Hercegovina slavi svog omiljenog sveca

ljubuski.info

Brojni vjernici danas slave svog omiljenog sveca svetog Antuna Padovanskog. Tako je i diljem BiH, a posebno u Hercegovini. Kako je fra Andrija Nikić kazao , iako ova svetkovina nije zapovjedna, na svim misama diljem Hercegovine okupi se više vjernika nego bilo koje druge nedjelje u godini".

Župa Humac devetnicom se pripremala za proslavu svog nebeskog zaštitnika župe, crkve i samostana sv. Antuna Padovanskog. Tijekom cijele noći i jutra veliki broj hodočasnika pristizao je na Humac, a isticali su se oni koji su hodočastili pješice iz raznih krajeva. Mise su se počele slaviti od rane zore, a u 4:30 ujutro započela je ispovijed.

Svečanu svetu misu s tradicionalnom procesijom u 11:00 sati predvodit će sisački biskup msgr. dr. Vlado Košić, dok će večernju svetu misu u 19:00 sati predvoditi fra Ivan Slišković.

Ovaj, kako ga mnogi vole nazivati, najomiljeniji svetac u Hrvata, slavi se također u Trijebnju u Stocu i u širokobriješkim selima Uzarići i Ljubotići, mostarskom Cimu te Šujici i Busovači.

Sveti Antun časti se kao zaštitnik propovjednika, siromaha, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja.

Ante je jedno od najučestalijih imena u Hercegovini

Uz Josipa, Petra i Ivana, Ante je jedno od najčešćih imena za dječake u prošloj godini na ovom prostoru. U ovom se obliku javlja isključivo na hrvatskom govornom području. Inače, radi se o formi imena Antun, koje potječe od latinskog "Antonius," što je zapravo naziv rimskog plemena. Vjeruje se da je ime Ante postalo široko rasprostranjeno upravo zahvaljujući svecu koji se danas časti.

Do točnih podataka koliko osoba koje se zovu Ante stanuju u Ljubuškom nismo uspjeli doći. Međutim, Matični ured u Općini imao je itekako simpatičan i šaljiv komentar. „Svaka druga kuća u ovoj općini ima najmanje jednog Antu“. Ovo je jedno od najčešćih imena posebice u 'donjim' krajevima općine, odnosno u Crvenom Grmu i Prologu, mada se može pronaći i u drugim mjestima“.

Svima koji nose ime Ante, Antun, Ana, Antonija, Anita (i sve druge izvedenice), čestitamo imendan!

Hercegovina.info

Glas naroda

Svati Ante cuvaj nas. Daj nam snage da nosimo zivotne krizeve

Hercegovina slavi svog omiljenog sveca
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari