Šestorka sutra pred žalbenim vijećem

ljubuski.info

Pred žalbenim vijećem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u ponedjeljak u Haagu započinje sedmodnevna rasprava o žalbama koje su na prvostupanjsku presudu podnijela šestorica bosanskohercegovačkih Hrvata osuđenih za ratne zločine u BiH i o žalbi tužiteljstva.

Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u svibnju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata. Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Udruženi zločinački pothvat

Raspravno vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg suca Jeana Claudea Antonettija, tada zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993.-94. godine bio međunarodni sukob te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana. Cilj toga udruženog zločinačkog pothvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane neovisna država unutar BiH tijesno povezana s Hrvatskom.

Obrane šestorice Hrvata u žalbama su tražile da se zbog pogrešnih zaključaka u presudi o postojanju udruženog zločinačkog pothvata te o sudjelovanju šestorke u tom pothvatu njihovi branjenici oslobode ili da se predmet vrati na ponovno suđenje. Alternativno tražili su značajno smanjenje izrečenih kazni.

Haško tužiteljstvo u žalbi na prvostupanjsku presudu zatražilo je da ih se proglasi krivima i po drugim oblicima odgovornosti po kojima je to propustilo učiniti raspravno vijeće te da se izreknu "značajno veće" zatvorske kazne. Tužiteljstvo je poručilo da je raspravno vijeće počinilo pravnu pogrešku izricanjem "očigledno nedostatne kazne optuženima" te nije "na odgovarajući način procijenilo težinu zločina za koje su optuženi osuđeni kao i njihovu ulogu u njima".

Tužiteljstvo je navelo da je raspravno vijeće u presudi počinilo više pogrešaka među kojima su i propuštanje donošenja osuđujuće presude po zapovjednoj odgovornosti te po trećem i najširem obliku udruženog zločinačkog pothvata po kojem postoji odgovornost i za zločine koji su bili predvidiva posljedica provođenja ciljeva udruženog zločinačkog pothvata.

Tijekom žalbenoga postupka Hrvatska je zatražila da se u svojstvu "prijatelja suda" uključi u postupak s obzirom na to da su prvostupanjskom presudom najviši hrvatski dužnosnici - bivši predsjednik Franjo Tuđman, bivši ministar obrane Gojko Šušak i bivši načelnik glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko proglašeni sudionicima udruženog zločinačkog pothvata u svrhu etničkog čišćenja dijelova BiH.

Hrvatska je u svom podnesku navela da je prvostupanjsko vijeće 2013. u presudi utvrdilo da su tri preminula najviša hrvatska dužnosnika bili članovi udruženog zločinačkog pothvata te su smislili i proveli navodni zajednički zločinački cilj promjene etničkog sastava teritorija koji je trebao ući u sastav hrvatske republike Herceg-Bosne tako što su navodno naređivali i koordinirali događaje na terenu kako bi počinili zločine koji su bili rezultat plana trajnog uklanjanja muslimanskog stanovništva s područja Herceg-Bosne.

Hrvatska je ocijenila da vijeće u presudi napisanoj na više od dvije tisuće stranica nije ponudilo nijedan dokaz koji bi podupro zaključak da su Tuđman, Šušak i Bobetko te zločine počinili ili namjeravali da se oni počine kao i da je takvim zaključkom da su bili članovi udruženog zločinačkog pothvata vijeće prekršilo europsku konvenciju o ljudskim pravima jer je tako dovelo u pitanje presumpciju nevinosti preminulih hrvatskih dužnosnika.

Haški suci odbili su taj zahtjev Hrvatske.

Tijekom sedmodnevne rasprave obrane šestorice Hrvata dobile su svaka po jedan dan i tužiteljstvo jedan dan. Na kraju žalbene rasprave odvojeno je po deset minuta za svakog od šestorice Hrvata ukoliko odaberu osobno se obratiti žalbenome vijeću.

Pravomoćna presuda žalbenoga vijeća kojim predsjeda sudac Carmel Agius očekuje se koncem godine.

HINA

Komentari

Hrvati moraju biti oslobodjeni!
Na svom su 1000 godina povjesnom tlu.

Imaju se pravo braniti kao i ostali.

Boze bidi uznjih da se oslobode nivini ljudi Rade Bosnjak treba odgovarati za zlocine taj je radio zlocine po Mostaru Tuzilastvo BiH sto cekate procesuirajte zlocinca nek ljaga sidje sa postenih generala brigadira i ostalih branitelja

Hoce li sud biti slavni sud pravde ili politicki potrcko i izvrsitelj politikanstva to treba dobro da propmisle kako da nebi doshlo do sljedeceg rata.

Smatram da ste istjerali 600 000 Hrvata i unishtili njihovu imovinu vrsili pljacku povjesnog Hrvatskog tla a za 1000 godina svakog gosta mora da je 2 dana dosta.
Nitko nije odgovarao za unistenje Hrvata Posavine srednje bosne a dosli ste dole do samog dna da se i posljednji hrvati unishte rasele i totalno ociste sa povjesnog tla Hrvata.
Moolim lijepo prije nego sto nepadne negdje atomska bomba da se dobro promisli o osudi nad Hrvatima. Zashto vi smatrate da Hrvati moraju da sute nad nepravdom i sudbinom koja se njima nanosi ili nanosila.
Postoji nevidljiva sila koja dobro prati i sudce i ostale, neka se dobro pripaze sta rade.

da smo slušali pravu politiku kraljevića parađika i ostalih većinom mrtvih niko od hrvata nebi bio u hagu i bili bi jednakopravni u bih a da je politika pobijenih političara ispravna pokazala je povjest

moj narode za dom spremni što kaže tomson pravo i pravda se rjetko poklapaju a neki su djelili bosnu to je činjenica a hag zna njihovi špijuni su bili na balkanu stalno posebno plave kacige koje su zvale balkanske [ * neprimjereno * ] da dođu na balkan

Jebi ga, mora neko u prdekanu za logore,pljacke protjerivanja i etnicko ciscenje. Njima je Franjo reko ajte vi samo deset dana i odma ce te vani. Umri on i na nji se zaboravi evo 15 godina.

znaci hrvati moraju biti kaznjeni sto se na hrvatskom povjesnom tlu srbi stvaraju svoju drzavu i muslimani svoju
a protjeruju se hrvati i otimlje se hrvatska zemlja..
je tako
ppoliticki lupeski i podplaceni sud nepravde pomaze u svemu

nostredamus cirtaj vishe sta im je predvidio o njihovu sudu

nisu ovde kažnjeni hrvati to je patka zašto nije kažnjena politika pokojnog blaža kraljevića i njegovi borci nego politika banovine hrvacke sa tuđmanom na čelu jer to je politika podjele bih a ove je žrtvova kradeze i nastavio past hrvacki narod

sad triba ove tamo poslat čovića i družinu koji su za prave kriminalci

Laka ti Hrvatska gruda moj generale Kraljevicu !

kraljević je prvi i pravi borac za bih i hrvate bih a ostali se povlaće po hagu zbog agresije i cjepanja bosne

Davno bi nas mudžosi istrijebili da se nismo držali zajedno,ali danas su uspjeli da nas podjele i vidim da nas je sve manje .

Šestorka sutra pred žalbenim vijećem

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari