U Grudama u godini dana predano sedam zahtjeva za posvojenje djeteta

ljubuski.info

U skladu s potrebama, zakonskom regulativom i objektivnim mogućnostima, Centar za socijalni rad Grude rješava socijalne, obiteljske, zdravstvene, pravne i druge potrebe i poteškoće ljudi koji teško žive ili su se trenutačno našli u nezavidnim prilikama pa im je društvena pomoć prijeko potrebna.

Najviše samaca

Dugačak je popis različitih kategorija ugroženih osoba, a time i različitih oblika pomoći koje djelatnici grudskog Centra, u suradnji s općinskim, županijskim i federalnim razinama vlasti, pružaju. Najugroženiji korisnici prava iz područja socijalne zaštite su korisnici prava na stalnu novčanu pomoć.

Na kraju prošle, 2023. godine, u evidenciji je bilo 100 korisnika stalne novčane pomoći - pojedinaca ili obitelji. Primali su mjesečno po 200 KM. Ukupni mjesečni iznos za 100 korisnika bio je 18.036 KM, a financira se iz županijskog proračuna. - To su uglavnom starije osobe, bolesne, invalidne, uglavnom samci o kojima, po zakonskim odredbama, nema tko brinuti i skrbiti. Osim novčane pomoći od 200 KM, pružamo im i pomoć u prehrani, namirnicama i kućnim potrepštinama kad procijenimo da se trošenje novca ne radi, ne provodi na pravi, koristan način.

Kad je riječ o jednokratnoj pomoći, nju daju i Općina i Županija. Ona se dodjeljuje uslijed nepredviđenih okolnosti prouzročenih iznenadnom bolesti, teškim materijalnim stanjem, za kupnju lijekova, nabavu osnovnih životnih namirnica, za izvanredne slučajeve. U prošloj godini Centar je, od mjesnih zajednica i pojedinaca, zaprimio 109 zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć. Analizirani su podneseni zahtjevi, prikupljani podaci, Centar je davao mišljenja te ih predavao županijskom Ministarstvu zdravstva, rada socijalne skrbi u Grudama na rješavanje, odnosno odobravanje.

Svi podneseni zahtjevi pozitivno su riješeni - kaže za Večernji list Veselko Pezer, ravnatelj Centra za socijalni rad Grude. Iz županijskog proračuna za te potrebe utrošeno je 58.056 KM. Jednokratnu su novčanu pomoć od Općine lani primila 254 korisnika. Za to su isplaćene ukupno 99.274 KM. U Grudama se postupno sve više javlja problem smještaja osoba u ustanove socijalne zaštite.

U programu zaštite Centra već je dulje vrijeme veliki broj odraslih osoba koje su zbog invalidnosti (mentalne, duševne, fizičke ili kombinirane) ili starosti smještene u ustanove socijalne zaštite u FBiH i Republici Hrvatskoj. Potreba za smještaj osoba u ustanove socijalne zaštite iz naše općine u stalnom je porastu. Najveći razlog za to je socioekonomsko stanje u društvu, nemogućnost pružanja adekvatne skrbi u vlastitoj obitelji, nepostojanje bliže obitelji koja bi mogla voditi brigu o njima... Velik je broj članova obitelji otišao raditi u inozemstvo, a na području općine ostao je određeni broj starih koji zahtijevaju stalnu brigu i smještaj. U ustanove socijalne zaštite s područja općine Grude ukupno je smješteno 50 osoba - govori Pezer.

Ukupna mjesečna cijena smještaja za osobe smještene u ustanove socijalne zaštite iznosi 39.488 KM. Od toga, za smještene u BiH 34.035 KM, a u Hrvatskoj 5453 KM. Troškovi smještaja financiraju se uglavnom iz sredstava Županije. U nekim slučajevima u troškovima sudjeluje štićenik sa svojim osobnim primanjima, a razliku do punog iznosa cijene snosi Županija. U Ustanovi za odgoj i skrb "Majčino selo" Bijakovići smješteno je osam osoba i za njih se mjesečno plaća 3450 KM, u Zavodu za zaštitu djece i mladih Pazarić za četiri se osobe mjesečno izdvaja 4525 KM, u Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba Bakovići nalazi se 17 osoba, mjesečni troškovi su 16.626 KM, u Zavodu za smještaj i rehabilitaciju djece i mladeži Vrlika u RH je šest osoba, mjesečni iznos troškova je 5453 KM.

U Staračkom domu Tomislavgrad smještaj je našla jedna osoba i za nju se mjesečno izdvaja 930 KM, u Domu za stare i nemoćne osobe "Miran san" Mostar je pet osoba, mjesečna naknada je 3208 KM, u Ustanovi iz djelokruga socijalne zaštite "Ljubuški" su dvije osobe, mjesečni troškovi su 1586 KM.

U Domu za stare i iznemogle osobe "Ivan Pavao II." Vionica - Čitluk za jednu se osobu mjesečno plaća 680 KM, Dom za starije i nemoćne osobe "Vita" prihvatio je četiri osobe uz mjesečno 2000 KM i u Domu "Sv. Josip Radnik" Ljubuški su dvije osobe uz mjesečni iznos od 1030 KM.

Udomiteljske obitelji

U 2023. godini nastavljen je smještaj jedne osobe u udomiteljskoj obitelji, za što se mjesečno plaća 300 KM. U prošloj je godini Centar zaprimio sedam zahtjeva za posvojenje djeteta, no ni jedno posvojenje nije ostvareno jer nije bilo djece za posvojenje.

Večernji list

Glas naroda

Sto se tice posvojenja djece daleko ste najnesposobniji Centar.
Nazalost govorim iz iskustva,7godina stoje nasi papiri uredno sve odrađeno i cekamo.
Za 7god,vi niste bili sposobni pronaci ni jedno dijete po domovima,a kad mi probamo zvati domove- kazu to je nadleznost vaseg centra.
Zalosno.

Velika podrška udomiteljima.

Ovdje je jasno da se radi o Centru za socijalni rad koji je okarakteriziran kao nepozeljan i koruptivan, drugim rijecima visoko neozbiljan i opasan za nadleznost i posrednistvo pri integriranju djece u obitelji koji su im dali zahtjeve Dakle, mogu se baviti samo ovim drugim socijalnim poslovima ...

U Grudama u godini dana predano sedam zahtjeva za posvojenje djeteta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari