Lijanović pola davao poljoprivrednicima, pola uzimao sebi

ljubuski.info

U Županijskom sudu u Tuzli, u nastavku suđenja Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još trojici optuženih za zloporabu položaja, pročitana su tri iskaza svjedoka koji se u proteklom razdoblju nisu pojavili na suđenju.

Nikola Stjepanović, koji je saslušan u uredu Federalne uprave policije u Tuzli, u iskazu koji je na suđenju pročitala tužiteljica Anela Garčević, naveo je da mu je Damir Sokolović, nakon zajedničkog pokretanja uzgoja pilića, ostao dužan 25.000 maraka.
Lagao je da će vratiti novac. Rekao je da je Jerko Ivanković Lijanović ostao njegovom ocu dužan pet milijuna maraka te će pokušati od njega dobiti novac, nakon čega bi meni vratio dugove. Sastali smo se s Lijanovićem u Sarajevu i on je kazao da ima obveze prema Damiru - navedeno je u iskazu.

Stjepanović je u drugom iskazu opisao i ponovni susret s Lijanovićem u Sarajevu.
Drugi put, Jerko je na sastanak donio popis na kojem je bio 15-20 poljoprivrednika iz Gračanice. Rekao je da vidimo s kim možemo riješiti poticaje. Rezgovarao smo s Avdić Mešom. Rečeno mu je da će dobiti poticaj, ali da mora dati 50-60 posto. Meša je odbio i Damiru je rekao da ga može počastiti s 10-15 tisuća maraka - naveo je Stjepanović.

Prema iskazu, kasnije je išao i kod vlasnika mlinare u Brijesnici, koji je pristao dati postotak, ali mu nije poznato je li uzeo novac. Dodao je i to da je Damir pokušavao i prije "iščupati" svoj novac od Lijanovića.

Prema optužnici Županijskog tužiteljstva u Tuzli, Jerko Ivanković Lijanović, Suad Čamdžić, Mersed Šerifović i Stipo Šakić su zloupotrijebili položaj i ovlasti u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u razdoblju od 2011. do kraja 2014. godine.

Drugi svjedok Dario Zovko, čiji su iskazi također pročitani u sudnici, naveo je kako je radio na farmi svinja koja je bila u vlasništvu njegova kuma Zdravka Gadže iz Mostara, a koji je 2013. godine počinio samoubojstvo hicem iz lovačke puške.
Ne mogu točno reći o čemu se radi. Bili smo u nezavidnoj financijskoj situaciji - naveo je Zovko.

S obzirom da je njegov brat, kako je kazao, radio kod Lijanovića, pokušao je "preko njega" dobiti poticaj. Tada je, istaknuo je, došao izvjesni Tatac i rekao da neće biti problema.
Zdravko je dao sve papire Stipi Šakiću, koji je rekao da će dobiti poticaj i da 50 posto ide njemu. Stipe je nakon određenog vremena javio da je legla prva rata. Zdravko je podigao novac u banci i kazao mi: Kume, ja sam raspodijelio po 14.000 maraka- naveo je Zovko.

Prema njegovom svjedočenju, Stipe je kasnije zvao Zdravka i prigovarao mu jer nije kompletnu ratu dao njemu.
Bilo je prepirke, ali Zdravko je rekao da mu neće sve dati. Kasnije je do njega došao popis, na kojem je bilo i njegovo ime, a rečeno je da se radi o osobama koje će morati vratiti poticaje. Nakon što nije pristao dati novac, Zdravku je inspekcija kontrolirala mesnicu i kaznila ga s 2.000 i 4.000 maraka. Potom je mesnica zatvorena. Zdravko je imao dva kredita po 50.000 maraka - stoji u iskazu Zovke.

Tužiteljica je pročitala i iskaz i Amira Hećimovića, koji na suđenje nije došao jer je obolio. On je vlasnik jedne tvrtke iz Gradačca. Naveo je da su ga na sastanak zvali Suad Čamdžić iz Kladnja i Mersed Šerifović, zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) u Skupštini Tuzlanske županije.
Pitali su me da li sam zainteresiran za poticaje, ali da pola iznosa dam njima. Rekao sam im da ćemo se čuti. Kada mi je poticaj uplaćen, nisam im se htio javiti, jer nisam ni obećao da ću dati - naveo je Hećimović.

Kasnije je, kako stoji u iskazu, dobio još jedan iznos od 50.000 maraka. Tada ga je, prema iskazu, nazvao muškarac i kazao da pola novca donese na benzinsku crpku na Ormanici.
Bio je muškarac s crnim šeširom i naočalama. Dao sam mu 25.000 maraka. Identificirao sam ga kao osobu iz Hercegovine - naveo je svjedok.

Na zahtjev Obrane uvršeno je nekoliko desetaka rješenja o raznim imenovanjima u Federalnom ministarstvu poljoprivrede. Radi se uglavnom o pomoćnicima ministra, koji su imali ovlasti za donošenje privremenih akata.

Na ročištu je kazano kako će se Kantonalni sud obratiti Vladi Federacije, te tražiti odgovor potražuje li Federalno ministarstvo poljoprivrede neka sredstva po ovoj optužnici.

Obrana je navela da će za svjedoka pozvati Mladena Ivankovića Lijanovića.

Glas naroda

To zna cijela BiH ako zbog ovog ne ode u drpekanu hebo državu

Stipe Sakic je bio glava zlocinacke organizacije u Hercegovini skupa sa ostalom lijanovica [ * neprimjereno * ]m,Bojanom Bukmir ,Grbavcima i ostalima...

stipe šakić i dalje drma u hercegovini trnutno glavni direktor farme u višićima

O Lijanovićima imam loše mišljenje ali tko je znao za poticaje prije njih

Lijanovici su davali pola a ovi sad uzimaju i sve novce i dostojanstvo

Tko je gori onaj tko uzima sve ili pola a ne valjaju ni jedni ni drugi to znamo

pravi širokobriježanin ili širokobrigac vidi mu bronzina , bezobrazni lhophov samo daj meni , za ovog iznad: čije je to on pola dava da nije svoje ,nosteđava i tebe i njega

dobro akoje on jamlja pola koje drugu polovicu nemojte biti bezobrazni akoje jamlja sebi znači dava i drugima ovi čovićevci jamljaju sebi sve pa ako on lijanović nije valja kako ima na tisuće onih koji su jamljali poticaje a ti isti danas laju jopettoji isti štosu od njega jamljali jopet bi uzimali i jopet bi sutra lajali mismoti jedna velika hovna nije zanas danam naš vlada jedino kakav geđa i tobrom motkom jedino degenek mi hr znamo poštovat

pa čovječe vidiš šta piše od tuđeg je pola sebi uzima , ništa on nije dava već uzima tuđe

ma đava ti svit odnija, ništa nevaIja

ma nije ni njemu lako svako malo ga neko iza ćoše dočeka i viče "daj Pare" ovakvi luzeri su naj gori kad upadnu čambra se on bogaremi iščambra za ministra i dopremijera , čovik nula kao i svi što ga podržavaju

i što su ga podržavali pogotovo

Zašto nitko ne spominje tadašnje ljubuski vijećnike iz Boljitka u to vrijeme. Zna se koje dvije ženske osobe su učestvovale i preko kojih je išla dodjela poljop. poticajima onima koji nemaju ni kvadratni metar zemljišta a ni svoje kuće.
Dakle davano glasačima Lijanovica Šakom i kapom i pola Nazad. Pa onda predsjednici mjesnih zajednica i preko njih je išlo. Kao da je ministarstvo poljoprivrede bilo Licna prcija ili ti vlasnistvo Lijanovica i gore spomenutih osobe koje znaju ko su, a danas šute i a kako i ne bi. Opasno je medilo tih godina. Objavite slobodno listu ovih dobitnika iz Ljubuškog kao i njihovih emisara i vijećnika.

dava Pavi Brkiću ,Ivici Petroviću i nakim za slaganje voćki na aparatima , to su poljoprivrednici nema govora haha

pa eto sad će mu odzvonit zato ding-dong a dužan i bogu i đavlu a pokraaaa

ovaj pola pije pola šarcu daje

e ako je stvarno samo pola onda lijana za predsjednika

gospodin sloba tomic prepoveda da je jerko posten covek

Davao braci CULJAK--PERISICI iz DRACA.ANDRIJA CULJAK 20000 KM i malo mu pa na zenu ZDENKU CULJAK 20000 km onda NIKOLA CULJAK 18000 KM i malo mu pa i on na zenu MLADENKA CULJAK 18000 KM postena braca i radnici samo mule traze i eto bar cu napisat nek se zna

a pričaju da su na kupusu zaradili e j e b a je svoju mater ko je na kupusu pare zaradia i oćenito na poljoprivredi

Sve je tako samo najmanje X4godine a iz vremena ljubica jos vise

to su oni škrbići.

Skoro čitav gornji grad i dobar dio donjeg , pitajte Hrte tadašnjeg Lijanovicevca, pa sada zakletog HDZ-ovca. Doduše prije toga je bio uz Memnunu u SDP-u. Davalo se po 800, pa vrati 400 Lijanu. Ne bih im bio u kozi jer nisam dobio feninga a nudjen sam.

Ko je vama smeta pisat se, ljudi se upisali i dobili,i neka su da su bogda i moji,samo naprijed perisici ,,

.."lijanovćda...pa >Uzeo"...Ima li šta nova?

Izbistrila se vođa pa talog i otpad osto na dnu dna a bistrina ostala čista. A pare se potrošile. Tako to biva obično.

Jel' no netko ,uzeo na tudju lozu ,poticaj ? Brzo ces ih vratiti ,sve pise negdje !

Bojana, Zdenko Grbavac, Jokan, Orlovići, Iko Bojka..

Hahaha a to je Iko Bojka iz Veljaka sto svaku vece peka janje Lijanovicu i festali u garazi jadna majka

Petar Jurčić je uzimao pet do deset posto od kredita kojeg dobiješ pa ništa

Na kupusu pare zaradili jesu haha Neka dolara iz amerike i poticaja na neposten nacin sve su uradili od tih para a do tad su bili jad i cemer ali eto im pameti tolike pare sasut u zemlju i svoju familiju ganjat po polju na ljetnim temperaturama zovu ih kupus bojna

Koliko je Borna iz Šipovače dobija isto pola dao

Ovoga sto pise ocito nesto muci dok buba lazi,budi covjek pa se predstavi...

Lijanović pola davao poljoprivrednicima, pola uzimao sebi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari