Kvesić u podrum Pedijatrije dovodi kliniku koju je istraživao USKOK

ljubuski.info

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesić, kako smo nedavno i najavili, u podrum nove zgrade Pedijatrije dovodi Medikol, tvrtku iz Hrvatske u vlasništvu Ivana i Ivanke Trstenjak Rajković, u koju se po uslugu PET/CT već mjesecima šalju onkološki pacijenti iz Hercegovine.

Umjesto da sam u svom podrumu obavlja taj pregled, i bori se preko nadležnih institucija za kupnju PET/CT uređaja, kao što su to radili rukovoditelji bolnica u Hrvatskoj Kvesić, iz njemu znanih razloga, dovodi konkurenciju bolnicu istovremeno najavljujući da je to "dobro za Mostar".

13. svibnja 2024. ravnatelj SKB-a donosi odluku da se ugovor o zakupu viška prostorija dodjeljuje tvrtki 2 M d.o.o, odnosno Medikolovoj ispostavi u BiH.

Naime, ta tvrtka nudi 18,427 maraka mjesečnog najma bolnici, što je za oko 5 tisuća maraka više od Vitalisa koji se također prijavio za najam, te ravnatelj uzima višu ponudu. Ne ometa ga pritom činjenica da je Medikol tvrtka koju mediji u Hrvatskoj godinama pretresaju zbog izvlačenja novca iz HZZO-a za vrijeme Vlade Ive Sanadera.

Dnevnik.hr u emisiji Provjereno donosi da je HZZO u posljednjih 10 godina privatnoj tvrtki Medikol isplatio 87 milijuna eura za PET/CT dijagnostiku, a da su za taj novac mogli kupiti 25 PET/CT uređaja.

Rajkovići u Provjerenom

Donose genezu poslovnog uspjeha tvrtke Medikol.

„Bivši automehaničar, taksist i ugostitelj i njegova supruga, liječnica obiteljske medicine zahvaljujući ugovoru sa HZZ-om 2007. godine dobivaju monopol na dijagnostičku PET/CT pretragu koju najviše trebaju oboljeli od karcinoma. Tada privlače pozornost medija. Naime, novinari Jutarnjeg lista u Hrvatskoj otkrivaju da je Medikol prvi put osnovan 1994. godine u Čakovcu, da je bračni par Rajković, vlasnici Medikola iz Čakovca, da su preselili polikliniku u Zagreb i početkom dvije tisućite bankrotirali“, navodi se u emisiji.

„Medikol je otišao u bankrot, potjeran je u stečaj i zatvoren. Zašto. Zbog ogromnog poreznog duga državi“, kazala je za Provjereno Slavica Lukić, novinarka Jutarnjeg lista. Naime, 2007. poliklinika Medikol odlazi u stečaj, a unatoč tome s hrvatskim ZZO-om sklapaju jedinstven ugovor.

„Tadašnji HDZ-ov ministar u Sanaderovoj vladi Neven Ljubičić potpisuje ugovor o obavljanju PET/CT pretrage, odnosno o financiranje javnim zdravstvenim novcem PET/CT pretrage“, nastavlja dalje Lukić. Nakon toga Medikol instalira uređaje u klinike u Hrvatskoj, koristi njihovu infrastrukturu uz obvezu da plaća najam prostora. Društvo radiologa Hrvatske tada otvorenim pismima Ministarstvu zdravstva RH pokušava ukazati da je prepuštanje važne dijagnostičke pretrage privatniku štetno i za pacijente i za edukaciju struke. Bolnice tada traže kupnju PET/CT uređaja, kako bi same obavljale preglede, što ravnatelju u Mostaru ne pada na pamet.

Podsjetimo, najteži pacijenti iz HNŽ-a na pregled se upućuju u Split, poliklinici Medikol, kojom se bavila emisija Provjereno.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesić u podrum nedavno otvorene Pedijatrije dovodi Medikol, tvrtku iz Hrvatske, u koju se po uslugu PET/CT već mjesecima šalju na…

Medikol i Sveučilišna bolnica u Mostaru ne odgovaraju na naš upit oko poziva za najam podruma Pedijatrije. Bolnica šuti upitana koji joj je interes da u podrum dovodi privatnu polikliniku, bilo koju, dok Medikol šuti je li se preko tvrtke 2M prijavio za najam podruma Pedijatrije SKB-a.

Vitalis je, dok je poziv za najam podruma bio još u tijeku govorio da je sve samo formalnost, te se i oni prijavljuju - u inat.

Vitalis najavio da će ovako biti

„Ovaj poziv je raspisan da bi se samo zadovoljila zakonska regulativa i ne samo da se zna tko će se prijaviti već se zna tko će i dobiti, a to je naravno Medikol odnosno njihova tvrtka u BiH 2M d.o.o Mostar. Vidite po samom tekstu natječaja da je usuglašen dogovor na relaciji SKB-Medikol“, kazao je ranije u izjavi našem portalu vlasnik Vitalisa Goran Đuzel.

Kvesić je Medikol najavio, govoreći da je to dobro za Mostar, no ne da je to zapravo odlično jedino za Medikol.
„Nama se prije nekoliko mjeseci pojavila ekipa Medicola koja je tražila da iznajme prostor za PET/CT.

Na pedijatriji imamo prazan prostor u podrumu koji bi bio adekvatan za instaliranje ovog dijagnostičkog uređaja i procijenili smo da bi bilo dobro da u Mostaru imamo PET/CT“, kazao je ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić za RTV HB. Kasnije od te izjave, pro forme raspisuje natječaj za najam podruma.

Ključno pitanje koje se ovdje nameće jeste kako se Medikolu isplati platiti 18 tisuća mjesečnog najma i obavljati pretragu, dok se SKB-u ne isplati težiti nabavku uređaja i obavljati pregled u vlastitom podrumu i za vlastite pacijente.

Zanimljivo je da 2014. Medikol u Hrvatskoj ulazi u predstečajnu nagodbu. Utvrđeno je da su dužni državi porez, a bolnicama najam, ukupno 280 milijuna kuna. Biti će zanimljivo pratiti kako će se odvijati suradnja s Mostarom.
Zanimljivo je da je upitan tko mu je politički zaštitnik – Rajković Mislavu Bagi odgovarao - Bog. S tim u vezi izvjesno je da bi i za dolazak u Mostar prozvao nebo, a ne stranku, koja mu je osiguravala milijune.

Hercegovina.info

Glas naroda

Antiša je skontao da je njemu isplativije ovako. Zna on poso.

Nažalost naše društvo je bolesno.Tolike novce Hrvatska ulaže u bolnicu u Mostaru a ovima nije dosta.Di su pare? Taksista otvara kliniku?!ZZO u gubitku,kako?! Di smo mi,jadan onaj tko je bolestan.

Koji je to taksista i di otvara nije on samo taksista.

Ajmo sad pokusat realno sagledat stvar. U cemu je problem? Jel raspisan natjecaj,je?Jel pobjedio ko je najvise ponudio ,sto je za nas vazno,je? I u cemu je onda problem? U nagadjanjima? U hipotetiki? Ili jalu konkurencije? Pa nek oni itvore negdi drugo i nek ponude jeftinije usluge i svi zadovoljni a oni mogu onda ove uskoro priuzet jer ce tako oropast?

lipo ti to pojasni, čudesa Božja.
pametan si matane na dida svoga, pametan i gotovo.
samo nemoj pričati kad vitar puše, šuplja ti priča
pa ako puše nemere se ostati od sviranja.
vrlo huči kroz šupljinu matane suzo didova.

Pamecu dracu zacudio di je problem? Umisto da idjes u Hrvacku po ovakve usluge i iznosis novac sad ce oni dolazit kod nas,jer je usluga jeftinija ,i donosit novac? Prvi pa iscidak

Svaki dan najam prostora košta 600 km. Djelatnici koji tu rade, pa obaveze državi. Tko će to platiti. Pa bolesnici koji trebaju tu uslugu. Hipokrat i njegova zakletva medicinskih djelatnika, i privatno zdravstvo je pljuvanje u vis. I kako to da privatnik može nabavit taj uređej, a društvo, tj država nema para. Medicinski djelatnici trebaju bit adekvatno plaćeni, a ne pretvoreni u bogove. I u privatnom zdravstvu nikad pacijent neće bit izliječen.jer on je zlatna koka. Izvor dobiti, bio bolestan il ne. Znam osobno, jer sam na skb vrlo često, i znam kako izgleda pregled kod doktora koji ne radi privatno i onog koji ima privatnu praksu. Samo nemojte komentar nitko te ni na što ne tjera

Gospon imamo drzavno zdravstvo pa nam je il davat koverte i vezu trazit il gledat di iskolani dokturi odlaze u inostranstvo jer ne zele koverte a nemaju adekvatna primanja. Resenje je u privatnom zdravstvu i uslugama koje ce dakako imati konkurenciju. Ovakvo stanje je najnepovoljnije za nas jer je ni tamo ni ovamo. Moramo izdvajat za zgrade i opremu ali da bi dobili uslugu moramo privatno placat.

Ovdje u bolnici i Domovima zdravlja treba reformu uraditi da bolesnici ne čekaju po 4 mjeseca da im doktor propiše samo lijek a nametali se mjesecima da povede on što im je doktor "zadao".Sve se radi da se ne radi kako treba.
Onaj tko hoće privatno raditi nek ide a koji ostanu nek nauče raditi kako je uvijek bilo bez naručivanja po 4 mjeseca za svaku sitnicu.Svi uposlenici plaćaju vas doktore i ostalo bolničkom osoblje,kako u bolnici tako i D.zdavljapa počnite raditi,s ne kad dođeš na red za 4 mjeseca ili više da nalazi su ostvarili pa ponovo ako preživio.
Uslikaš nešto pa.čekaš mjesecima pregled da ti da lijek ,a ko ne umreš bez terapije.Ovo je sramota i treba mijenjati sve.

Sta je u garazi dz ljubuski okanite se kvesica

Kvesić u podrum Pedijatrije dovodi kliniku koju je istraživao USKOK
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari