Udar na poslodavce i radnike: Počelo oporezivanje toplog obroka i regresa

Udar na poslodavce i radnike: Počelo oporezivanje toplog obroka i regresa

U ponedjeljak je u Federaciji BiH stupio na snagu Pravilnik o oporezivanju toplog obroka i regresa. Ovu informaciju potvrdili su u Ministarstvu financija FBiH.

Poslodavci su razočarani jer 150.000 radnika prima plaće do 500 KM, a stupanjem na snagu Pravilnika o oporezivanju toplog obroka iznad 8,5 KM i regresa, oni će najviše biti pogođeni bilo kroz smanjenje primanja ili kroz otpuštanje.

Adnan Smailbegović, predsjedavajući Izaslanstva ESV i predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH kazao je kako će se na redovnoj sjednici ESV-a raspravljati o ovoj temi.
"Sjednica je zakazana za 11. listopad. Pokušali smo napraviti sastanak s Federalnom ministricom financija, termin smo dobili za deset dana, dok je premijer na putu, tako da smo bespomoćni u ovom trenutku", kaže Smailbegović, ističući kako neće sjediti i čekati. U sljedećim danima će vidjeti što mogu napraviti.

Ono što je za sad sigurno kaže da će primjenom ovog Pravilnika biti na udaru poslodavci i radnici.

Podsjetimo, topli obrok u FBiH je do sada bio neoporeziv u slučaju da je iznosio dva posto prosječne plaće na području Federacije BiH, odnosno ako je bio manji od 17 KM. Prema novom pravilniku oporezivat će se svaki isplaćeni topli obrok iznad 8,5 KM po radnom danu.

Regres u iznosu od 70 posto od plaće zaposlenika u posljednja tri mjeseca do sada nije podlijegao oporezivanju, ali novim uredbama hoće. Neće biti oporezovan samo ukoliko je manji od 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca, što znači da on mora biti blizu 400 KM jer je prosječna plaća u FBiH 830 KM.

akta.ba

Glas naroda

Je li normalno bilo da je plaća bila 300 maraka a topli obrok 450 maraka. Ovako će taj novac ići u mio fonnd, paće a.b.d. mirovina bit veća

Ići će to za državni aparat, da nahrani uhljebe, a ovo će samo rezultirati porastom rada na crno.

Drzavne institucije pustaju place bez uplate doprinosa je li to normalno

Zahvatio si široko sve državne institucije. Jedina institucija u BiH koja ne plaća doprinose je smještena u zgradi pokraj stare policijske stanice.

radim regularno plaća 470 km topli obrok i putni troškovi moji

Kakav topli obrok , daj ti mjesečnu zaradu, a tko će šta jesti i kad to nek bude njegova briga
Zato svi prijavljeni na minimalac. To je za svakoga šteta. Daj počmimo izpočetka, treba na sve prijaviti, A druga je priča što se netransparentno troši, tu zakon treba uspostaviti red

izbori prošli,sad oderite ove štu su glasali za vas a mi ostali u njemačku

Rad na crno vi rješavajte. Tu se puni kasa. Međugorje pansioni, moleri , zidari, frizeri , stomatolozi , mala poljoprivredna gospodarstva , automehaničari , vodoinstalteri , masaže...

Topli obrok je bio jedini način da radnicima večina plaće ide na račun. Ovaj potez će smanjiti plaće.

Di su inspekcije za rad na crno...

Veljacka politika na celu s Mladenom Bebekom u Veljacim vedro nebo a struje nema,isto kao nisam ukra a para nema u opcini..

Samo plaća kakav prevoz i topli obrok iamš plaću pa dolazi na posa ako hoćeš ako nećeš traži se drugi to je EUROPA

da su ovako branili domovinu ko što drpoljubi brane fotelje i privilegije rat bi trajo tri dana BRAVO NAŠI HEROJI!

Udar na poslodavce i radnike: Počelo oporezivanje toplog obroka i regresa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari