Prosvjetari u ŽZH pregovaraju o većoj plaći: Štrajk nije nikome u interesu

ljubuski.info

Županija Zapadnohercegovačka druga je u Federaciji BiH kada je u pitanju gospodarstvo, no po pitanju plaća prosvjetara je također druga – ali s dna ljestvice.

Prema podacima Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, nastavnici u osnovnim školama u ŽZH imaju osnovnu plaću u iznosu od 1.395,78 KM, a nižu od njih imaju prosvjetari u Unsko-sanskoj županiji.

Kolektivni ugovor Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ŽZH s Vladom ŽZH istječe 13. veljače.

Predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ŽZH Stanko Ćurčić rekao nam je da je osnovna plaća nastavnika s visokom stručnom spremom u osnovnim školama još niža od one koju je objavio federalni sindikat te iznosi 1.295 KM odnosno identična kao nastavnicima u posljednjoj Unsko-sanskoj županiji.

To je ponižavajuće. Znamo se pohvaliti da smo druga županija u Federaciji nakon Sarajevske kada je u pitanju gospodarstvo i BDP po glavi stanovništva, no kada su u pitanju plaće prosvjetara tu smo pri samom dnu, kazao je za Ćurčić,

Prošli tjedan održan je zajednički sastanak Sindikata s predstavnicima Vlade ŽZH i novoosnovanim Povjerenstvom za kolektivno pregovaranje.

Izražena je obostrana želja da se ispregovaraju novi kolektivni ugovor i veće plaće, a postavljen je rok od 45 dana. Novina u svemu je da predstavnici Sindikata usposlenih u osnovnim školama vode zajednički zapisnik s predstavnicima Vlade.

Kako nam je potvrđeno, Kolektivni ugovor vrijedi još tri mjeseca nakon isteka.

Predstavnici Vlade ŽZH izrazili su želju da ćemo razgovarati i dalje. Ipak, u prosincu 2023. godine trebali su pozvati Sindikat radi sporazuma o utvrđivanju osnovnice prilikom donošenja proračuna za 2024. godinu, ukazuje Ćurčić.

Početkom prošle godine svjedočili smo općem štraju u osnovnim i srednjim šklama koji je trajao više od mjesec dana, no ove godine situacija izgleda dosta povoljnije te je štrajk posljednja opcija.

Želimo mirnim putem to riješiti jer nikome nije u interesu da se ide u štrajk. Iscrpit ćemo sve mogućnosti da do toga ne dođe. Želimo postići dogovor bez štrajka i nadmudrivanja, bez bildanja mišića jer pregovaramo kao partneri, ističe za portal Jabuka.tv predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ŽZH Stanko Ćurčić.

Izvor: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH

Prošli Kolektivni ugovor donio je prosvjetarima povećanje plaće od 12,8 posto, a Ćurčić nam je otkrio da se ovoga puta traži dugoročnije rješenje.

Tražili smo 55% od prosječne plaće u Federaciji BiH. Trenutno naša osnovica iznosi 640 KM, a ako bi Vlada pristala da se naša primanja vežu s iznosom prosječne plaće u Federaciji, tada bi nam osnovica iznosila 720 KM, objasnio je Ćurčić izrazivši nadu da će pregovori proteći u najboljem redu i na obostrano zadovoljstvo.

Plaće će biti povećane

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Daniela Perić rekla nam je da će do povećanja plaća djelatnicima u osnovnim i srednjim školama sigurno doći.

Kao resorna ministrica, zalažem se za povećanje plaća djelatnicima osnovnih i srednjih škola. Povećanje plaća će biti u okvirima mogućnosti, a o tome koliko će povećanje biti, još ne možemo govoriti. Prošli tjedan počeli su pregovori o Kolektivnim ugovorima za prosvjetare i nadam se da će oni biti potpisani što prije.

Vlada je formirala pregovaračko tijelo za sve proračunske korisnike u našoj županiji te se nadamo da će sve završiti u najboljem mogućem redu i na obostrano zadovoljno, izjavila je za portal Jabuka.tv ministrica obrazovanja ŽZH Daniela Perić dodavši da je cilj da plaće budu bolje.

Predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH Jasminka Petric kratko je potvrdila za portal Jabuka.tv da su predstavnici spomenutog sindikata također održali sastanak s predstavnicima Vlade te da očekuju novi poziv.

Kolektivni ugovor profesorima u srednjim školama istječe 14. veljače te će nakon toga vrijediti još tri mjeseca.

Tko čini pregovaračko tijelo Vlade ŽZH?

Vlada ŽZH je na 18. sjednici održanoj 26. rujna 2023. godine imenovala Povjerenstvo za kolektivno pregovaranje sa sindikatima iz djelatnosti čiji su članovi korisnici Proračuna ŽZH i javnih ustanova u vlasništvu ŽZH.

Ispred Vlade ŽZH imenovani su: Marijana Nosić i Ivica Gavran iz Ministarstva financija, Mirela Perić iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, Jelena Šimić iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Marica Miletić iz Ministarstva unutarnjih poslova, Denis Primorac iz Ministarstva pravosuđa i uprave i Ivan Topić iz Ureda za zakonodavstvo Vlade ŽZH.

Jabuka.tv

Glas naroda

Nek vam dignu bar pola ko sebi bice top

Znaci u osnovnim skolam place ukuono s primanjima cirka godisnje preko20 000. S obzirom na sate placa im preko 2000 mjesecno s obzirom da rade samo pola godine

Bravo

Računica od pola godine rada Ševina škola te obučila. Prespavaš ti više od pola godine matematičaru..

Zašto se koeficijenti ne povećaju? Ne može tajnik ili voditelj računovodstva imati istu plaću kao nastavnik s punom normom jer obavlja praktički sve poslove + sluša [ * neprimjereno * ]arije od istih.

Prosjecna plata ,učiteljice je 1100 km. jel vas sramota!

I viša. Zašto bih me bilo sramota. I to je malo

Tko što voli nek izvoli. Uvijek neka zavisnost i ljubomora.

Pa nek gospodje uz tih 4 sata nadju jos jedan posao da rade evo lagano ce sadnja krompira dnevnica 100 i 110 km pa izvolite duge nokte u rukavice stikle u stare tenisice a nemojte kukat

Nije nam potrebno sve se to naplati i bez krumpira. Svoju gospođu pošalji na te dnevnice

Gospodja i jesam Bogu dragome hvala dva posla radim nije mi tesko

Samo radi i meti ispred svojih vrata. Nitko ti nije kriv sama si ...Druge ostavi na miru.

Valjalo bi i da prosvjetari metu a ne da traze jos od drzavnih jasla ta i nerade nista

Tko kaže da ne metu.

A gospojo moja ta mora neko da ne radi i plaću prima

pa naplaćuju oni u krompirima.
pršutu, kovertama.......

ako vam je mala placa idite kod privatnika za duplo vecu placu ali se mora raditi ,a ne morate radit svoju struku kad vam je malo

Ija kazem sramota je za takvu malu platu da rade ,u parlamentu je visi topli obrok ,pitajte Ševu

Dobro napisa ova gore. Kad bi svak meo ispred svojih vrata ne bi bilo ove zloće u ljudima

Gospodo moja svaka čast.

Ako vam ne pase napusti te posa nemoj te kukat mala plaća,a meni kad nije pasala placa minja sam posa i dosa do place od koje mogu pristojno živjeti.

Bice da si u hdz

Ne. Niti ikakvim političkim zbivanjima.

Bolan što ti je to

Prosvjetari u ŽZH pregovaraju o većoj plaći: Štrajk nije nikome u interesu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari