Cijene hrane u svijetu pale ali ne i u BiH

ljubuski.info

Globalne cijene hrane nastavljaju silaznu putanju. Tako su i u prethodnom mjesecu niže za jedan posto.

Takvom trendu najviše su doprinijeli pad cijena žitarica i mesa, a FAO indeks cijena hrane je za 10,4 posto niži u odnosu na siječanj prošle godine.

Generalno, cijene hrane na svjetskom nivou u protekloj godini pale su za 13,7 posto u odnosu na 2022. godinu. I u BiH su veleprodajne cijene hrane niže nego lani, ali, dok su pojedini proizvodi pojeftinili značajno, njihove cijene u trgovinama, uglavnom, rastu.

Vidljivo je to u usporedbi prosječnih cijena hrane u Federaciji BiH iz veljače lanjske godine s trenutnim.

Tako je lani u veljači prosječna cijena riže koštala 4,69 KM, a sada jedna od najprodavanijih iznosi 5,45 KM. Istina, tu je i ona „dugo zrno“ od 800 grama, po famoznoj „zaključanoj cijeni“ od 2,10 KM, koju, uglavnom, kako trgovci kažu, rijetko tko kupuje.

Litar ulja je lani koštao u prosjeku 3,89 KM, a njegova trenutna cijena se kreće od 2,45 do 3,95 KM. Kilogram kruha u prosjeku je lani koštao 3,78 KM, a sada 3,56 KM.

Juneće meso od buta definitivno je skuplje u odnosu na lani, kada je kilogram koštao oko 18,70 KM, a sada je skoro 21 KM. Kilogram svježe piletine lani je koštao 6,18 KM, a njegova trenutna cijena se kreće od 6,50 do 9,65 KM.

Litar najjeftinijeg mlijeka sada je 2,10 KM, međutim, cijena ovog proizvoda ide i do skoro 3 KM, dok je lani u prosjeku iznosila 2,60 KM.

Kilogram tvrdog sira, edamer, trapist i gauda, u prosjeku se kreće oko 22 KM, a lani je to bilo 17,61 KM. Prosječna cijena jaja po komadu, L klase, sada se kreće oko 0,60 KM, a prošle godine je to bilo 0,40 KM.

Mljevena kava i dalje drži visoku cijenu, između 18 i 20 KM po kilogramu, dok je lani u prosjeku njena cijena bila 17,55 KM. Skočila je i cijena kuhinjske soli s lanjskih 1,27 na 1,40 KM.

Cijena šećera po kilogramu košta 2,10 KM, koliko je „zaključana cijena“ tog proizvoda. Međutim, te cijene će biti na snazi još točno mjesec.

Također, i kilogram krumpira ima višu cijenu nego lani. Dok je prosječna cijena tog povrća lani iznosila 1,60 KM, sada košta 1,85 KM.

Dnevni Avaz

Glas naroda

Osim na povremenim akcijama cijene hrane nisu pale,ako nisu i porasle, ni u Njemackoj. Al opet trgovine pune a drzava u nekakvoj krizi. Ne mogu nikako da razumin?

Pune su jer smo potrošači, ovisni o kupovanju, mislimo da cemo s time rijesit neke svoje unutrasnje nemire. Najbolji dokaz je to sto su one male trgovine što rade nedjeljom prenapučene, ne znaju ljudi kupit dan prije. Tj ne znaju, a i ne mogu se oduprijet želji za kupovanjem svaki Božji da

Triba nahranit parazite

Otimamo se za nutelu i ariel što ih donesu iz Njemačke pa preprodaju ovdje

Ko se otima..niti to kupujem niti bi..a fax bolji od ariela 100%..provjereno..

nutelu iz njemačke koja se pravi za njemačko tržiste austriju švicarsku, a ova za istočnu europu se pravi u poljskoj i mađarskoj

Tebi je plafon nutela..ko to jede...mozda povremeno...

Evo me u Kauflandu
Suncokretovo ulje 1,19
2 litra coca-cola. 1,29
Kilo kocke šećera 1,39
750 grama nutele. 3,19
Kako je doli

Doli je dobro,ne jedemo secer,ne pijemo coca colu,koristimo maslinovo ulje.
Kad dodjes na ljeto,izvadi nalaze,ovdje je jeftinije

Toooo legendo.

Neka si mu reko hahahaha

Neka tebe u kladari

Kladari?
Ne razumijem uopce sto je to,nisam u tom skladisno-baustelskom slengu.

Haha suncooretovo ulje, jedva jestivo
Co ca co la 90% sadržaja šećer, ostatak sumnjive tvari
Nutela 70% šećer
Jedino ti taj šećer kristal tu vrijedi

Jesi zato u njemackoj..vrsis analizu namirnica..dobar neku poso...ma kupuj sta hoces koga briga..ali jedva cekas kad ces u hercegivinu..

Samo se tješite ono namexu gdje kupuju hadezeovci je smeće uvoz smrdija i kina nešto malo rvacka o kvaliteti da nepričamo

Ono ulje je pripakirano iz ukrajine, meso iz argentine , tuna sa živom, i sve bućkuriš piva i tko zna koliko dugo stoji roba.

Svaka tuna je sa živom za tvoju informaciju

Cijene hrane u svijetu pale ali ne i u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari