Karamatić: "Neće sarajevska čaršija birati tko će predstavljati Hrvate"

ljubuski.info

U idućih nekoliko dana Izborni zakon će biti uključen u parlamentarnu proceduru. Ovo je usuglašeni prijedlog Hrvatskog narodnog sabora. Bila su dva ili tri modela kako riješiti presude Ustavnog suda BiH, a odnose se na izbor legitimnih predstavnika naroda i Grad Mostar. Nakon više bezuspješnih pregovora, odlučili smo vratiti temu gdje joj je mjesto, a to je Parlament", kazao je Mario Karamatić, izaslanik Hrvatske seljačke stranke BiH u Domu naroda državnog Parlamenta i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora u emisiji Dan uživo na N1.

Dodao je kako će se prijedlog naći na jednoj od sljedećih sjednica Doma naroda ili Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Karamatić tvrdi kako će BiH ostati bez Vijeća ministara, a Federacija BiH bez Vlade ako SDA ne prihvati hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona i zakona o RTV servisu.

Ranije je kazao i kako više nema pregovora o izmjenama Izbornog zakona.
Predsjednik HNS-a (voljeni vođa Dragan Čović, op.ur.) je više puta razgovarao, ali Izetbegović pristane na neki dogovor, podsjetimo on je potpisao u Bruxellesu da će se raditi na tome da se osigura legitimno predstavljanje naroda, a nakon toga svaki dogovor s njim padne u vodu. Sada idemo u Parlament. Nije da se ne pregovara, imamo svoj prijedlog, a u Parlamentu mogu ići amandmani i slično. Mišljenje svih u HNS-u je to da je mjesto gdje treba razgovarati i da bh. javnost može čuti argumente svih strana, uključujući i Međunarodnu zajednicu, kazao je.

Dodao je kako je Željko Komšić, koji je najavio da će se kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, svojim djelovanjem u Predsjedništvu BiH kao hrvatski član uspio nešto što nije nitko u hrvatskoj povijesti - ujediniti sve hrvatske stranke.
Uvijek smo imali između sebe jake sukobe, a ovo je Hrvatima postalo pitanje svih pitanja. Do 2000. godine zemlja je išla uzlaznom putanjom, nije bilo nacionalnih tenzija na političkoj sceni, a onda izbacivanjem legitimnih predstavnika krenulo je nizbrdo. Posljednji popis stanovništva pokazao je da je ovo zemlja tri konstitutivna naroda, odgovorio je Karamatić.

Na pitanje može li za člana Predsjedništva BiH biti izabran Hrvat iz Sarajeva kazao je kako može bez ikakvih problema, samo mora dobiti najveći broj glasova Hrvata.
Prvi predsjednik HDZ-a je bio iz Sarajeva, prvi predsjednik HSS-a bio je iz Sarajeva. Znači nije nemoguće da čovjek iz jedne sredine dobije glasove iz druge. Ali ne može se dogoditi da sarajevska čaršija odredi Hrvatima tko će ih predstavljati, poručio je Karamatić.

HNS tražiti i aktiviranje odredbi Bečke konvencije koje podrazumijevaju poništavanje međunarodnih ugovora zbog opstrukcija jedne strane.
Ako izborni zakon kao ovakav ili u nekom drugom obliku ne bude izmijenjen, ako se Hrvatima ne osigura mogućnost biranja predstavnika, ako Visoki predstavnik bude mogao imati mogućnost svog tumačenja, HNS će izaći s tim prijedlogom da se postupi po Bečkoj konvenciji koja kaže da ako jedna ili više strana prekrši sporazum, oštećena strana se može vratiti na početnu poziciju. To bi značilo na Republiku Srpsku, Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu i Republiku BiH, kazao je Karamatić i dodao kako, ako se ne riješe pitanja koja su bitna i za hrvatski i sve ostale narode u BiH, će se to morati učiniti.
Nije dobro da jedan narod nameće drugom i bira za njega. Ako te stvari ne riješimo, ne vidimo dalji smisao, kazao je Karamatić i naglasio da nitko ne govori o podjeli zemlje.

Niti jedan ozbiljni hrvatski dužnosnik to nije govorio. Ovo je naša zemlja. U svim aktima Herceg-Bosne stoji da je dio BiH i nikada nismo dovodili vanjske granice BiH u pitanje. Grubo se vara onaj tko misli da ćemo podnositi dominaciju bilo koga. Jugoslavija se raspala zbog dominacije Beograda, a sada imamo slučaj sa sarajevskom čaršijom. Ne mislim na cijeli bošnjački narod, već je klik u jednom", istaknuo je.

Karamatić je kazao da će nakon relaksiranja nacionalnih odnosa, koji opterećuju sve narode, sve različitosti pretvoriti u prednosti i graditi normalnu zemlju.

Na pitanje o akcizama, Karamatić je kazao da su Hrvatska seljačka stranka BiH i on osobno protiv akciza.
Ne jer BiH ne trebaju autoputovi, već mi nije poznat niti jedan slučaj zemlje u svijetu da je napravila autoputove otimajući građanima iz džepova i podižući harač. Preko 300 milijuna eura u Hrvatskoj je dato za aerodrom, a dat je na koncesiju. Zašto mi tako ne bi napravili autoput, nebitno s kojim investitorima. Možda tada stranački kadrovi ne bi mogli svoje članove postavljati u naplatne kućice, pa bi to poremetilo balans stranačkog zapošljavanja. Mi jesmo za autoputove, ali ne na ovaj način, izjavio je Karamatić.

Kaže da ako za dvije godine nije izgrađen niti jedan kilometar autoputa, ne vidi kako će sada s 15 pfeninga više.

N1

Komentari

Je li tebe izabrao Hrvatski narod u BiH ako je onda ne vidimo dalje od nosa

Tekstove mu piše naša ljubuška nevista i srpče Tvrtko jer on ne zna napisati pet normalnih i suvislih riječi.

ovo je samo pokazatelj u kakvom je stanju Čović kad ovog cirkusanta istura u medije.

već viđena politika huškanja da se sačuva pozicija posle kraha svoje politike bez rezultata gurni konja pokri trula kralja

Na sta smo spali krvi ti??Da nas ovaj mulac"predstavlja"!Bolje bi se proveli da nas moja baba predstavlja!Ovakvim Dodikovskim principima mogli bi samo sebi o glavu sve obit

Mario samo tako i ne boj se biće ti ko i meni.

Na slici u njemu je 4 promila minimum.

Bar nista ukra nije a da je vas placko Cane bio covik a ne prodana [ * neprimjereno * ]ca u Sarajevu nebi triba moj ratni lajat a za razliku od Cane i zalizana Raguza nosi hrvatski grb na reveru i gonite se u tri [ * neprimjereno * ] materine [ * neprimjereno * ] iz alijanse

Neznam koji je to njemu bio zapovjednik sto pise tako satnije je Duspara,bojne jozo milicevic brigade Glqsnovic a koji je to jado sto se predstavlja nek napise ime i prezme i jek pjesadija bio,adio ljubuski misevi

Karamatić: "Neće sarajevska čaršija birati tko će predstavljati Hrvate"

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto