Proračun za ovu godinu najveći u povijesti FBiH

ljubuski.info

Proračun Federacije BiH za ovu godinu najveći je do sada i iznosi 7.474.800.209 KM, što je 537,2 milijuna više nego u 2023. godini. Viša izdvajanja planirana su praktično u svim resorima.

Za isplatu mirovina, kako je navedeno, planirane su gotovo tri milijarde KM, uključujući i povećanje od 317,17 milijuna KM za njihovo usklađivanje.

Za isplatu braniteljskih invalidnina bit će izdvojeno 281,5 milijuna KM, prava demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji bit će financirana sa 61,67 milijuna maraka, dobitnika ratnih priznanja s oko 18 milijuna KM...

Proračun Ministarstva za razvoj turizma, zaštitu okoliša i prostornog uređenja (29,5 milijuna) veći je za 14,22 milijuna KM u odnosu na prošlu godinu. Za razvoj poduzetništva i obrta planirana su 27,2 milijuna KM.

Više od 226 milijuna KM bit će izdvojeno za putnu infrastrukturu, željeznice i aviopromet, i to 167 milijuna za puteve, 30,5 milijuna za financijsku konsolidaciju „Željeznica FBiH“, 17,3 milijuna za JP „Aerodrom“ Bihać, 7,3 milijuna za unapređenje avioprometa, te 4,2 milijuna za sufinanciranje izgradnje željezničke infrastrukture.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 175 milijuna KM planiralo je za poljoprivredne poticaje. Iz Vlade su naveli da je za područje socijalne zaštite plan da se izdvoji 463,6 milijuna, od čega najveći dio za civilne invalide (272,65 milijuna) i podršku obiteljima s djecom (130 milijuna). Za roditelje njegovatelje namijenjeno je 29 milijuna KM, pomoć za novorođeno dijete 16 milijuna, za ustanove i projekte socijalne zaštite 11 milijuna KM.

Područje zdravstva

U području zdravstva, 75 milijuna KM bit će utrošeno za sanaciju zdravstvenih ustanova, za Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje 52 milijuna, biomedicinski potpomognutu oplodnju 10 milijuna, Zavod za transfuzijsku medicinu 2 milijuna, te za Agenciju za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu 400.000 KM.

Podrška održivom povratku

U 2024. godini planirano je 26 milijuna KM za transfere raseljenim osobama, 11 milijuna za programe povratka u RS, podršku održivom povratku 5 milijuna, a za zajedničke projekte s NVO 4 milijuna KM. Iz proračuna Ministarstva financija za tekuće transfere županijama planirano je 200 milijuna KM.

U resoru industrije, energetike i rudarstva po 10 milijuna KM bit će izdvojeno za uplatu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata.

Dnevni Avaz

Glas naroda

Bravo za Kraljevica,gdje god dođe unaprijedi stvari.Jos samo koji put podigni mirovine i bit ce to najbolji potez.

Daj probudi se.

Bravo ministre Kraljeviću.

Proračun za ovu godinu najveći u povijesti FBiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari