Koja je stranka postala "interesna skupina bahatih pojedinaca i njihovih obitelji"?

ljubuski.info

Premijer Hercegbosanske županije Draško Dalić uputio je pismo svojim stranačkim kolegama iz Općinskog odbora HDZ BiH Livno u kojem ih oštro kritizira, te proziva za samovolju, pasivnost, i privatizaciju stranke. Ujedno Dalić u pismu zaključuje kako je, zbog njihovog takvog ponašanja HDZ BiH, postao interesna skupina bahatih pojedinaca i njihovih obitelji.

Nepotizam i kršenje procedura

"Drage stranačke kolege, poštovani članovi OO HDZ BiH Livno, obraćam vam se kao član HDZ BiH BiH i kao predsjednik Vlade. Želim vam ukazati da već duže vrijeme nijemo promatrate kako se urušava naša Stranka, a zbog samovolje pojedinaca, koji su preuzeli vaše stranačke ovlasti, a vas pretvorili u oruđe preko koga ostvaruju vlastite interese. Zahvaljujući vašoj pasivnosti, Stranka je postala interesna skupina bahatih pojedinaca i njihovih obitelji", konstatirao je Dalić u uvodnom dijelu pisma.

"Iako mi je poznato da ste upoznati s mojim stavom oko nedemokratskog funkcioniranja Stranke, želim svim istinskim članovima HDZ BiH ponovno skrenuti pozornost na samovolju pojedinaca i na potpunu privatizaciju Stranke, koja se ovako vodi u propast. U ovakvoj samovolji pojedinaca i uništenju Stranke sudjeluju i svi istinski članovi koji iz tko zna kojih razloga šute. Neki od razloga i vama na koje se ovo odnosi su poznati. Uredno se dižu ruke i na taj način se daje potpora onima koji se služe nedemokratskim sredstvima, koja su vrlo često i nezakonita", napomenuo je županijski premijer.

"Ugurali" rodbinu u institucije

Dalić u pismu podsjeća na događaje s posljednje sjednice Vlade HBŽ-a, na kojoj su njegove stranačke kolege u upravna vijeća zdravstvenih ustanova "ugurala" članove svoje obitelji.
"Da je tomu tako potvrdila je i 64. sjednica Vlade održana 16. veljače ove godine, kada su ti isti moćnici pozivajući se na prethodne dogovore s vama u upravna vijeća zdravstvenih ustanova i Zavoda za upošljavanje otišli korak dalje predlažući svoje supruge, po starom dobrom običaju rodbinu i poslušnike za članove tih tijela.
Želim vam reći kako funkcioniraju naši ministri i kako sam preglasan od strane istih, te kako ovo nije prvi put. S obzirom da znam s kakvim osobama imam posla želim vam skrenuti pozornost na koji način isti funkcioniraju. Imenovanje je trebalo biti i ranije jer je mandat postojećim izišao krajem prosinca 2016. godine, i isto se oteglo dva mjeseca. Ovo naglašavam, jer sam siguran da će oni koji su to i do sada radili pokušati opravdati nedostatkom vremena za sazivanje tijela stranke, što svakako ne stoji. Znamo da je i u siječnju održana sjednica Županijskog odbora. Na moju tvrdnju, da oko imenovanja u upravna vijeća nema odluke tijela Stranke, predsjednik ŽO HDZ BiH izrekao je lažnu tvrdnju da Odluka postoji. Definitivno, ne postoji odluka za navedeno pitanje, a niti za prethodna pitanja koja su postala kamen spoticanja i katastrofalnih odnosa u HDZ BiH.

Kada sam vidio u kojem pravcu ide imenovanje privremenih vijeća, kao član HDZ BiH i ja sam "predložio" neka imena, s istim pravom kao što su i oni predložili, ali samo da bih vidio reakciju pojedinih ministara. Predlagao sam da se umjesto predloženog člana HDZ 1990 imenuje osoba koja je u najmanju ruku simpatizer HDZ BiH, kao što je Damir Tadić, međutim nije bilo pozitivne reakcije od naših ministara. Isto tako predlagao sam da se zamjene određene osobe kao što su Dragica Erceg, Tomislav Pervan, Katica Mihaljević… Predložio sam da se u Zavod za upošljavanje HBŽ-a privremeno imenuje Davor Brnić (bez njegove suglasnosti), jer sam očekivao reakciju člana Vlade ministra Galića. Isti je izravno reagirao s optužbom na suradnju s HDZ-om 1990. Na to sam mu rekao da je HDZ 1990 već unutar HDZ-a BiH i da isti upravljaju s HDZ-om BiH. Nakon što sam vidio i uvjerio se u pretpostavljene reakcije, povukao sam svoje prijedloge, jer nema stava Stranke.

Treba znati da su neki ljudi predloženi u upravna vijeća bez obzira što su članovi upravnih vijeća u tvrtkama s većinskim državnim kapitalom, što je izravno kršenje zakona, a to sve iz razloga kako bi, preko svojih bližih ili poslušnika mogli nesmetano iz drugog plana upravljati tim tvrtkama, što je i slučaj s ŠGD Kupres", stoji između ostalo u Dalićevom pismu.

Silovanje zdravog uma

Županijski premijer potom se osvrnuo i na izbor predsjednika OO Mladeži HDZ BiH Livno, za koji je ustvrdio da je riječ o silovanju zdravog uma.

"O samovolji pojedinaca i silovanju zdravog uma svih onih koji razmišljaju svojom glavom pokazuje i činjenica kako su provedeni izbori za OO Mladeži HDZ BiH Livno, gdje je odlukom velikog vođe odlučeno, koji predsjednik mladeži mora biti izabran, a za takvu odluku znalo se 15 dana prije izbora, da ne kažem da je po diktatu velikog vođe izabran i sam OO Mladeži. Kojim sredstvima se veliki vođa služio siguran sam da zna većina nas, kao i oni koje je različitim metodama doveo u poziciju da izbor bude jednoglasan. Ovakvim i sličnim metodama za koje sam pretpostavljao da su napuštene krajem 80-ih došli smo u poziciju da je Stranka pretvorena u društvo jedne osobe."

HDZ Livno odgovara: Dalić ne može upravljati svim procesima, pa se pobunio

Nakon što je u javnosti izašlo pismo premijera Hercegbosanske županije Draška Dalića, u kojem oštro kritizira kolege zbog nepotizma samovolje, pasivnosti i privatizacije stranke, oglasio se i odbor HDZ-a Livno.

"Žalimo zbog činjenice da su unutarstranačke rasprave, umjesto da se o njima vodi dijalog u stranačkim tijelima, jučerašnjim istupom u Dnevnom listu Draška Dalića, aktualnog predsjednika Vlade HBŽ-a i člana HDZ-a BiH, bez ikakvog razloga dospjele u javnost. Optužbe na funkcioniranje HDZ-a BiH u Livnu i HBŽ-u jednostavno ne stoje", napisali su u priopćenju iz HDZ-a Livno.

Navode kako se u svom dosadašnjem unutarnjem funkcioniranju stranka vodila načelima slobode mišljenja i izražavanja kao vrhovnim demokratskim vrijednostima na kojima se stranka gradila.
"Isključiva motivacija Draška Dalića za ovakav medijski istup je upravo to što on predbacuje HDZ-u BiH: on želi apsolutno upravljati svim procesima sa 'svojim ljudima' u Livnu i Županiji, a demokratska većina u stranačkim tijelima i institucijama vlasti ga u tome ne podržava. Konkretne primjere ne želimo navoditi i o njima komunicirati preko javnosti jer takav način komuniciranja držimo neprihvatljivim", napisano je u priopćenju HDZ-a Livno, gdje su istaknuli i kako će ovaj slučaj imati svoj nastavak kroz unutarstranačka tijela i demokratske procedure propisane Statutom HDZ BiH.

Komentari

ovo je sve točno hdeze je stranka po diktatu nekolicine čak se u grožavaju prava branitelja i dragovoljaca domovinskog rata u poduzečća pod kradeze šapom a tamo su sva poduzeća i državna i privatna koje drže naravno kradezeovci i oni svišaju i obišaju a za stanje u društvu oni nisu krivi narode opuhani ako želite imena imamo i to

bravo daško daliću ti si čovik nisi uvlačiguz ima tamo u kradezeu takovih no šute iz interesa dolazi brajo tvoje vrime strpi se i čuvaj glavu

hvala braći hrvatima što nas potraše u švecku i vamo zaposliše i sad bolje živimo nego hrvati kije sad progonite vamo i obećavamo vratićemo se dole u penziju svi da vam zahvalimo i muslimani i hrvati skupa jeli behar dolje

Svi koji ste otišli iz Ljubuškog vratite se kad god mognete, tu je vaš dom i domovina, sve behara i miriše.

Bravo Daliću! Sadašnji HDZ-ovci pripisuju sebi faraonske ovlasti i zasluge!Predlažem ! Od sada nek se stranka zove HFS!Znači,Hrvatska faraonska stranka ili feudalna stranka!

Sve stranke
Naj više se vidi na vladajućoj jer ima priliku uzeti naj više
Ostali samo čekaju doći u njihovu poziciju i raditi isto

ovaj gospodin iz kradezea valjda laže no ja mu vjerujen on je iz stranke krupnog zuba to jest skz ba jeste kradeze

treba uvest reda u policiju i općinu odpustit ljude sa krivom diplomom odpustit dezertere zaposlit branitelje na burzi i odpustit sve nezakonisti a ne ubirat kaznama novac za opljačkani proračun

Razlog za ovakvo ponasanje Dalica lezi u cinjenici da isti ne upravlja svim procesima u HBZ,... tako BAREM u svojoj reakciji kaze HDZ ova demokratska vecina. Logicno da je tako, no ako je premijer posten i želi raditi ispravno onda je to i najveci nedostatak vlasti u HBZ... Covjek samo ne zeli biti odgovoran za one stvari koje smatra nezakonitim i ne zeli bit igracka tj. ikebana borjane kristo i ostale kriminalne bratije na celu sa srpskim tajnim agentom draganom covicem...grobarom hrvatskog naroda
bravo daliću samo hrabro...steta sto nema vise takvih ljudi
sve sami vozdovi klonovi

ko smi pričat protiv kradezeovaca niko jer će ostat bez posla ili ga nikad neće dobit jedino se šapuće svašta iza leđa tiho

Matu Križanca na čelo Vlade. U sve se umače.

pozdravljam matu križanca studira sam sa njim u zagrebe dobar je momak zvali smo ga jer ar iz onih serija taj čovjek je sposoban i spravom se može gurat svugdje bravo mate pozdravlja te kolega

Mate Križanac je neviđeni kompleksaš!To je čovjek koji bi kad bi mu ponudili da bude predsjednik Amerike rekao"to tako treba,mogu ja to".Znam ga iz košarke kad je bio sudac, vrlo loš sudac,apsolutno bez autoriteta,u prevodu [ * neprimjereno * ]vac,kojemu je bez obzira na navedene činjenice kojih je bio svjestan,bilo samo bitno da ipak što više sudi.Nikad nije mogao istrčati fizičku normu na testiranja prije sezone,uvijek bi se šlepao jer su ga propuštali, i toga je bio svjestan, ali je šutio jer je [ * neprimjereno * ]vac.Uvijek je patio da bude u vrhu sudačke elite iako tu nikako nije pripadao, jednostavno čovjek nije sposoban za taj posao.E sad ti koji ga predlažeš razmisli kakav je to čovjek koga predlažeš na tako važno mjesto.

Koja je stranka postala "interesna skupina bahatih pojedinaca i njihovih obitelji"?

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto