Moguća odluka o masovnim prosvjedima umirovljenika u FBiH

ljubuski.info

Umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine šokirani su informacijama da će se mirovine 15. travnja povećati za mizernih dva posto.

To je daleko ispod minimalnih potreba ove populacije i nije im jasno kako su se proračunske kase mogle tako brzo isprazniti dolaskom nove Vlade Federacije.

Ne znam otkud ta priča o dva posto kada još nemamo podataka o bruto domaćem proizvodu i indeksu potrošačkih cijena. Svi su sada nekakvi analitičari. Ako je to točno onda nije dobro. Ja sam očekivao minimalno 17 posto s obzirom na inflaciju.

Prošle godine mirovine su povećane za više od 20 posto, a sada odjednom nema novca. Kako prošle godine nam pune kase, a sada prazne?, pita Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Unsko-sanske županije.

Naglašava kako Savez udruženja umirovljenika mora imati jasne zahtjeve prema Vladi Federacije BiH kao i da se razmatra opcija prosvjeda ako ne bude većeg povećanja mirovina.

Mi se u 2024. godine vraćamo na razdoblje koji je bio prije 2018. godine kada je udarna vijest bila da ide isplata mirovina petog u mjesecu!? Pitali ste me kako žive umirovljenici, pogotovo oni sa najnižim mirovinama koje su 565 KM. Oni poslije plaćanja svih obaveza, lijekova, komunalija, ima na raspolaganju dnevno po nekoliko konvertibilnih maraka.

On najbolje znaju kako žive. To nije život već puko preživljavanje, ispod svake granice siromaštva. Ne znam kako to da nazovem. Ali upamtite, kada umirovljenik zašuti onda je opasno! On više nema što govoriti, ne priča, razočaran je, ubijen, ne živi život. Šokirani su, govori Terzić,

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Zeničko-dobojske županije kaže kako će se zbog teškog položaja umirovljenika 15. svibnja na Skupštini Saveza udruženja umirovljenika FBiH donijeti odluka ide li kompletan savez u masovne prosvjede.

Mislim da ide. Zajedno smo jači. Mi iz Zenice i Tuzle smo upozorili da ukoliko mirovine ne budu uvećane 10 posto od mirovine u prosincu, odnosno pet posto u travnju i ukoliko se ne izmjene članovi 79. i 80. Zakona o MIO-u, kako bi u ovoj godini mi imali izvanredno povećanje mirovina, pripremamo za masovne prosvjede. Svi umirovljenici su ostali nijemi na vijest da mogu očekivati povećanje mirovina maksimalno dva posto. Upravo ta šutnja je najopasniji komentar. To se zatišje pred buru. To mizerno povećanje je krajnji bezobrazluk, govori Trakić.

Prisjetio se sastanka sa predstavnicima Vlade FBiH u ožujku.

Rekli su nam na sastanku da mi njih koštamo, a ja sam im rekao da nas skinu sa proračuna. Uzeli su naše četiri milijarde u proračun kako bi imali rekordan proračun. Naš premijer Fadil Novalić koji je sada nažalost u zatvoru, bio najbolji premijer prema populaciji umirovljenika.

Prošle godine je bilo više od 20 posto povećanje, njegovim naporom je urađen novi Zakon o MIO-u. Onaj zakon koji je devastirao Zavod MIO je stavljen van snage, međutim ovi su ponovo nastavili po starom. Ponovno imamo veće mirovine od plaća, mislim na Oružane snage BiH, sada ide policija, KP domovi, ljekari…, govori Trakić i dodaje:

Slušamo priče iz sadašnje Vlade FBiH, Zavoda MIO FBiH, kako je mirovina povećana od 2018. godine za 60 posto, a ne pričaju koliko su otišli troškovi života, cijene hrane i sve ostalo. Njihove plaće koliko su povećane ne pričaju. Prosječna neto plaća u FBiH 2018. godine nije bila ni 900 KM, a sada je više od 1.300 KM. I još se kite tuđim perjem, nije njihovo perje.

Faktor

Glas naroda

Dašta nego izać svi. I mi mladi i jadni umirovljenici i svi zajedno na ulice. Dosta je ovog više

Podrška !!!

pokažite se na izborima i glasajte za poštene osobe a ne za korupciju pa sada kukate pričate o prosvjedima na koje nećete izaći

Da izbori mogu išta promijenit, bili bi ilegalni

Penzioneri zaboravljaju svoj najači adut, a to su izbori. Ne postoji vlast u Federaciji koju Penzioneri ne mogu smijeniti. Treba jedno udruženje na nivou Federacije sa predslednikom koji će biti apsolutno nepotkupljiv. Penzioneri nemaju šta izgubiti osim dostojanstva ako im je stalo do toga, a izgleda velikoj većini nije.

Svi ćemo mi u mirovinu,znači svi na noge.Ali narod odlazi jer vidi nema ovom lopovluku kraja...

Treba smijeniti rukovodstvo i oni su u talu sa vlastitima,na masovne proteste,i otkazati sve režije,samo tako moji starci!

Ako treba i srusit vladu naviklismo mi na sve u nesretnom proslom ratu.8

Kazu da penzioneri kosaju isto kao da nisu izdvajali novac u toku svoga radnog vijeka , medzutim koliko kosta
jedan politicar od koga niko nema koristi i koji im reprezentativni karakter i znamo da nemaju kreativnosti , trpimo svakog dana bijedu od zivota ...... Niksic se u oroslom mandatu pokazao kao nesposoban politicar i opet veseli Niksic dolazi da napravi haos.

koliko koštaju umjetni savjetnici koji ništa ne doprinose to zanimanje treba urediti ili ukinuti

Sta se moglo ocekivati od krimo- pohlepnog "niskica". Ovo je isto radio i prvi put kada je bio k.. Pa je pobjegao prije isteka mandata, a i sada ce. On je lutka l... covicu i dodeku.Da ga nisu podrzali zajedno sa EU i amerikom bio bi niko i nista, sto i jeste!!

Čega se bojite da se bez uvrede komentira.

Protesti samo.

Ponesite štap i po redu potrajte.

Mi penzioneri njih koštamo - e ovo može izjaviti samo [ * neprimjereno * ] koji nije nikada radio u pravom smislu riječi. Čovjek koji samo palamudi okolo i DEBELO košta ovaj narod i oduzima im državu pa sve ostalo.

Zovi samo zovi

Moguća odluka o masovnim prosvjedima umirovljenika u FBiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari