ZHŽ jedina županija s više rođenih nego umrlih

ljubuski.info

Samo u jednoj od deset županija u Federaciji BiH u travnju je zabilježen pozitivan prirodni priraštaj. Radi se o Zapadnohercegovačkoj županiji. U svim ostalim županijama broj umrlih osoba bio je veći od broja novorođenih.

Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, u travnju ove godine u Federaciji BiH rođeno je 1.190 beba, a u istom razdoblju umrlo je 1.669 osoba.

Znači, zabilježen je negativni prirodni prirast od minus 479, Ovo je veoma zabrinjavajuće, posebno kada znamo da se broj stanovnika drastično umanjuje i svakodnevnim odlaskom iz zemlje, ne samo mladih, nego cijelih obitelji.

Vitalni indeks, koji predstavlja odnos broja živorođenih i umrlih osoba, najniži je u Posavskoj županiji. U tom dijelu Federacije u travnju mjesecu rođeno je svega četvoro djece, dok je 31 osoba umrla. U HBŽ broj umrlih je više nego dvostruko veći od novorođenih, a slična situacija je i u Srednjobosanskoj županiji.

Prirodni prirast

Jedina "svijetla točka" je Zapadnohercegovačka županija, gdje je zabilježen pozitivan prirodni prirast. Rođene su 73 bebe, a umrle 53 osobe.

Inicijative Udruga daju rezultate

Predsjednik Udruge "Porodice 3 plus" Mustafa Vlahovljak kaže da se u ovoj županiji, prema podacima Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ, bilježi i porast broja obitelji s troje i više djece.
"Sve obitelji s troje ili više djece u ZHŽ ostvaruju pravo na bezuvjetnu novčanu naknadu od 500 KM za treće i svako sljedeće dijete do sedme godine života. Ova pronatalitetna mjera se počela primjenjivati prije dvije godine. Zapadnohercegovačka županija je među prvima počeo sustavno podržavati višečlane obitelji" – kaže Vlahovljak.

Prirodni prirast

Ističe kako će u budućem razdoblju od nadležnih tražiti osiguranje podrške za djecu i nakon što navrše sedam godina, odnosno do punoljetnosti, kao što je slučaj u Kantonu Sarajevo i Bosansko-podrinjskom kantonu. U ova dva kantona, prema podacima Zavoda za statistiku, zabilježen je pad nataliteta, ali je situacija, posebno u KS, bolja u odnosu na druge dijelove FBiH. Govoreno u brojkama, u Kantonu Sarajevo u travnju ove godine rođeno je 297 beba, a umrlo je 359 osoba.

"Ulaganje u višečlane obitelji daje rezultate. Nadamo se da će sve županije krenuti ovim putem i ulagati u pronatalitetne mjere", zaključuje Vlahovljak.

Glas naroda

Sračunajte godinu pa recite! U jednom mjesecu im se posrećilo pa sad kao nešto oni uspjeli! Propaganda

svaki mjesec je tako ima par godina

Je aha

Unda se uhljebi kote ko zečevi.

Opet lažete,krste se ovdje djeca od onih što su otišli u Europu,istina oslobađa,jel tako veliki katolici..

Mislim da je ovo najbolja mjera Hdz vlasti zadnji 30godina otkad upravljaju s nama..masu ljudi su potrali svojom politikom al za ovo im svaka cast..nadamo se da ce uvest djeciji doplatak za svako dijete u zupaniji bez obzira na primanja roditelja e to bi onda bio pun pogodak .ovako trebas bit socijalni slucaj da dobijes 100km mjesecno po djetetu

neka prave koliko mogu hranit, bolje bi bilo da za te pare otvore neku tvornicu.

neka fala bogu nešto pozitivno....e sad jel to do muški ili ženski ne znam ali samo udrite....

ZHŽ jedina županija s više rođenih nego umrlih
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari