Zoran Tomić: Umijeće je znati održati se na političkoj sceni

ljubuski.info

U trenutku kada mnogobrojni mediji i stručna javnost njegovo drugo izdanje knjige "Odnosi s javnošću - teorija i praksa" nazivaju "biblijom" i "anatomijom" odnosa s javnošću, prof. dr. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, pravi novi znanstveni iskorak.

Početkom prošloga mjeseca javnosti je priložio novo djelo iz specifičnog područja odnosa s javnošću. Riječ je o političkim odnosima s javnošću, svemu onome što politički akteri moraju uzeti u obzir kako bi stvorili javno mnijenje i politički se pozicionirali u određenim socijalnim skupinama. Upravo to čini glavninu Tomićeve nove knjige "Politički odnosi s javnošću".

Kako je ovaj vodeći znanstvenik u praksi i teoriji odnosa s javnošću u regiji istaknuo, fenomen odnosa s javnošću u politici je "poprilično netaknut teren", još uvijek nedovoljno istražen.

Iako sam se u pripremi ove knjige koristio najnovijom suvremenom domaćom i svjetskom literaturom s područja političkih odnosa s javnošću i srodnih disciplina, jasno mi je bilo kako naslova iz toga područja nema baš puno. Pored nedostatka odgovarajuće literature, problem ovoga specifičnog područja odnosa s javnošću leži i u činjenici kako je teško točno odrediti što sve podrazumijevamo pod političkim odnosima s javnošću, tvrdi Tomić.

Bit političkih odnosa s javnošću

Napominje kako se jedna skupina autora ograničava samo na odnose s javnošću političkih stranaka, dok druga skupina autora, među koje ubraja i sebe, političke odnose s javnošću promatra znatno šire te sagledava, uz stranačku komunikaciju, i komunikaciju u državnim tijelima i svim ostalim institucijama koje sudjeluju u političkom životu zajednice.
Ukoliko odnose s javnošću možemo razumijevati kao dvosmjernu simetričnu komunikaciju između organizacije i javnosti, utoliko za političke odnose s javnošću možemo reći kako su komunikacija između političkih organizacija i njihove javnosti, naglašava Tomić uz tvrdnju kako ta komunikacija, osim za vrijeme izbora, nije simetrična nego asimetrična i jednosmjerna.

Sve one koji se nastoje podrobnije baviti političkim odnosima s javnošću, Tomić rješava dvojbe oko pitanja što sve (ne)ulazi u ovo specifično područje. Tako iz političkih odnosa s javnošću eliminira politički marketing, političko oglašavanje, izborne kampanje, propagandu, publicitet i spin.
Politički odnosi s javnošću vraćaju nas u prošlost, tj. na same početke povijesti. Gledano kroz povijest, još je Aleksandar Veliki shvatio kako nije dovoljno samo pobijediti u bitkama. On je znao slati svoje glasnike da uokolo šire vijesti o njegovim vojnim pohodima i velikim pobjedama. Dakle, već u razdoblju stare Grčke možemo tražiti začetke političkih odnosa s javnošću, istaknuo je Tomić.

Upravljanje političkom reputacijom

Iako je svoju novu knjigu strukturirao u šest dijelova i 40 poglavlja na preko 900 stranica, Tomić je posebnu pozornost posvetio temi upravljanja političkom reputacijom tj. ugledom. Naglašava kako nema političkog pozicioniranja bez prethodnog političkog segmentiranja javnosti, birača.
U ovome istraživačkom radu posebnu pozornost posvetio sam upravljanju političkom reputacijom, tj. ugledom. Zanimalo me, i htio sam to budućim čitateljima ove knjige predočiti, gdje je mjesto odnosa s javnošću kada je u pitanju politička reputacija, kaže Tomić.

Zato na poseban način obrađuje političko vodstvo, tj. politički leadership, zatim političko brendiranje i političko rebrendiranje s naglaskom na politički praksu. Kao neizostavan dio upravljanja političkom reputacijom navodi personalizaciju politike, politički populizam, strateško upravljanje kroz odnose s javnošću i medijima te resurse koji se pri tome koriste.
Bez bazičnog ovladavanja odnosima s javnošću nemoguće je bavljenje političkim odnosima s javnošću. Zato je potrebno nužno ovladati tehnikama i alatima odnosa s javnošću i prilagoditi ih ovom specifičnom području, naglašava Tomić.

Važnost odnosa s medijima

U novoj knjizi posebnu pozornost posvećuje odnosima s medijima, ističući kako se isti ne razlikuju u "čistim" odnosima s javnošću i političkim odnosima s javnošću. Kako sama riječ "odnosi" sugerira "komunikaciju", koja uvijek treba biti "dvosmjerna i simetrična", Tomić nudi "recept" uspješnih odnosa s medijima.
U svrhu uspješnog ovladavanja i prakticiranja medijima, praktičari političkih odnosa s javnošću moraju poznavati medije i njihov način rada, filozofiju i ulogu u društvu, tvrdi dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i osvrće se na djelatnu funkciju svoje nove knjige.

Danas je mnogo lakše doći na političku scenu nego se na istoj održati. Oni koji žele opstati na političkoj sceni moraju naučiti određene zakonitosti, aktivnosti i spoznaje koje nudim u ovoj knjizi. Umijeće je znati održati se na političkoj sceni. Dakle, knjigu 'Politički odnosi s javnošću' nudim političarima i njihovim PR-ovcima kao praktičan vodič kako se pozicionirati i očuvati mjesto na političkoj sceni, a da se pri tome ne odmaknu od svoje osnovne funkcije - službe narodu, biračima i javnosti, dodaje Tomić.

Iako je knjiga "Politički odnosi s javnošću" prvenstveno namijenjena studentima, sadržaj knjige može koristiti i praktičarima u političkim odnosima s javnošću, političarima i novinarima koji u ovoj knjizi mogu promaći određeni sadržaj koji će im omogućiti unaprjeđenje njihove prakse.

Izniman doprinos znanosti

Kako nova Tomićeva knjiga doista predstavlja izniman doprinos znanosti odnosa s javnošću, svjedoče izrazito pozitivne recenzije čak osmorice znanstvenika iz područja odnosa s javnošću iz cijele regije.

No, poseban pečat knjizi daje predgovor kojeg potpisuje dr. sc. Nino Raspudić, koji kao živi svjedok političke scene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i regiji daje uvod u knjigu.

Njemu dugujem posebnu zahvalnost na pisanju predgovora. Kao vrsni politički analitičar i kritičar, dr. Nino Raspudić je najbolja osoba za uvođenje čitatelja u knjigu, kao i njegov pogled na političku komunikaciju i komunikaciju političara, naglasio je Tomić na kraju razgovora te izrazio zahvalu osmorici kolega, stručnjaka za odnose s javnošću koji su ga "slijedili" i pomagali mu kroz iznošenja svojih mišljenja i sugestija, ali i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli oblikovanju i izlasku ove knjige.

Knjiga "Politički odnosi s javnošću" rezultat je goleme prorađene literature, ali i autorovog vlastitoga iskustva i promišljanja koja će, kako navodi Raspudić u svome predgovoru, biti korisno štivo svima koji žele poboljšati svoju medijsku pismenost i bolje razumjeti mehanizme stvaranja, pakiranja i plasiranja poruke u suvremenom svijetu.

bljesak.info

Komentari

Što je UDBI problem?
Jel tak ili ni?

Svaka tebi cast Tomicu al koga cemu svrha te knjige kad narod utece iz ove doline suza.

Nije umijece znati odrzati se na politickoj sceni...treba samo bit lupezz i kradljiivac po mjeri velikog vodje, a to sto ti pricas moj zorane je prdoklaccenje...
Ti od nepotizma i kriminalne sprege pravis umijece...Sjedi jedan moj Zlorane

daj tomiću objavi nešto o fizici i kemiji pusti marksizam i obranu i zaštitu to jest društvene znanosti to je voda duboka a nema svidoka rektore

Lako ti je tako antimoral ravnanje desno uz vođu i naprijed ostali stoj ili u Irsku i sl.

Pusti pticu nekom drugom ti i oko u komisiji Nini coricu dodire u njemačku pa radite sta doli ja radim isto zvanje a i u ratu bio racunac a bukicu

Najgore zlo gore i od kuge su PR-ovci i PR agencije a ovaj gore što o njemu reći on je nusproizvod nesistema zadnjh 20 godina
tokari su nekad djelove pravili odnosno tokarili , a ovaj tokar tokari imidž.

Da nisi uvlačiguz hdz nebi se čulo zate zato ništa tvoje nije realno.

Upravo suprotno ,umijeće je napustiti politiku,ako se to kosi sa poštenim i moralnim pristupom!Umjesto toga ,političarima je važnije ,ostavljanje dojma!Sve po savjetima vrlih nam PR-ovaca ,kao što su -Tomić,Skoko,Raspudić i njima slični!Umjesto toga , bilo bi korisnije kad bi dali odgovor na - pitanje za milion šuškavih novčanica! Kako prodati poljoprivredne proizvode ,u uvjetima kad su uvozni jeftiniji ,a država pomaže uvoznike,poticaja niotkuda !?Ajmo znanstvenici -bavite se nečim korisnim!

Umijeće je reći NE onom iznad sebe argumentirano i opravdano ali takvih nema

Umjeće je od tokara postati dekan Filozofskog fakulteta...

Kada dođe vrijeme gospodine Tomiću, objaniti ćete narodu: kojim umijećem i kojim novcem gradite kuću u Mostaru? Kojim novcem i umijećem imate nekterninu u Cavtatu? Kojim novcem i umjećem ste stekli stan u Mostaru....
...to i još po nešto će biti zanimljivo slušati

Zoran Tomić: Umijeće je znati održati se na političkoj sceni

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto