Franjić: Vještak Maštruko je neviđeni manipulator

ljubuski.info

Suđenje Oliveru Knezoviću, osumnjičenom za ubojstvo Vedrana Puljića i ranjavanje šest navijača FK Sarajevo, trebalo bi uskoro dobiti svoj epilog u Županijskom sudu u Splitu.

Sudski vještak Vojin Maštruko je metodom forenzične 3D rekonstrukcije apsolutno preokrenuo tijek suđenja, utvrdivši da smrtonosni hitac nije ispaljen s pozicije osumnjičenog. Vještaci iz BiH tvrde suprotno. Uz to prilažu i dokaze.
Sudac Mlađen Prvan vodi predmet u Splitu. Ja sam mu rekao da je zločin to što su uradili, kazao je ogorčeno šef Odjela za balistiku Federalne uprave policije Bruno Franjić, nakon što im je priložio sve kontroverze suđenja Oliveru Knezoviću u Županijskom sudu u Splitu, uključujući i vještačenje Vojina Maštruka metodom forenzične 3D rekonstrukcije.

Službena vještačenja

Oliver Knezović se nakon kobnog događaja našao u pritvoru u Širokom Brijegu, a predmet je vođen u Bosni i Hercegovini. Sudski vještak Bruno Franjić je zajedno s ostalim kolegama iz BiH službeno radio vještačenja, da bi ih potom za isti slučaj angažiralo i Županijsko tužiteljstvo Široki Brijeg, gdje su na rekonstrukciji bili dva puta.

Kada je Knezović pobjegao iz pritvora u Širokom Brijegu, potraživši utočište u Hrvatskoj, slučaj je preuzelo hrvatsko pravosuđe, a postupak se vodio u Zagrebu, dok Vrhovni sud nije delegirao suđenje iz Zagreba u Split pod obrazloženjem da će biti lakše napraviti rekonstrukciju u Širokom Brijegu.
Oni su nama nakon svega poslali na očitovanje vještačenje Vojina Maštruka, ali pri tome nemamo mogućnost svjedočiti kao vještaci. Kompletnu optužnicu preuzeli su od nas, zajedno s nalazima vještaka, fotodokumentacijom… Znači sve su od nas preuzeli, a da nikad nismo saslušani na sudu. Svjedoci iz Bosne i Hercegovine mogu biti saslušani, a vještaci ne mogu, kazao je Franjić, obrazloživši da je riječ o potpunom apsurdu.

Navodi kako ih neće saslušati kao svjedoke, iako su to mogli, a da su grešku napravili i zato što su im na očitovanje poslali vještačenje Vojina Maštruka.
Ima navijača koji su trčali prema suprotnoj grupi, gdje je stajao Oliver Knezović. Vedran Puljić je polako hodao u potpuno drugom smjeru. Dakle, on nije išao sučelice prema Knezoviću, kako to tvrdi hrvatski vještak Vojin Maštruka, a to se jasno vidi na priloženoj fotografiji, objašnjava Bruno Franjić.

Metak nije ispaljen s benzinske crpke

Stalni sudski vještak za balistiku i mehanoskopiju mr. sc. Bruno Franjić i njegov kolega Alija Kotarević su u svom očitovanju odbacili mišljenje da je Vedran Puljić pogođen s pozicije parkinga benzinske pumpe Ina.
Vojin Maštruko u svom vještačenju navodi da je pucao policajac prekoputa benzinske pumpe i spominje da je jedna čahura pronađena na mjestu događaja, da je ispaljena iz tog pištolja… Prilikom rekonstrukcije je postavio položaj, kao da ga je policajac upucao. Međutim, čahura tog policajca je od proizvođača Geco municije, čije je zrno čelično. Zrno koje je pogodilo Vedrana Puljića je žuto zrno koje ima 30 posto cinka, a 70 posto bakra, kategoričan je Franjić.

Dodaje da od 15 korištenih čahura koje su pronađene na mjestu događaja, postoje tri različite vrste. Osam čahura s oznakama "PG 9mm Luger", pet čahura s oznakom "S&B 9mm Luger" i dvije čahure s oznakama "Geco 9mm Luger".
Mi smo rekli da to zrno iz glave Vedrana Puljića i iz noge Eldara Spahića, po svojim općim karakteristikama, može odgovarati čahurama ispaljenim iz dva pištolja. Samo su dva policajca Vujović (čije je oružje koristio Oliver Knezović) i Jurić imali municiju istog proizvođača. Jurić ga nije mogao upucati, jer je bio na sasvim drugoj strani, ističe Franjić.

Vještačenje od 10 tisuća eura

Bruno Franjić je kazao da su oni prilikom rada na tom slučaju sve fino poredali te da tu uopće nije bila neophodna forenzička 3D rekonstrukcija. Uz ostalo, navodi da su poredali i pravce putanje zrna.
Forenzička 3D rekonstrukcija zavisi od toga kakve parametre postavite. Maštruko je za to vještačenje uzeo 10 tisuća eura. Ja sam sucu rekao da je zločin to što su uradili. Vještak Maštruko je neviđeni manipulator, kazao je Franjić, dodavši da oni prilikom svog rada ništa nisu zaključivali, već samo dali eventualne mogućnosti na osnovu postojećih tragova.

Sudac kaže da će možda tražiti treće vještačenje, a mi se pitamo zašto treće vještačenje ako ne prizna naše. Vojin Maštruko je u medijima iznosio navode da je pregledao kompletnu dokumentaciju i da je uočio veliki broj propusta vještaka iz Bosne i Hercegovine. To je uradio da može manipulirati. On je 100 posto dao lažan nalaz, znajući da se ne mogu zvati vještaci iz Bosne i Hercegovine, kategoričan je Franjić.

Prema mišljenju odvjetnika Milenka Umičevića koji brani osumnjičenog Olivera Knezovića, u zgradi Županijskog suda u Splitu bit će održana još najviše jedna rasprava prije konačne odluke.

klix.ba

Glas naroda

Popapala maca pogani jezik

Zasto ne trece vjestacenje.mozda ste vi pristrani i ko moze garantirat da i vase vjestacenje nije istinito.ovdje je zalosno da je izgubljen mladi zivot,al je jos zalosnije da se sudi nekome tko je sprijecio huligana i njegovu druzinu da demoloraju jedan mirni gradic.ovdje je trebalo da svaki policajac svakim metkom osim prvog ispaljenog puca u zivo meso.ovi huligani od navijaca nisu brali ljubicice u sirokom vec su dosli s namjerom da izazovu nered.dobili su malo sto su trazili.isto bih napisao i da su sirokobrijezani ovo radili u sarajevu.ovdje samo treba policija da odgovara jer nisu ispunili svoju povjerenu zadacu zastitu gradana i imovine koja je napadnuta od huligana iz sarajeva.nek odu francusku ili neku uredenu zemlju pa naprave slicno i.da ovAko zavrse ovo ne bi bila ni vijest u novina a kamoli.sudski postupak.ovo da nije tragicno bilo bi komicno.

Trece vjestacenje nije potrebno jer je sve jasno - sve se vidi na fotografiji gdje je sve poredano. Tvrdnja vjestaka iz Hrvatske je ocito neistinita - vidi se kako se Puljic kretao ne prema Knzovicu, a i glava je pokretna na vratu. Ocito da vjestak iz RH dao lazan nalaz. Treba mu sloziti krivicnu prijavu. Svaka cast ovim nasim vjestacima

dobro policija nije uzela u obzir daje neko od sarajlija isto pucao po svojima dabise optužili hrvati što nebi bilo prvi puta jer onisu znali i u ratu ubijat svoje onda pripisivat hvo

Franjić: Vještak Maštruko je neviđeni manipulator
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari