Objavljena Sabrana djela Veselka Koromana

ljubuski.info

Sabrana djela Veselka Koromana u četiri knjige nedavno su objavile izdavačke kuće Art Rabic Sarajevo i Synospis (Sarajevo/Zagreb).

Riječ je o četiri opsežne knjige ovog hrvatskog i bosanskohercegovačkog pisca koje objedinjuju njegovo cjelokupno djelo i kompletnu bio-bibliografiju, kao i popis sve literature o djelu uglednog književnika.

Prva knjiga sadrži svu njegovu poeziju iz dvanaest pjesničkih knjiga, a druge tri knjige čine njegove proze: roman, igrokaz, novelete, prozni mikroeseji filozofske provenijencije, kritike i eseji, putopisi, članci, intervjui, pisma suvremenicima… Ukratko sve što je ovaj autor napisao i objavio u šezdesetak godina svojeg književnog rada i ukupnog kulturno-književnog angažmana.

Urednik sabranih djela je Željko Ivanković koji kaže kako je Veselko Koroman (1934.) jedan od najznačajnijih hrvatskih i bh. književnika.
"I svakako je zaslužio da se njegovo književno djelo uobliči u sabrana djela. Ove četiri knjige, dakako, objedinjuju sve što je ovaj autor napisao. I tako se u ovim djelima na jednom mjestu može sagledati ne samo sveukupno djelo nego i iscrpna biografija, bibliografija i literatura vezana uz ovoga autora i njegovo djelo. Koroman naprosto ništa nije prepustio slučaju. Sad je na redu književna, književno-povijesna i književno-teorijska recepcija ovoga djela u novom vremenu, novom čitanju i cjeline i pojedinih segmenata njegova djela u kontekstu i te njegove cjeline, ali i cjeline bh. i hrvatske književnosti. Promoviranjem ovih djela koje počinje u Sarajevu, a nastavlja se u Mostaru i Zagrebu nadam se da počinje i novo čitanje Koromana", kaže Ivanković.

Promocija Sabranih djela Veselka Koromana najavljena je za 21. ožujak u Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

Veselko Koroman (Radišići kod Ljubuškog, 7. travnja 1934.) je hrvatski književnik i povjesničar književnosti iz BiH. Piše pjesme, romane, pripovjetke, eseje, putopisi, književnu kritiku i sastavlja antologije.

Osnovnu školu je završio u obližnjem Ljubuškom, a srednju u Mostaru. Studirao je književnosti filozofiju u Sarajevu na Filozofskom fakultetu.

Uređivao je časopis Život od 1969. do 1972., a od 1995. do 1998. mostarskog tromjesečnika za kulturu, književnosti društvovne teme Osvit, zrcalnoga medija Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. Istom je listu bio na čelu uredničkog vijeća do 17. siječnja 2007..

Potpisnikom je Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku od 28. siječnja 1971. godine.

Dopisni je član HAZU. Članom je Društva hrvatskih književnika, Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Udruženja književnika BiH, hrvatskog i bosanskohercegovačkog PEN-centra.

Na jubilarnoj 25. svehrvatskoj jezično-pjesničkoj smotri Croatia rediviva ča-kaj-što u Selcima na otoku Braču okrunjen je maslinovim vijencem 7. VIII. 2015. i tako je postao poeta oliveatus, sa pločom od bračkoga mramora, na kojoj su urezani njegovi stihovi, podignutoj na Zidu od poezije središnjega mjesnoga trga.Ovjenčao ga je utemeljitelj dr. Drago Štambuk, a u jednoglasnoj odluci s njime sudjelovali su akademici i raniji ovjenčanici Luko Paljetak i Tonko Maroević.

Komentari

Kako čovjek živi od devedesete šta je HDZ uradio za ovog velikog čovjeka

Šta je HDZ uradio?Prijatelju ,ovo je tako normalan intelektualac,misli svojom glavom,kod njega nema,laprdanja,nema klimanja i povijanja glave,što misli to kaže kratko i jasno i dubokoumno.To ovima nepaše,a nisu toliko pametni niti pismeni da bi razumjeli jednog akademika,

kradeze nije uradio nizakoga ništa osim zase tako ni za ovog cjenjenog gospodina

JP Parkovi kao nositelji kulture će izdati sabrana djela Veselka Koromana

E nećemo mi financirati ovog gospodina to neka radi kišobran mi ćemo sabrana djela od Nevenka Barbarina Uvenulog a možda snimimo film o njemu koji bi se prikazao na otvaranju Ljubuškog kina

Ma oni se ovakvih odriču, sretni su da nisu blizu njih.
Pa to nam je valjda svima jasno?
Jer usporedba je strašna stvar,
mnogi bi morali zašutjeti,
kad se nađu u blizini gosp. Koromana.
a to im nije u planu!
Ne uklapa se u njihovu razvojnu strategiju:

Prijatno sam iznenadjen da je jos ziv i zdrav Veselko Koroman , doabar covjek i primjeran pisac . Ovaj napis o njemu , vrati me u daleko vrijeme naseg djetinjstva i mladosti . Zajedno smo , na istoj grupi , i studirali u Sarajevu . U nase vrijeme , prije vise od sezdeset godina , Veselko je bio primjeran covjek i drag drug . U to vrijeme , svi smo mi pomalo bili stihoklepci , on je bio i tada pravi pjesnik . Ali , eto - prolazi vrime ! I mi s njim !... Veselku iskreni pozdravi iz Pariza !

Objavljena Sabrana djela Veselka Koromana

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari