U porastu broj pretile djece

ljubuski.info

Pretilost i poremećaji u prehrani predstavljaju jedan od ozbiljnijih problema današnjice, osobito kod djece i mladih. Razlog tome su neredovita i nekvalitetna prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, sjedilački način života uz uporabu tehnologije… Kako promijeniti ovakve loše navike i okrenuti se zdravijem načinu života u razgovoru otkrila je prof. tjelesne i zdravstvene kulture Maja Bošnjak, nekadašnja ljubuška rukometašica, danas fitness trenerica i vlasnica fitness kluba „Maya“.

Hodajte, trčite, vozite bicikl…

„Broj pretile djece i srednjoškolaca u porastu je iz godine u godinu. Ne znam je li problem u neznanju roditelja ili djece, iako smatram da se ide linijom manjeg otpora. I ono što se zna, to se ne primjenjuje.

Ako se i primjenjuje, onda se loše kombinira. Što se tiče sporta, ako izuzmemo učenike, odnosno srednjoškolce koji treniraju neki sport, broj onih koji rekreativno treniraju ne prelazi 20 posto. To su porazni podaci“, kazala je Bošnjak za naš list.

Dodala je da se za prehranu, kao i za tjelesnu aktivnost, uvijek traže izgovori.

„Kada dođe do neke dijagnoze, onda je većinom kasno da interveniram kao sportska djelatnica. Prije mene bi se svakako trebali uključiti psiholozi, nutricionisti, fizioterapeuti…

Ako ne želite trenirati, postoje i drugi načini kako se možete pokrenuti. Gibajte se, hodajte, trčite, vozite bicikl. Stvoreni smo da se krećemo, a ne da po cijele dane ležimo. Hrana nam je potrebna kako bismo preživjeli, a došla su takva vremena da živimo kako bismo jeli i uživali. To je čisti hedonizam“, istaknula je Bošnjak.

S obzirom na naše hercegovačko podneblje, koje ne čini samo kamen i krš, već i plodna polja na kojima se uzgajaju različite poljoprivredne kulture, posezanje za brzom i nezdravom hranom trebalo bi biti na zadnjem mjestu.

„Vrlo je široka paleta vrsta i sorti voća i povrća koje se uzgajaju na ovom našem području i svakako je poželjno uvrstiti ih u jelovnike, uz meso ili ribu te ugljikohidrate (krumpir, riža). Na zadnjem mjestu piramide je tzv. brza hrana ili namirnice bogate šećerom. Možemo ih jesti eventualno jednom tjedno.

Broj obroka obično se kreće od tri do pet, kako kome odgovara, a svakako je važno da se nakon obroka krećemo. Ponekad je teško uvesti promjene, no moramo biti ustrajni i svjesni toga da smo kreatori svog života, pa i zdravlja, koje je naše najveće bogatstvo“, navela je Bošnjak.

Debljanje u četrdesetima

Tijekom razgovora naša sugovornica osvrnula se i na uzroke debljanja nakon ulaska u četrdesete godine života. Među njima su hormonalna neravnoteža, gubitak energije, nedostatak vitamina u organizmu, pa čak i lijekovi koje koristimo.

„Sasvim je jasno da u dvadesetima i četrdesetima metabolizam ne radi isto, kao ni hormoni. Svakako bi trebalo jesti više proteina za mišićni rast, povećati unos vlakana putem povrća i žitarica, ne izbjegavati ugljikohidrate radi hormonalnog balansa, ali svakako izbjegavati rafinirani šećer i alkohol.

Što se tiče tjelesnih aktivnosti, tjedno bi trebalo izdvojiti 150 minuta za trening i isto toliko minuta za hodanje, po mogućnosti u prirodi. Poželjno je bazirati se na treninge snage, smanjiti visokointervalne treninge, spavati najmanje sedam sati, raditi na mobilnosti i fleksibilnosti, ali i obavljati redovne zdravstvene preglede. Pokušajte mijenjati sebe i životne navike i uživajte u životu nakon 40. godine“, zaključila je Bošnjak.

Dnevni list

Glas naroda

Živjeti u zoni komfora i jesti industrijsku hranu je samo jedan od načina kako biti pretil, sklon raznim alergijama, bolestima i time pomagati farmakoindustriju i njihove sljedbenike - doktore. 7

Danas se dosta roditelja i nebavi djecom kako bi trebali.Najlakse je dheci dat kompjuter i dobar mobitel i evo zabavi se.Nasi stari nisu znali razgovarati sa djecom a danasnji roditelji ne zele.Bas ih briga.Ima puno obitelji gdje npr.otac ne sudjeluje u odgoju djece,vec sve padne na majku.Takvi misle da to sto rade da time prestaje njihova uloga kao oca.A otac svoje slobodno vrijeme posveti samo sebi.Umjesto kad je slobodan da se posveti djeci.I onda djeca isti takvi postanu,jer djeca idu linijom lakseg otpora.Puno je takvih,jako puno.

da, a ni matere nisu daleko
baba kuva, čuva, čisti ........

Šta je pisac htio reći... Prije nisu znali, danas eto znaju, a neće? Prije nit su znali, nit su htjeli, nit su smatrali to potrebnim... Danas većina ne zna ni osnove psihologije pa daju zaključit da dijete od 3 mjeaeca manipulira da mu odma treba uvodit red, disciplinu, a sa godinu dana šipku(ako ne i prije)...ako ne zna kontrolirat emocije, tad je razmaženo, nije dovoljno vidilo šipke... itd.itd. Onda se kasnije zgražaju nad vršnjačkim nasiljem jer eto nisu dovoljno vidjeli šipke. Bla, bla! Prehrana u vrtićima za dorućak krem i salama, užina smoki i slatko. Kraj škola trgovine kojima su police pune čipyeva i sokova da djeca mogu kupovat...

Samopromocija

Majke su odgovorne za pretilost djece. Ne kuhaju, kupuju djeci brzu hranu, slatkiše, djeca na mobitelima dok muškarci rade one na pedikurama.

Zato je oni pekar u Poschranoj ulici pun ko Džajić...

Jadan onaj tko to jede,,šiftari denče pare naši na dnevnice.

Ti mora da živiš u srednjem vijeku, danas je večina žena isto zaposlena kao i muškarci. Što znači ako žena tu mora kuhat, morao bi i muškarac, osim ako dakako ne radi dva posla, što sumnjam

Braniš sebe što ne znaš i nećeš svojoj dici ništa da kuhaš. Jadna kuća di si ti došla

Znaju pametovat o svemu a pravi ručak ne znaju skuhati,
A svatko danas daje sebi za pravo komentirati neutemeljene činjenice o debljini djece radi promoviranja svog bussines a

Ista stvar, muškarci znaju pametovat o svemu (vidljivo ovdje jako dobro), a pravi ručak ne znaju skuhat.

Sad ti meni lijepo reci u čemu je razlika sa žena mora kuhat, a muškarac ne, mamini sinovi koje garant mater pita i dan danas

Pa nek i zena freza onda..

Hahahaha neka si joj reka, ocete ravnopravnost i feminizam ajmo onda radite ko i muski sto rade poslove

Ta je, mislite da održavanje kuće i briga o djeci i usput i posao od 8-4 ne zahtijeva snagu. Probajte jedan dan to sve radit pa ćete vidjet. Nakačili se na komentare, a sigurno nemate ni ženu ni djecu nego ste ojaženi jer vas ni jedna neće pa namjerno ovako ružno pričate o ženama!

Sve ove umirovljenici su radile i po 40 godina i svaki dan kuhale ručak,čistije,radile u vrtu..
A ti i takve ste se nakačile na mobitele i zamislile da ste fol neko i nešto pa nek tebi dići ti radi čovik i majka mu a ti fejzbuči i u disko,ako ti može biti.

Pa ne moraš.kuhati svojoj djeci ,Tko te goni.
Jadne kuće u koju si došla i čovika ,takvim je sluškinja svekrva koju ne poštivate ni mrvice,samo tvoja majka,sestra itd.A da se ne govori da muževa sestra ne smije ni doći u takvih,ali zeznule ste se sestra i ostala djeca će ti zapapriti kao i ti njima.
A svekrva pamet u glavu,čuvajte sebe I zdravlje ,pa nek i gladuju kad neće da rade,drže mobitel po cijele dane, društvene mreze,nokti,šetnja,skitnja..ne znaju šta će od sebe i dosade a sutra da se razbiliš, neće te nevista ni pogledati nego dati u dom da se dočepa vaše imovine,ako joj dozvolio i ti i druga djeca.Kakono kažu
Nek izvade ruke iz p.kna i rade ako im treba ili nek s3 samo svađaju ali sa čovikom a ne sa njegovim roditeljima i djeci.

Najbolje su majke koje sa dječijim kolicima iđu u zadimljene kafiće to su prave.

Majke

Samo ih vi vozite u školu,dolazite po njih da jadni nebi napravili dva koraka i umorili se,dajte im električne romobile,mobitele,brzu hranu

U zdravom tijelu zdrav duh. Izbacite gazirano, čipseve, salamurine, sve to nezdravo samo na tjedan dana. Ljudi moji nećete moći vjerovati koji je to osjećaj.....

I ubacite ljubav

Zato šiftar Zlatni dan,Katarina i Goldeyn neznaju što će od para denče li denče kuće,stanovi auti.Besim u šutnji tišini nesro bere,pojedeš burek cijeli dan kao da si pojeo poluživog ježa,uđeš moraš robu bacat pojačivači ukusa karcogeni preparati,bujrum.

Onaj iz Goldena poskupio sladoled..nek malo razmisli o tome..da nebi bio skrgut zubi.osim toga je odvrstan i bahat pogotovo prema radnicima..

Poskupi svake godine za po marke-marku, ne bi da je kolač, a ne kugla sladoleda.

Htio ili ne htio pite su kod nas najpopularnija "brza hrana" i oni su to iskoristili pa rade kao država. Mlade ne kupuju pite, nego naručuju brzu hranu iz toscane, rituala il šta ti ja već znam... ako hoćeš nešto "zdravo" ,plati više

Jadan ti je ko ih oženi.

Zašto bi to radili, koji je smisao života onda?

Svekrva ne valja ne zna kuhati nije dobro sina odgojila nije moderna.

Svi u stanove i mobitele u ruke .

Majo smiri se i laganini
Bit će para od žena ne moraš se stalno isticati
Relax ženo

Neiđe joj poso pa plaća pr reklame.

Šiftari uzimaju lovu kod maloumnih građana,karcinomska hrana,salamurune mljeveni otpad mesa pizze,ostavite to za sutra pa pogledajte što jedete kad se ohladi.Uvijek se pametniji bogatio od maloumnog.

I ovi naši domaći nisu ništa bolji, zato...navali narode na toscanu, u ritual, old shcool, u ljube...

6 maraka burek i iđe ko halva a sve slabo se živi . Ljubuški ima više love nego Berlin!

Sve redom kupuju žene burek sirnice ko ih oženi ajme.

Bolje imat ženu koja kupuje sirnice, nego nikakvu... zato

Niz je tu razloga zašto su dica a i odrasli pretili ili debeli, samo naravno te informacije se kriju i zamagljuju ali se ipak mogu naći uz malo truda a i ova Maya bi to trebala malo na šire reči a ne uz dvi tri riči...

Kao npr? Jer nas prskaju iz aviona ?

Ovo je sada kao neka moda fitnes.

Mame su svoje kćerke odgojile da juhu ne znaju napraviti. Hvale se da su se dobro udale za drogeraše, neradnike, pijance, kockare. Kćerka ima dijete i zove mamu da joj ga čuva.

Upravo tako mame lažu same sebe kao Dobriša Ćosić da se utješe dobro se udala kćerka za drogeraša i propalicu.

Svaka se unda dobro udala.

Nisu te mlade nizašta prošla im mladost uzalud ništa ne znaju skuhati niti napraviti ručak mužu i oko se djece brinuti katastrofa...

E neka si ti za nešto...pa sve nek propadne

Kako su se udale da se većina rastavila i to okreću da je to normalno danas.

Ima li išta opasnije od žene sa faxom...

Nema, pogotovo od žene sa faxsom helizimom dok namiriva veš mašinu...

Hahaha

E jesu vam žene bolna točka. Hahaha...

U porastu broj pretile djece
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari