Mijo Jelić odgovorio na prozivke iz HNS-a

ljubuski.info

Umirovljeni general HVO-a i HV-a Zlatan Mijo Jelić poslao je pismo Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora (HNS), a u kojem se osvrnuo na temu o kojoj je Predsjedništvo HNS-a između ostalog raspravljalo na posljednjoj sjednici, a to je nastup generala Jelića u emisiji "Iza zavjese".

Ljubić: Većina generala podkapacitirana

Na predmetnoj sjednici HNS-a moglo se čuti i pitanje: Što hoće generali i što rade Jelić i Šiljeg?

Predsjednik HDZ-a BiH, član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović potužio se na blaćenje od strane pojedinih medija te da u takvim emisijama sudjeluju i hrvatski generali. Za podsjetiti je da je baš u tim danima emitirana emisija 'Bujica' i prilog o generalima u kojem traže pomoć hrvatskih predstavnika u svezi procesuiranja pripadnika HVO-a u BiH. I sam general Zlatan Mijo Jelić u jednom od istupa u medijima je kazao kako nema ništa osobno protiv predsjednika HDZ-a BiH, no da hrvatski branitelji traže zaštitu od legalno i legitimno izabranih hrvatskih predstavnika.

Dok se Čović suzdržao od vrijeđanja i teških riječi, drugi su si 'dali maha'. Član Predsjedništva HNS-a dr. Božo Ljubić tako je pred Predsjedništvom HNS-a kazao da je dodjela činova bila nakaradna i da je većina generala podkapacitirana te da kao takvi ne mogu shvatiti politički trenutak.

Pojedini članovi su se pridružili njegovom mišljenju pitanjem:
Tko su ti generali i koje su im zasluge da vrijeđaju Čovića?, dok je Žejko Raguž, Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH i zastupnik HDZ-a u hrvatskom saboru upitao:
Što su radili 22 godine? Šutjeli su dok su dobivali novac, a sada kada se radi o njihovoj koži viču.

I Miro Grabovac Titan izašao je s pitanjem:
Što će generali u Hrvatskoj? I ja sam se borio pa nisam pobjegao. Nisu u pravu što napadaju Čovića.

Radi se o općem nacionalnom, a ne o stranačkom interesu

General Jelić u pismu je upoznao HNS-ovce da je 15 godina vođena istraga protiv njega i desetaka hrvatskih branitelja.

Također, odgovorio je i što je on činio za hrvatske branitelje i na koji način je pomagao obranu generala Ante Gotovine, Paške Ljubičića, Darija Kordića i drugih hrvatskih branitelja.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani članovi Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora,

Koristim prigodu obratiti vam se vezano za sjednicu Predsjedništva HNS-a od 20.03.2017.godine na kojoj ste u točki "Analiza stanja braniteljske populacije" raspravljali i komentirali moj nastup u emisiji "Iza zavjese" prvoga programa HRT-a od 15.03.2017.godine koju je vodio gospodin Tihomir Dujmović.

Neki od vas su postavljali pitanja u smislu gdje sam ja bio i što sam radio po pitanju ove problematike dok meni nije podignuta optužnica. Ja vam želim odgovoriti na ovo i još neka pitanja vezana za ovu problematiku. Prije podizanja optužnice,skoro 15 godina je vođena istraga protiv mene i desetine drugih hrvatskih branitelja.

Sve te godine sam bio pod ogromnim pritiskom kao i moja obitelj koja je bila pod velikim stresom koji se odrazio i na zdravlje članova uže moje obitelji, ali bez obzira na pritiske i posljedice neprekidno sam bio uključen pomažući mnoge obrane hrvatskih branitelja protiv kojih su vođeni ili se još vode procesi u Den Haagu ili pred sudovima u BiH. U nekim procesima sam aktivno sudjelovao u pripremama obrana a u dva navrata sam bio i svjedok obrane u Den Haagu 2002. i 2010.godine za više njih sam prikupljao materijalnu i financijsku pomoć kao i za njihove obitelji koje su bile egzistencijalno ugrožene. Na jedan od ovih navedenih načina sam pomagao obranama Darija Kordića, Ante Furundžije, Paške Ljubičića, Ante Gotovine, Marka Make Radića, kao i šestorici hrvatskih uznika koji se sada nalaze u Den Haagu, i drugim javnosti nepoznatim braniteljima.

Svi moji navodi su provjerljivi kod navedenih ili njihovih obitelji.

Dragi prijatelji, vi znate jeste li nekome pomagali i pomogli u ovim procesima i ako jeste hvala vam, a ako nise ni sada nije kasno se uključiti.

Više puta razgovarali smo sa visokim dužnosnicima HNS-a kao i sa nekim predstavnicima braniteljske populacije pri HNS-u, te molili za pokretanje parlamentarne rasprave svih hrvatskih zastupnika u parlamentarnim institucijama BiH i Federacije BiH o postupanju pravosuđa BiH koje primjenjuje retroaktivno Kazneni zakon od 2003. godine za djela od 1991.do 1995. godine i uporabljuje različite pravne kvalifikacije za navodno slična kaznena djela, a po pravilu na štetu hrvatskih branitelja.

Također smo razgovarali da se financijski pomognu obrane branitelja protiv kojih se vode procesi i da se kroz zapošljavanje članova obitelji pomogne braniteljima kojima su obitelji egzistencijalno ugrožene.Još nikakva organizirana rasprava nije pokrenuta na parlamentarnoj razinim, a pomoć obranama i ugroženim obiteljima svela se na rijetke primjere lokalnih zajednica u sukladnosti sa njihovim mogućnostima. Nije nam ni shvatljivo niti prihvatljivo da se ovi zahtijevi kao i zamolbe za materijalno-financijsku pomoć obranama branitelja i zapošljavanje članova njihovih obitelji koje su egzistencijalno ugrožene, jer se vode procesi protiv njihovih staratelja i hranitelja, tretiraju kao procesi koji stvaraju političke podjele.

Mi želimo suprotno, kroz dijalog i informiranost osnažiti političko jedinstvo identificiranjem problema koji se ne bi smjeli koristiti za unutarstranačka prepucavanja i dnevnopolitičko politikanstvo, jer smo više nego duboko uvjereni da se radi o općem nacionalnom, a ne o stranačkom interesu bilo koje stranke, branitelji nisu vodili osobne i privatne ratove i ne smiju se prepustiti u procesima samima sebi i svojim obiteljima.

Mi ćemo i dalje nastaviti upoznavati hrvatsku javnost o ovim procesima i problemima sve dok hrvatski branitelji ne budu imali jednak status pred pravosudnim institucijama u BiH kao i pripadnici drugih vojnih formacija, i dok se ne procesuiraju zločini nad Hrvatima u BiH u Domovinskom ratu.

U nama postoji nada za aktivnije i učinkovitije uključenje svih vas u rješavanje ovih problema i na taj način pokazivanje jedinstva u cilju zaštite karaktera Domovinskog rata i hrvatskih branitelja jer je isti bio pravedan i osloboditeljski, nikako agresorski i zločinački.

Glas naroda

Mijo se nikad, ama baš nikad, nije zalagao nego samo za sebe.
Jeste li ikada čuli od Mije za se zalaže za haške optuženike, za bilo koga osim sebe, dok ga nije ovo potralo.
Sjedi Mijo 1.

Ti si Čita a ne Čiko.

Eto ciko ti si mi upoznat sa tim. Da imalo ista pratis nebi tako govorio

Evo ovdje se vidi koliki je čović udbas kad može sebe stavit ispred generala iz domovinskog rata ma gdje oni bili i to mu uspijeva.Tuga

E moj Mijo poslao si pismo Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora (HNS), a i sam znaš da je većina čelništva HNS u vrijeme Domovinskog rata bila veliki protivnik HDZ-a, Tuđmana i Hrvatske. To su uglavnom ljudi iz Pokreta za Jugoslaviju i njih danas ne zanimaju branitelji i njihove obitelji. Nih samo zanima kako zaštititi privatnu imovinu koju su stekli pljačkom i kriminalom i zbog toga ne vide ili ne žele vidjeti probleme branitelja, građana i općeniti hrvatskog naroda u BiH. Mijo, bez obzira na sve ovo nastavi se i dalje boriti.

bravo mijo ko je uvalio ljude u hag a vas u imigraciju u hrvacku ko je taj ko je akter banovine

Ti si obični udbaški provokator, kakav akter banovine. Ti bi najsretniji bio da smo izgubili rat i da je ostala Srboslavija.

Dnevno ba je objavio članak"Kako se vrijeđalo generale na Predsjedništvu HNS-a". General Mijo Jelić pisao pismo HNS-u, a oni ga vrijeđaju. Koji je to [ * neprimjereno * ] u HNS-u!

Zna se tko je Mijo Jelić i ostali generali a znamo nažalost tko su Ljubić i Čović

Generali Jelić Šiljeg i ostali otvaraju oči ovom zatucanom narodu podrška iz Ljubuškog

Treba znat javnost dasu ovi generali što sada organiziraju tribine po Hrvackoj [ * neprimjereno * ] kriminalci samo im vidite kućetine .A jednaki su oni što se izležavaju u Hagu oni sebi izimaju razne bivše tvornice koda im je ćaćevina vidi samo ovde u Ljubuškom Praljka

Za tebe samo jedna informacija vidi se da si skroz neupucen. Oni ne organiziraju tribine nego se njih zove,u hrvatskoj se samo znalo za zlocine u ahmicima itd koje su pocinili nasi ljudi. Sad kad se govori o zlocinima koje su pocinili tzv. Isil ili neka armija o tome nema niko pojma. Generale samo naprijed ovi se boje da istina ne izadje na vidjelo a i boje se haske sestorke jer kad ih oslobode ovih jazavaca nece biti na mapi.

Za tvoju informaciju,mijo jelic i sadja zivi u kucisarajevu svojih roditelja,a mogao je imati kucu ko hotel da je bio pokvaren ko drugi

Je li im veća od Čovićeve, [ * neprimjereno * ] jedna

svaka čast generalima jeliću i šiljegu no njihova greška je što su ostali živi i nisu u hagu a tamo su i mislili spremit oni isti što ubuše kraljevića i mladu mu pratnju višenacionalnu ti isti su pravili banovinu a to je velika rvacka zato sad imamo filđan herceg bosnu najmanju u povjesti samo jedna županija

Steta bosnjaku ili [ * neprimjereno * ]o kako hoces da te zovem sto ti nisi protran za vrijeme rata u neku skandinaviju.........ali kad budemo tjerali ovu bagru sa kruznog toka i tebe cemo sa njima ubacit pa se kofrci svojima u bosni

ja sam čuja da neka sirotinja ljubuška kupuju pelješas 4 - 5 duluma obale za početak a prije kradezea nisu imali bata

Možeš i ti to kupiti po jedan euro..

disise ti borija moj titane ne manitaj nego uživaj nezasluženo uvukasise čoviću samo ti viri mali prst od noge

Covica ljubica raguza i ostale mrzitelje hrvata je uhvatila trta jer njima nije u interesu da oslobode generale iz haga,jer ce biti manji od makova zrna.

Hajde m.u.d.o.nj.e iz hns da vas vidim. Hajde bas da vidimo kako i na koji nacin vi zastupate hrvate,da vidimo kako su hrvati ravnopravni u svemu. U citluku dodje sudija bosnjak i vi to dopustate to je isto da u velikoj kladusi dodje sudija hrvat. U granicnoj policiji od capljine do gruda sve sami omeri refiki sabani muhamedi zaposlilo se 100 bosnjaka i 7 hrvata. Jesmo li tu ravnopravni

Evo kad tako donosiš brzo rešenja i osuđuješ ove što oće radit.Moradu ovi doć štoji spominješ kad neće da rade ovi štosu sada u vlasti ti glasaš zanje jednak si njima jer i podržaješ neistine će brzo isplivat .ČUĆESE.

Šta imamo pričati sada. Svi sve znamo.
Tadašnji IFOR je prebrojio na Makljenu i Prologu svakog hrvatskog vojnika.
Prlic i elita u Hagu, projekat Hrvatske zajednice pa pripajanje propalo.
Rat niko nije dobio a pale nepotrebne žrtve protiv muslimana. Ove sa hrvatskih teritorija protjerali ni krive ni dužne, a naši generali dali pravi ili krivi bježe od potjernica i cvile po Hrvatskoj. Sada se koljemo evo izmedju sebe. Kakav narodni sabor-kakvi bakrači. Kakav Covic, Ljubič i ostali. A jadni vojnici bili potrošna roba u ratu.
Žali Boze samo nevinih žrtava. Sa svih strana i svih vjera i nacionalnosti.
To se zove propala politika i gledanje istini u oci. Pa kom pravo-pa kom krivo.

Bravo majsrore za komentar

Ovaj što se potpisuje s "istina" je neki stari udbaš. Udbaši su najveći krivci za rat na ovim prostorima i dosta vas je više.

Giganti iz hns-a ako ste tako mocni i volite hrvate hajde da vas vidimo koce prvi zapoceti temu u federalnom parlamentu oko izjednacavanja pravosudih prava. Jer ako se prava izjednace za pocetak cete pomoci preko tisucu hrvatskih branitelja kojima se sudi jer izjednacavanjem prava gotovo svi bi bili oslobodjeni nema vise one teze da su hrvati bili agresori.

Tisuca vam znaci hiljada ako ne znate,jer sa kim se vi druzite tu se govori u hiljadama

Samo naprid Mijo hns= čović doo.

Pitanja za Generala Miju i ostale!
Zna teli koliko je Hrvatski vojnika u BiH osuđeni za ratne zločine?
Zna teli protiv koliko se vojnika u BiH vodi proces za ratne zločine?
Zna teli koliko će još biti oni protiv koji će se podignuti optužnice?
Znam da ne znate jer vas nije briga za običnog vojnika!
Ne tako davno prosio sam po ministarstvima i općini te sam tražio pomoć od Hrvatski?? stranaka da mi daju da se mogu časno braniti na sudu za rate zločine i dobio sam ovako. Općina 1000 KM, Ministarstvo branitelja 3000 KM.. HDZ BiH - 0 KM, HDZ 1990 - 0 KM HSP- BiH - 0 KM. Lijanović- 0 KM hvala svima .. Ukupno me je odbrana došla 45 000 KM digao sam kredit 15,000 nisam mogao više. Hvala bogu ima dobri ljudi koji su mi pomogli sad ne bi pisao tko su jer su me zamolili da ne govorim njihova imena. Njima Hvala veliko i njihov sam dužnik. Da se vratim na generale neka se sjete pojedinci kad sam im pisao pismo i tražio pomoć od njih. I znate što sam dobio i to me je telefonski nazvao jedan od Generala i rekao : svatko za svoje zločine treba odgovarati mi nećemo štititi zločince. Njemu isto Hvala jer se udostoji i zvonio ostali ni jedan nije. Zato moji?? generali Prodaj te onaj automobil porscheu Zagrebu one stanove i vikendice, jahte i sve ostalo jer Hrvatski vojnik " NIKAD NEĆE ŠTITITI ONE KOJI SU NAPRAVILI ZLOČIN. Hvala bogu ja sam nedužan i to mi je dokazano vi dali ste nevini to ćemo vidjeti,

Da je politika poslušala pokojnog Blaža, sada ne bi bilo optužnica i ovakvog raspleta situacije sa potpunim urušavanjem budućnosti HR naroda na ovim prostorima, jeli tak ili nije tak!?
Tada je Blaž obilježen kao udbaš, a ovi političari koji su doveli do beznađa su bili samoprozvani heroji i dušebrižnici rvatskog naroda...
Dakle, sami prosudite tko je bio za narod, rezultati su tu, samo se čeka sudac da dadne znak da je kraj!
Kraj!

sada ce ova politika dobit presudu u hagu da nam svima oči ispanu zbog budala jer banovina je podjela bosne to svi znate a glasali smo za cilu bosnu ko tu koga u zdrav mozak j...

nekima je cilj bio stvorit hrvacku državu da je opljačkaju kako je reko bušić a svi kiji su bili protiv tog podlog plana kraljević parađžik bušić kir barišić pretučeni zapovjednici vukovara koji su ga branili a neki su ga pustili da padne svi su likvidirani da nisu imali bi ono čim nas je kradeze prevario a nemamo blagostanje zaposlenost a ne iseljavanje i propast

Mijo a šta su rekli tvoji pulenovi na HNSuMajor,Duspara,Mađa Begić,Matošin,Titan -titino g...vedo.Vidiš sad tko je vodio i zapovjeda HVO.

kakav duspara kakav mađa nekje njima dobro

Zamisli ti ovaj Ljubic ce reci da je neki general podkapacitiran. Ma ja [ * neprimjereno * ]vijeg covjeka nisam vidio. Sta on misli da je on nesto posebno pametan. Generale svaka Vam cast. Mozda niste vrhunski govornik ali imate srca. Pozdrav iz Gruda!

svi vinovnici ovih belaja hrvackog naroda će isparit a protjerani muslimani će se vratit onda vaša djeca će imat probleme zbog radnji očeva upamti sve se vraća sve se plaća biće usa i keža sve redom po hercegovini imaju svjedoci za sve a partija odlazi u kumrovec

olitika koja je ubila blaža kraljevića i ostale nema budućnosti sudi joj se u hagu a vinovnici će isparit preko noci ko inforbirovci

ja se pitam koliko je ljudi u kradezeu zbog politički uvjerenja a koliko je pod tim kišobranom uhljebljeno i uživa privilegije saznaće se brzo jer uhljebi će pobjeć ko miševi čim nestane plijena tj razloga što su tamo

nemam ništa protiv fratara u hercegovini no imamo dvi vrsta fratara naši i njihovi a njihovi kradu i voze audije 8 a kradu po 4 miliona maraka jeli želite čut imena i dokumente nije problem a čitaoci ovo znaju sve neki

prvi skup osnivački u barakam u zagrebu ojigurava je gospodin joža manolić mladoženja koji je živ i on je šef bio hrvacke republičke udbe pametnu dosta

Mijo nije valjda da vas je vas veliki brat Drug Dumancic ostavio,isisa i pljunio.Kolko znam bili ste spremni za njega poginit da mu se autoritet nesroza.Di vam je sad????

Šta ima reć Titan,kao da narod nezna Ko je Titan,haaahhaaa,i čim se bola sve bavio,samo dobro uda ćer haaahhaaa,

Mijo Jelić odgovorio na prozivke iz HNS-a
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari