Uz prosječnu plaću tek se preživljava, samcu mjesečno za hranu treba 500 KM

ljubuski.info

Dok većina zemalja u svijetu objavljuje službene podatke o tome koliko njihovih građana živi u siromaštvu i što poduzimaju na stvaranju društva jednakih mogućnosti, u BiH je broj siromašnih građana potpuna nepoznanica.

Štoviše, statistički sustav već godinama zaobilazi tu temu, a posljednji, i to potpuno pogrešni, podaci o tome rađeni su prije gotovo desetljeća. Svojedobno su iz Helsinškog odbora za ljudska prava upozorili da, prema međunarodnim standardima, gotovo polovina djece u BiH živi u siromaštvu, kao i 80% umirovljenika u zemlji.

Službene statistike

U Federaciji BiH 2022. je u siromaštvu živjelo 538.160, odnosno 27,7% stanovnika, podaci su nacrta strategije razvoja sustava socijalne i dječje zaštite u FBiH za razdoblje od 2023. do 2030. U nacrtu strategije navedeno je kako je 2011. u FBiH ispod apsolutne granice siromaštva živjelo 464.418 stanovnika, 2015. 446.927, dok je 2022. taj broj porastao za 91.233.

U posebno visokom riziku od siromaštva su kućanstva s dvoje, troje ili više djece, a poseban problem predstavlja siromaštvo djece, gdje je za djecu do pet godina stopa siromaštva viša od 40%. UN-ova istraživanja pokazuju da svaki 6. stanovnik BiH živi od 3 do 5 KM dnevno (90 - 150 KM mjesečno), tj. 17% stanovništva je u ekstremnom siromaštvu, daleko ispod apsolutne granice siromaštva, a da je 700.000 stanovnika na rubu siromaštva.

Istraživanje radničkog siromaštva naglašava kako četvrtina zaposlenih radnika u BiH za svoje četveročlane obitelji nije mogla osigurati prelazak praga potrošnje od 600 KM mjesečno, što ih je držalo ispod apsolutne granice siromaštva te je procijenjeno da je 25% zaposlenih radnika u siromaštvu.

Građani BiH odavno su se prestali nadati boljem. Naprotiv, iz dana u dan teže se živi. Cijene, osobito hrane, ne prestaju rasti. I oni s prosječnim primanjima zarade tek za hranu. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za travanj iznosi 2930,20 KM. Prosječna plaća isplaćena u FBiH za veljaču iznosila je 1315 KM. Minimalna plaća je 619 KM.

Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 44,88%. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 21,12%. Samo za troškove prehrane četveročlana obitelj trebala je izdvojiti 1284,30 KM, praktički cijelu jednu prosječnu plaću.

Što kažu građani?

A što kažu građani? - Jedem dvaput dnevno i za dva obroka potrošim oko 15 KM. Mjesečno između 450 i 500 KM, što je malo više od trećine moje plaće - kazao je za Nezavisne Nikola iz Banje Luke. Nikolina prednost u odnosu na prosječnu četveročlanu obitelj u BiH je to što živi sam, pa su mu troškovi manji.

Za stanarinu i osobnu higijenu potrošim gotovo isto koliko dajem za hranu, pa mi od plaće ostane trećina. Imam prijatelje koji žive u Austriji i znam da su njima troškovi stanovanja veći nego ovdje, ali znam da oni manje troše za hranu. A imaju veće plaće - kaže Nikola. U sličnoj situaciji je i Aleksandra.

S obzirom na to da živim sama, nisam računala koji postotak plaće odvojim za hranu, no kada pogledamo koliko koštaju namirnice, vjerujem da okvirno trošim oko 450 KM, što je 50% najniže plaće u RS-u - navodi. Koliko je u vezi s ovim pitanjem BiH daleko od europskog prosjeka, ali i standarda u potrošnji, najbolje svjedoči podatak da građani EU-a mjesečno na prehranu troše manje od 15% plaće.

Večernji.hr

Glas naroda

Rat je skupa stvar, a umjetni financijski balon ga je uzrokovao. Što ovca vidi ležeć nije daleko. Narod nije za demokraciju već za matrak, jer je dokazano kakvi su ljudi u velikoj većini,nauka je dobra stvar ali za nekoga.

A šta napriča
Ljudski mozak je stvarno čudo

Demokracija, a ni d od demokracije

Samo bolestan čovjek,danas u Hercegovini je gladan.i ta osoba treba skrb i brigu zajednice.nikad u povijesti na ovim prostorima se nije lagodnije živjelo a manje radilo.

Ima puno bolesnih i gladnih ,zato se konzerve kupe od djece po školama ,za crveni križ koji vodi viktor grbavac ,što jure zelic dedane nešto dole jedu Kraljevic Toni ,i Markotic prisjelo im

Zadji malo po selima

Bilo sta da se desi vecina okrivljuje Kraljevica ,Markotica i HDZ..pustite njih na miru a vi radite svoj posa.Pogledajte nasa polja sve u ledini.Zagrnite rukave i borite se za sebe pa cete imat a ne drugoga za svoj neuspjeh krivit.Lip pozdrav svima.

Zato su svi debeli

Kad pogledaš grad je umjetna tvorevina. Jadan onaj koji nema parče zemlje na selu! Šta god se napravi i gradu, napravljeno je da bi ti izvadio novčanik. Gdje god kreneš vadiš novčanik. Gradovi su dušu dali za potrošački društvo. Stavi ih u kutije i nek rade od 8 do 16, a hranu nek kupuju, što gotovo, što procesuiranu, što namirnice, znači, ništa svoje nemaš i rob si u zatvorenom krugu!

Prosječna plata 1335 Km 43% od prosječne plate za hranu za četveročlanu obitelj.Tako računaju ovi naši iz partije
A sad odjednom samcu triba 500 km za hranu.

Djecu vode da jedu u babe

Šta je 500 KM,to jedan hadezeovac koji je na mal većoj funkciji pojede u restoranu za doručak.naravno na naš račun

Krnit će im na nos.. Kad tad

Samo pomoc bolesnima i nemocnima a ovi ostali noga u [ * neprimjereno * ]cu,ima ih dosta odaju po ljubuskom i cekaju kad ce im legnut ludacka penzija....

Uz prosječnu plaću tek se preživljava, samcu mjesečno za hranu treba 500 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari