Znanstvenik plagirao knjigu Kreše Vujevića?

ljubuski.info

Prošlo je skoro 40 godina od kada je Roberto Salinas Price objavio smjelu tezu po Ilijadi, da se Homerova Troja nalazi nigdje drugdje već u Gabeli!

Naravno da je takva teorija izazvala razne kritike, osporavanja, pa i velika divljenja. U međuvremenu se pojavio, sa svojom tezom, zaljubljenik u Homerova djela, stanoviti Krešo Vujević iz Ljubuškog.

Vujević nakon predanog izučavanja, i stanke zbog Domovinskog rata, napokon, 2000. godine na istu temu objavljuje knjigu "Troja nije u Troji".

U knjizi iznosi sasvim drugačiju tezu, koja se protivi Salinasu, a koja glasi da Homerova Ilijada ne skriva tajnu zagubljene Troje, i da je po njemu, autor Ilijade nitko drugi već prorok Jeremija.

Po Vujeviću, Jeremiji je bio jedini cilj ostaviti tajanstvenu mapu za buduće naraštaje. Ta mapa, navodno, skriva precizno zemljopisno područje na kojem je prorok Jeremija sakrio Zavjetni Kovčeg!

Ta je vijest poznata još od prije 24 godine, uglavnom, malo upućeniji su ostali zamišljeni, opet, oni brojniji sve su ismijavali.

Ne bi ta tema dobila posebno značenje ni danas, da se nije u znanstvenim krugovima pojavila potpuno ista teza u vlasništvu druge osobe, koju čvrsto podržavaju i potpisuju osobe akademskog zvanja, rod reda profesori i doktori.

Naime, prije nekoliko godina iz tiska je izišla knjiga sveučilišnog profesora dr. sc. Ivana Vujević. Citiramo "Neistražene tajne - Zavičajni kovčeg i Atlas Trojanskog rata" u izdanju Matice Hrvatske Imotski. Recenzent te knjige je poznati prof. dr.sc. Stjepan Lapenda.

Citiramo kraći dio recenzije:

...."Ovaj put, autor je pronašao zajedničku crvenu nit između Mojsijeva Zavjetnog kovčega i zlatnog kovčega u kojem je trebao biti sahranjen Hektor, junak nezaboravne Ilijade i Odiseje. Ovom knjigom autor se upustio u veoma smjele usporedbe dvaju misterioznih kovčega do iskazane plauzibilnosti da bi starozavjetni prorok Jeremija mogao biti autorom Ilijade i Odiseje. U svakom slučaju, nitko u naprijed ne može nijekati takve tvrdnje a da nije pročitao ovo zanimljivo i veoma intrigantno štivo” – piše u pogovoru knjige recenzent prof. dr. sc. Stjepan Lapenda.

Nas je zanimalo kako je, na sve ovo, reagirao Krešo Vujević koji je skoro četvrt stoljeća prije izašao u javnost sa potpuno istom tezom kao i njegov prezimenjak koji odgovara:

" Profesora Vjevića sam upoznao, godinu dvije, nakon izlaska moje knjige. On me potražio sa namjerom da mu dopustim citirati pojedine odlomke iz knjige - Troja nije u Troji.

Osobno mi je potvrdio da se u potpunosti slaže sa mojom tvrdnjom kako se po Ilijadi od morske obale do Troje mora preći neki brdski masiv.

Složio se sa mojom tezom, da Ilijada ne skriva nikakvu lokaciju stvarne Troje, već da se radi o namjerno opisanoj lokaciji kao tajanstvenoj mapi, koja je namjenjena za buduće naraštaje.

Potpuno je prihvatio moju tezu da je autor Ilijade prorok Jeremija, te da ta tajanstvena mapa čuva tajnu lokaciju gdje je sakriven Zavjetni kovčeg.

Naravno da sam dopustio citirati dijelove knjige, to je za mene bio veliki uspjeh i potvrda kojoj bi se radovao svaki samostalni istraživač.

Uostalom, nekoliko godina prije, dugo sam se dopisivao i sa Robertom Salinasom Pricom. Njemu sam nastojao ukazati na pogrešku koja ga je odvela od Ploča u Gabelu, umjesto da krene sjeverno preko brdskog masiva u ljubuško polje.

Salinasu sam predložio jasnu ponudu; - ako se javno odrekne Gabele spreman sam mu prepustiti sve, da on dalje nastavi u Ljubuškom."

Na pitanje kada je saznao za novu knjigu prof. dr. sc. Vujevića u kojoj on izlazi sa istom Vašom tezom i to otkriće prepisuje sebi Krešo Vujević odgovara:

Nakon što je 2004. iz tiska izašla knjiga Ivana Vujevića, " Homerova mapa Trojanskog rata i njena aplikacija", u kojoj je opširno citirao mene, ja se sa njim više nisam ni čuo ni vidio skoro 20 godina.

Za ovu novu knjigu, koju vi spominjete, tek sam nedavno saznao, slučajno me upozorili prijatelji.

Javili mi da je tiskana knjiga od drugog autora koja se podudara sa ljubuškom lokacijom i sa svim drugim detaljima ali da se mene nigdje ne spominje

Moje su kćerke za to saznale mnogo prije, godinu dana mi nisu htjele reći, smatrajući da će me to pogoditi kao i slično poniženje koje sam doživio još u svojoj mladosti.

Za ova svojatanja teze od strane osobe akademskog zvanja, koja se podudara sa mojom, gledam sasvim drugačijim očima i kažem:

"Ako sve to doprinosi napretku u rješavanju "Homerskog pitanja", to želim staviti ispred svih svojih osobnih interesa!"

Akademska zajednica je um i mozak svakog društva, te kao takva bi trebala biti glas razuma, pravde i poštenja, te stoga ipak očekujem reakciju na naprijed navedeno i odgovor na postavljena pitanja, završava svoju izjavu Krešo Vujević autor knjige "Troja nije u Troji¨.

Glas naroda

Bravo Kreso, nije mala stvar da te plagiraju ljudi sa redovnim doktoratom. Inace je ovo ogledan primjer za nasu uvelu oporbu koja bi vlast ali nema programa. Gospodo imate bar danas mogucnost da iznesete vase programe,ako ih imate, siroj javnosti sibajuci tako vlast da il izrade bolje il vas plagiraju. U oba slucaja bi nam svima bilo bolje. Kresi opet cestitke, bez obzira na ishod ti si pobjedio.

Troja je u Stocu Daorson ..

A budalaština, vama je baš dosadno u životu

Jadan je znanstvenik koji plagira kresanja goji ribe to je za tebe okani se glupotinja

Prijatelju, za tebe nije ni to. I ti se dovezi nemoj se okanjivat pa taman i plagira plagirano.

Ima još toga neotkrivenog čestitke velikom homerologu i arheologu gospodinu Vujeviću. A turistička zajednica ljubuški treba označiti lokaciju Troje i postavite putokaze za Troju u Ljubuškom.

I da odmah pocmu naplacivati ulaznice

Nedat parkovcima da naplaćuju ulaz u Troju!!!

Dašta nego kopiraju. Ova Krešina knjiga izazvala je ogromne tektonske potrese. Sve je opisano točno i sve je jasno. Nedavni pronalazak grčke kacige je dokaz da je Krešo u pravu bio. Troja je u Ljubuškom.

Krešo je pametniji nego svi humački fratri zajedno.

Humacki prati misle onoliko koliko im svevisnji hdz dopusti.

Imade ogromni kamen u Lisicama to potječe od Troje, pa kad su stari Grci vidjeli rijeku nazvali je Tres Bis Zetas odnosno Trebižat. Našao sam grčko koplje i grčki novac.

Ako su ovdje bili Iliri i došli Grci onda je izbio Trojanski rat. Mi smo potomci Ilira.

Treba otvoriti Trojanski muzej povući EU sredstva napraviti da Krešo bude kustos muzej Troje kad može neki balavac uz pomoć kradezea mafije uništit Gračine.

Izgĺeda da on nije samo Gracine unistio vec i tebe?

Mislis sebe?

Ako su u Visokom egipatske piramide zasto u Ljubuskom ne moze biti Troja?

Krešo, vrti li se zemlja?

Krešo triba ovim neukim kradezeovcima nacrtati neku kartu ili neku slikovnicu jer to je njihova razina.

Sve su to ,Kreso, jos uvjek samo pretpostavke bez ijednog dokaza kog je struka potvrdila. Mene fascinira tvoja odanost i privrzenost temi ali dokazi fale. Bar oni koje bi i laik razumit moga. Jedino ne znam sta ti triba ota paranoja oko" anonimnosti" ta zuganja i izrugivanja je bilo i bice pa ne znam sta te to dotice. A anonimnost mora bit zagarantovana sve do suda jer inace insinuiras da se neko tamo bavi nedozvoljenim radnjama?

Ogromne su fantazije kod polupismenih ili nepismenih, pratite samo kako oni tvrde na osnovi “rekla, čula, kazala”.

Ne vidim u komentarima nekog ozbiljnog profesora srednjih škola, njima je Ilijada u školskom programu.
Ovo je "plagiranje" dovoljno ozbiljno, pa šta oni kažu....

Profesora nema na promocijama knjiga,nema ih nigdje,za njih čujemo samo kad je štrajk

ovo su teske rijeci o plagiranju, je li uopce upoznata akademska zajednica sa ovim?

Kako će to oni znati kad kupe diplomu u Travniku ili Kiseljaku?

Odmah angažirat Harrisona Forda i snimiti Indiana Jones i Krešan Vujević

Ford je đuturum, možda Refko…

Zašto nitko ne plagira njemačke zakone,plaće,ceste i gradnju uopće?

Znanstvenik plagirao knjigu Kreše Vujevića?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari