Nije lako ni živjeti u Bosni i Hercegovini, a kamoli umrijeti

ljubuski.info

Smrt je skupa. Nije rijetkost da ljudi za života odvajaju nešto sa strane kako, kada preminu, obitelj ne bi imala financijskih problema prilikom ukopa.

A česti su i slučajevi da se članovi obitelji preminulog zadužuju, bilo kreditno ili kod poznanika, da bi najbližeg dostojno ukopali.

Kako su rekli iz “Pokopa” d.o.o. u Sarajevu, troškovi samog ukopa iznose 351,80 KM, a u tu cijenu ulaze organizacija ukopa, upotreba kapele s dezinfekcijom, zemljištem, iskopom grobnog mjesta, nošenje naslona i prvo konačno formiranje groba.

Što se tiče ukopa, bez obzira na vjersku pripadnost, cijena je ista i ona iznosi 444,80 KM. U tu cijenu ulazi: prijevoz umrle osobe s mjesta gdje je nastupila smrt na području Županije Sarajevo, s uključenim nositeljima, transportom, pogrebnom opremom i dezinfekcijom vozila do prosekture gradskog groblja Bare, korištenje rashladne komore, s uključenim administrativnim troškovima i iznošenjem umrle osobe, organizacija ukopa, upotreba kapele s dezinfekcijom, zemljište za ukop odraslih, iskop velikog grobnog mjesta, prvo i konačno formiranje grobnog mjesta, kao i godišnja naknada za korištenje grobnog mjesta, pojašnjeno je iz “Pokopa“.

Istaknuto je da vjerski dio pogreba odnosno pokopa obitelj dogovara i plaća u vjerskim zajednicama u skladu s vjerskom pripadnošću umrle osobe.

Na cijenu od 444,80 KM dodajemo cijenu opreme, poput sanduka i cvijeća, tako da konačna cijena pogreba zavisi od želje srodnika. U našem salonu pogrebne opreme u Petrakijinoj 1 u ponudi je 15 vrsta mrtvačkih sanduka različitog materijala, obrade, oblika i cjenovnog raspona od 450 KM do 5.900 KM, naglašeno je.

Dodali su da postoje olakšice za građane koji su članovi određenih pogrebnih društava, na primjer, “Društvo Sv. Anto“, “Sv. Marko“, “Bakije“ ili “Jedileri“.

Iz Komemorativnog centra Tuzla su rekli da postoje dva “dijela“ pokopa – svjetovni i vjerski dio.

Isto tako, postoje ateistički ukopi koji nemaju vjersku komponentu. Cijena grobnog mjesta zavisi od lokacije odnosno organa koji grobljem upravljaju.

U cijenu kompletnog ukopa spadaju mjesto, kopanje, oprema i vjerski dio, osim ako se ne radi o ateističkom ukopu. Cijenu, osim samog mjesta, diktiraju i cijena sandukai ostale pogrebne opreme, rečeno je.

Istaknuto je da vjerske zajednice „gospodare grobljima i mezarlucima te na taj način samostalno određuju cijene grobnih mjesta i vjerskih obreda“.

46,80 KM je cijena grobnog mjesta za redovan ukop.
175,50 KM je cijena iskopa grobnog mjesta.
225 KM košta postavljanje spomenika odnosno nišana na temelj.
115 KM košta postavljanje nišana u stopu.

Cijene naših usluga su iste bez obzira na kojem groblju se obavlja ukop, rekli su iz “Pokopa“.

Dnevni Avaz

Glas naroda

Dali je iko računao koliko su umrli ostavili iza sebe da uživamo i živimo

Jel umrli imao predhodnike i jel njemu sta neko ostavio?

Jeli prije bila kokoš ili jaje…

Prije je jarane bilo svega…

Sve ove ludorije sa cijenama smo mi sami napravili a vjerske zajednice su vidile da raja ima lovu pa one uvele svoje poreze. Kakve veze ima bilo koja vjerska zajednica sa ukopnim mistom? Cisto iskoristavanje. A sad sta znaci dat 5 tisuca maraka za sanduk koji ce se jednom upotrebit i raspas ? Je li to ono Matanovo kad naredjiva da mrtvom Kikasu obuku najbolje odjelo? I mi vam se vjernicim zovemo ? I nase vjerske zajednice i njihove vodje o nekakvu siromastvu i nekakvom pravom putu pricaju? I sto je najzalosnije prosimo milostinju po svitu ko prosijaci ne od nevolje vec od zanata. Raosove Prosijake i Sinove triba uvest ko lektiru u skoli skupa sa Dostojevskim.

Pokojni nekome ostave kuću a drugome ništa tko će onda plaćati sprovod?

Treba ostaviti sve onom koji se istinski i s radoscu i postovanjem brine o starim roditeljima i uvjek im pri ruci.Ko je bespotrebno otisao u tuđi svjet i dođe samo kao gost koji dan u godini ne treba ostavljati nista.2923

Spaliti se i pepeo paraglajderi neka prospu

jok, ti svoje u kuhinju i namisto bibera........

Otvoriti krematorij jedan ako nema para za sprovod najjeftinije riješenje ili tko nema rodbine

Nemamo krematorija . Šta čekate poduzetnici ? Zazirete od mrtvih ? Triba zakonom odredit kremiranje za jedini način zbrinjavanja mrtvih tila . Koštano brašno iskoristiti . Groblja ukinuti i zabraniti .

Dašta, na grobljin zgrade pravit po tri iljade ojera za kvadrat gajbe…

Eto vidis da se razmisljalo ekonomski mogli smo dosad imat i krematori ali i sve one puste novce sto smo podavali da svak ima mrtvacnicu u groblju. Umisto da je il napravljena jedna mrtvacnica il privatniku dato da napravi uz Novo groblje u Predgradju i da se napravio krematori mi razbacismo silne novce gradec svak sebi. Radimo naopako ocimice a ocekujemo i gundjamo sto nam nije ko u Njemackoj. Nije zato sto Njemac i kad nema zna a mi i kad imamo neznamo.

Imali smo krematorij u Duhanskoj, tribalo je samo još izvuć onaj dimnjak na visinu grada HS...

Nije lako ni živjeti u Bosni i Hercegovini, a kamoli umrijeti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari