Izbori u Hrvatskoj: Moguće neregularnosti na izborima u Mostaru

ljubuski.info

GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje) je nevladina organizacija iz Republike Hrvatske, koja je utemeljena 1997. godine s ciljem poticanja građana na aktivno sudjelovanje u političkim procesima. Fokus rada GONG-a je na promicanju i zaštiti ljudskih i građanskih prava te poticanju građanskog sudjelovanja u donošenju političkih odluka.

U susret izborima u hrvatskoj, GONG je na svojoj mrežnoj stranici objavio da je Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar pozivao birače registrirati se glasovati u BiH u stranačkim prostorijama. Važno je istaknuti da je takav postupak isključivo u nadležnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava, a ne stranačkih organizacija, kako bi se osigurala zaštita osobnih podataka birača i integritet procesa registracije.

Uz to, činjenica da su ured Gradskog odbora HDZ-a i zgrada Konzulata RH u Mostaru udaljeni svega 850 metara sugerira da poziv nije motiviran željom da se olakša biračima, već može izazvati sumnju u ciljeve takve inicijative.

Stoga je GONG informirao Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske o navedenom slučaju kako bi se osiguralo regularnost pripreme i provedbe izbora te kako bi se provjerilo zakonitost takvog postupanja.

U toj organizaciji drže da su slični slučajevi od suštinskog značaja za očuvanje integriteta izbornog procesa i demokratskih načela te zaštite prava birača te stoga GONG traži adekvatnu reakciju nadležnih institucija.

XI. izborna jedinica

Inače, u inozemstvu, tj. u 11. izbornoj jedinici, utvrđeno je 110 biračkih mjesta, dva manje nego 2020. godine, a glasovat će se u 41 državi, isto kao i 2020., iako je popis država nešto drugačiji.

Od 110 biračkih mjesta, njih 43 su u Bosni i Hercegovini, što su dva biračka mjesta manje no 2020. godine, a novina je da će se, uz šest gradova u kojima se to moglo učiniti do sada, ove godine moći glasovati i u Orašju, gdje će biti otvorena četiri biračka mjesta. Najviše biračkih mjesta je u Mostaru, ukupno 22, dva više no prije četiri godine, što Mostar, uz Livno, čini jedinim gradom u kojem broj biračkih mjesta nije smanjen.

U odnosu na prije četiri godine, u Vitezu će ih, umjesto 10, biti pet, u Sarajevu četiri umjesto šest, u Tuzli dva, umjesto tri, u Banja Luci jedno, umjesto dva, dok će u Livnu biti četiri biračka mjesta kao i 2020.

- Pri utvrđivanju broja biračkih mjesta u BiH, slijedili smo preporuke Povjerenstva MVP-a koje je ocijenilo da se predloženim brojem biračkih mjesta i načinom rasporeda birača mogu zadovoljiti potrebe birača, naveli su iz DIP-a.

Dnevni list

Glas naroda

Gore dobro napisa jedan, ovu vitinsku struju sklonit što dalje od ljubuškog.
Ni turci nisu unazadili Ljubuški koliko su to uradili vitinjani.

Tako je nbolje da Erdogan dođe nego Barbarić.Marš u ropotarnicu povijesti kao negativac.

Nevenko najveci političar kojeg sam upoznao ikad
Covjek ima znanje ima moć
On je stvorio i Vedrana i Tonija
Svi ovi sto pisu ruzne komentate su trcali nekad za njima ali ocito se nisu domogli vlasti, pa sad svoj jad iznose ovdje
Nevenko nije dopustio ni Bratisi kravicu ni Miri Brkicu svasta nešto sto su ovi sad dopustili
Zato svaka cast Barbaricu
Da je Bogda i sad u Ljubuskom, imali bi vecu stabilnost
Nego ovi sto oci zamaazu s vrticima i too

Dobro rece ovaj prije. Markotic i kraljevic su gori od barbarica. Jos bi i bio veci covik da ih nije doveo, ali ovako...veliko zlo.

Imat će Nevenko glasova od novog zeta policajca.
Valjda će iz kuce svi isto.

Gradonač nam je dobio 2 stana na istom spratu i zgradi.
Dzajiceve potrcke isto kupile stanove,dobile...

Dijele se stanovi za protu usluge.

Neku vecer slusam na Bucani u Donjim Radisicima kako pričaju ljudi da ce pola Radisica izac glasat samo radi Primoraca
Jer nema kuce u selu da Mirkan i Ante nisu dobri s njima

Koje taj primorac?

Pravit će se još zgrada
Valja to,od koristi je

Prodajem njivu za izgradnju zgrade

Lako mi je ko će u Sabor, nego hoće li biti neradni dan ka što je obećao "Veliki vođa"?

Lipo se Cupin mali uvalia u Barbarića

Sretno Barbaricu, Kraljevicu, Markoticu
Sve je to jedna ekipa

Bag ra

Izbori u Hrvatskoj: Moguće neregularnosti na izborima u Mostaru
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari