijalna dobra, a možete i kazneno odgovarati.

Civilna zaštita ZHŽ

Komentari

Zna se tko je ovih godina palio

a koja su to dozvoljena mjesta za palit vatru

ta znase ko pali ko gasi plaćenoje i onima koji podmeću i onima koji gase čiji izbijo požar tjekom noći na tri lokacije u makarskoj pa vidili i[ * neprimjereno * ] da se podmeću požari koje kažnjen imali iko da kaže nema

požar po buri u noći na dvi specijalne lokacije je podmetnut pale ljudi hrvacku nezadovoljni ili je čak diverzija

'ko lani zapali Vinariju, Duhansku, gaj u Pregrađu...

ko zapali duvansku da iskoristi grede a sad vlast se gosti ispod pokradenih greda jeli ministar prepozno grede kad je ovnovinu kusa ispod greda
grede skidala dizalica i vozili šleperi
niko nije ništa vidija i nisu ukradene
hrvacki lobi pali da bi opljačka našu imovinu dragi druže tito
eto krenulo je tito je zločinac i ostaje bez trga i njega pljačkaju
jadan lji si tito u lipoj našoj
tuđman je titin učenik i đeneral moga bi ion brzo doć na tapet da se proda za glasove -bandiću treba ručica
pravimo moost preko prodane rvacke teritorije neuma a još sanjamo drinu
možda danas ostanemo bez komada piranskog zaljeva od jednog autobusa janeza
joj jadna li si tugo naša šta nam rade nesposobni hrvati

Apel iz Civilne zaštite: Ne palite vatru na otvorenom!

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari