Usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici

ljubuski.info

Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se 11. srpnja proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici te osuđuje negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine. Nacrt rezolucije podržale su 84 države, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržanih.

Većina članica Europske unije podržale su rezoluciju. Jedino je Mađarska bila protiv, a suzdržane države bile su Cipar, Grčka i Slovačka. Srbija, Rusija, Kina, Bjelorusija, Kuba, Eritreja, Nikaragva i Sirija spadaju među države koje su glasale protiv rezolucije.

Njemačka predstavila rezoluciju, Vučić pozvao da se glasa protiv

Predstavnica Njemačke Antje Leendertse predstavila je rezoluciju Općoj skupštini UN-a. Podsjetila da je genocid dosuđen u presudama UN-a te kako je rezolucija oblikovana prema rezoluciji o genocidu u Ruandi.

Dodala je kako je skoro prije 30 godina 8.372 bosanskih muslimana sistematski pogubljeno u Srebrenici. Istaknula je kako rezolucija nije protiv Srbije i da svi procijene tekst prema onome što u njemu piše. Naglasila je podršku koju su rezoluciji dale zemlje zapadnog Balkana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će govoriti protiv rezolucije. Rekao je kako se poklonio svim žrtvama i da je položio cvijeće u Srebrenici. Tvrdi da je rezolucija ispolitizirana i ponovio je stare tvrdnje da rezolucija ne doprinosi pomirenju.

Smatra da će rezolucija otvoriti Pandorinu kutiju i da će sada biti podnesene deseci rezolucija. Pozvao je države članice da glasaju protiv rezolucije.

Rezolucija osuđuje poricanje genocida kao povijesnog događaja, te veličanje onih koje su međunarodni kazneni sudovi osudili za ratne zločine.

Predložile su je Njemačka i Ruanda, a Hrvatska je jedan od 40-ak sponzora rezolucije. Rezolucija ima veliku potporu, ali unatoč tomu što se u dokumentu ne spominje krivnja nijednog naroda, Srbija i Republika Srpska uz potporu Rusije žestoko lobiraju protiv izglasavanja.

Dodik je odmah najavio kako u RS to neće poštovati.

''Nama to neće biti dan sjećanja jer mi taj dan nismo ništa napravili'', kazao je Dodik.

Dodik je najavio da će vlada RS-a nakon usvajanja rezolucije predložiti "sporazum o razdruživanju i mirnom razgraničenju".

Današnja BiH nije, po njegovu tumačenju, nastala na temelju Dejtonskog sporazuma nego dobrovoljnim spajanjem RS i Federacije BiH pa bi taj dogovor sada "mirno raskinuti".

''To ćemo pokušati napraviti u narednih par godina'', kazao je Dodik koji tvrdi da se cijeli zapadni svijet urotio s Bošnjacima u nakani da i "nerođenu djecu proglasi genocidašima" i pritom nameće koncept unitarne BiH.

HRT

Glas naroda

Pravda je spora ali dostižna... Bar nek normalan svijet zna, a srbi su svakako lud narod

Ni G od genocida nije bilo. Da je genocid bio, pobili bi i sve žene, djecu i stare. A vojska u ratu gine-zar ne? 6146

Javila se dod.ikova pod.uzna muha što je bilo u Vukovaru kad onaj četnik preživjelim braniteljima Vice lezte dole baš smo prokleti narod

Javno slave Mladića, Karadžića i ostale presuđene za genocid, a pričaju kako nisu genocidan narod, kao nije bio genocid već veliki zločin, onda su po tome velikozločinački narod.

Vojska? Kakva vojska?

Presuđen je genocid za Srebrenicu, a slično se dogodilo u Prijedoru, Foći, Višegradu itd itd. Koliko samo djece pobiše šetnici u Prijedoru, koliko djece pobiše u Sarajevu. Počeo rat, a VRE otvara klogore, Manjača. Keraterm , Omarska itd, s ciljem etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata s teritorija današnje RS. masovna ubojstva, žive lomače, silovanja, jednostavno uništenje svih koji nisu Srbi. Možda su još samo trebali baciti atomsku pa bi onda po tebi bio genocid???

Ebali te tuta,mate boban i tvoja omiljena velika srbija

UN koji je bio tamo, povukao se i dopustio genocid sada predlaže nekakvu rezoluciju….ne gledaj što ti govori, nego TKO ti govori. Pametnom dosta

Zašto se to nije usvojilo prije 25 godina već sad?
"Dobronamjerni" zpad koji je s Nizozemcima glavni krivac za ovo "dijelo"!
Nadoliva ulje na vatru,bravo filantropi??

Bitno je da se usvojila

Isto tako su zapad i Englezi krivi za Bleiburg pa rezolucije o istom ni na vidiku...

Za Blajburg je kriv Pavelić, nije vojska NDH ratovala protiv Englezima, već protiv partizana,

Nije Pavelić nego Tito.

Tito je stvorio granice današnje Republike Hrvatske, granice su ispisanne krvlju Titovih partizana, a po Paveliću Hrvatska bi imala samo 3 otoka i jedan poluotok, nema Dalmacije, Istre, Međimurja, Baranje. Također je stvorio sve današnje države, bivše republike u SFRJ u današnjim granicama. Sano danađnji revizionistii na svim stranama to žele sakriti i pljuvanjem po njemu izdići sebe do nebesa, ali slabo im to ide nisu mu ni do koljena..

Neshvatljivo stvar da je Hrvatska glasala za ovu rezoluciju ako imamo spoznaju da su danas Srbi i hrvati najveći saveznici u bih Dodik i Čović a isto tako do jučer i u RH Plenković Pupovac Srbi i Hrvati trebaju imat prijateljske i zajedničke ciljeve a prvi je otvoreni Balkan što zagovara i Gospodin Čović ispred hrvatskog naroda.

Nisu Srbi i Hrvati najveći saveznici nego HDZ [ * neprimjereno * ]ci i velikorspska krmad iz reda srpskog naroda.Ili jednostavnije ratni profiteri i huškači koji su svaki svom narodu nanijeli najveće zlo a naročito Hrvati

Vukovar, Škabrnja, Briševo, Stajićevo, Begejci, Mitrovica Niš, i druga mjesta ubijanja i mučenja Hrvata si zaboravio,??

Žalosno je što Bošnjaci i Hrvati isto ne traže za Blajburg.
Pola miliona ljudi su pobili jer su ih englezi predali nazad partizanima.

Vojska NDH je poražena od partizana, a Pavelić je pokrenuo narodne mase da se povlače prema Austriji, da bude što veća gužva kako bi on i vlada mogli što brže pobjeći.

Rusi i Kinezi su postali imperijalisti kao Amerikanci i Englezi . Izraelci su postali kao nacisti . Bošnjaci su postali kao Srbi . Ništa drugo ne nauč̣i pač̣urlija ta nego što je prije znala pa pa pa

Usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari