Porast kvalitete hercegovačkog maslinovog ulja

ljubuski.info

U prostorijama Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru 1. prosinca održan je završni skup manifestacije ‘XII. dani masline i maslinovih ulja’.

Ocjene kvaliteta testiranih uzoraka maslinovih ulja su vršene u skladu s važećim pravilnicima BiH za laboratorijsku kontrolu kvalitete, a senzorno ispitivanje od iskusnih ocjenjivača iz Panela za organoleptičku ocjenu maslinovih ulja Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

”Jako smo zadovoljni, kao što su i proizvođači, općim napretkom u maslinarstvu, posebice u uljarstvu. Sukladno tomu, porastu kvalitete naših ekstra djevičanskih ulja. Mi ih sada zovemo vrhunska ekstra djevičanska ulja, to je kada želimo reći da je nešto iznad, a jeste iznad. Moram pohvaliti, maslinare i uljare koji su prihvatili ono što je struka kazala i počeli su prije 15-ak godina raditi, a danas osvajaju nagrade na prestižnim natjecanjima poput onog u New Yorku”, rekao je to Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru i dodao kako se nada da će narednu godinu posjetiti manifestaciju Zlatni lav u Veneciji.

Dva cilja

Kad u pitanju ocjena naših ulja, Ivanković je istaknuo kako svake godine imamo napredak.

”Od 164 uzorka, koliko smo ih imali ovu godinu, jedan je odbačen. Znači njih 163 spada u kategoriju ekstra djevičanskog ulja, a unutar toga su sitne nijanse, zlato, srebro, bronca. To govori sve. Također, kad smo radili ljekovita svojstva naših maslinovih ulja, zadržali smo prošlogodišnji prosjek ali na većem broju uzoraka. Dakle, 60 posto tih uzoraka zadovoljava uredbu Europske komisije 432 i 2012. godine, gdje po sadržaju polifenola možete staviti da je vaše ulje ljekovito. Opći napredak je vidljiv, što naravno rezultira i onim drugim dijelom, povećanjem broja nasada, broja stabala, sad smo već prešli 400 hektara. Naš cilj je 100 hektara, i drugi cilj je povećanje potrošnje domaćeg tržišta, koja je trenutno jako mala. Uvijek govorimo samo da stignemo Hrvatsku, a za to nam treba četiri puta više nasada”, rekao je Ivanković i naglasio kako je perspektiva tu.

Preskočili smo dječje bolesti

Na manifestaciji su dr. sc. Miro Barbarić i mr. sc. Aida Kohnić održali i predavanje predavanje na temu ‘Osvrt na maslinarsku 2023. godinu u Hercegovini’, dok je dr. sc. Dragan Brenjo iz Agencije za sigurnost hrane BiH, govorio o važnost dobivanja PDO za ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine.

”Kad je u pitanju kvaliteta sigurno smo među liderima, ne možemo se podičiti količinom, ali kvalitetom sigurno možemo. Od podizanja novih nasada, od prerade, svih pažljivih postupaka kojima proizvođači i mali i veliki maslinari postupaju da bi dobili ulje najbolje kvalitete, s epitetom ljekovitog ulja. Preskočili smo nekakve dječje bolesti koje su radile okolne zemlje, naše je samo da radimo i napredujemo. Zbog globalnog zatopljenja i evidentnih svakodnevnih klimatskih promjena pomiče se areal širenja i rasprostranjenja sadnje naše masline, tako da će uskoro biti i u Bosni, bar ovoj našoj prvoj granici mnogo posađenih stabala masline”, rekal je Kohnić i dodala kako naše maslinarstvo evidentno raste.

Navela je kako je ova godina zasigurno bolja od prethodne, zbog osobina koji prate uzgoj masline, te da je nekim proizvođačima malo podbacila, no da su imali mnogo više uzoraka, i to govori da svi i žele da procijene i ocijene naša ulja.

Hercegovci krivo tumačili Internet

Kada govorimo o bolesti maslina, istaknula je kako su Hercegovci ‘malo krivo tumačili Internet i društvene mreže’.

”Krivo su protumačili da se let maslinove muhe ne odvija na temperaturama preko 30 stupnjeva, primili su to zdravo za gotovo, te su prerano prestali s tretmanima. Uzeli su tu lošu naviku, ponašaju se poput bolesnika koji sami sebi dijele terapiju u bolnici”, navela je i dodala kako savjetuje maslinarima da prije svega uvijek poslušaju agronome koji su na terenu i koji žele najbolje našim maslinarima.

Ovom prigodom dodijeljene su i plakete za kvalitetu ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Bljesak.info

Glas naroda

Navodni porast kvalitete samo da mogu porast i cijene

Bojim se da će uzvištat po cijenama koje se planiraju?Narode drž te se svinjske masti.

Prvo je bilo povisili zbog pandemije, pa povisili zbog inflacije, pa povisili zbog lose godine, pa povisili zbog dobre godine...

Kupim litar talijanskog maslinova ulja i može godinu dana a ovi ratni profiteri nek dižu cijenu do nebesa

Ja nedam ispod 50 KM litar ulja i prodam sve.

To ti isto tvrditi da je Fićo bolji od Mercedesa jer se nisi nikad vozio u Mercedesu.

Kupujem samo talijansko maslinovo ulje

Ja od Ćamila

Koliko kosta sadnica masline? Nek je 20KM(nemam pojma ni predidzbu) ali zasto grad onda ne podili godisnje za 100 obitelji po deset sadnica masline i sa time aktiviraju puno pozitivnih stvari a kosta ih samo 20 tisuca maraka? Samo efekat od zastite od pozara bi povratio ulozene novce a da ne pricamo o drugim pozitivnim stvarima.

Baš tako,nek svak ko more posadi sebi 20 maslina i nek svaki dan izdvoji 5 min.za rad oko njih.za 5-6 godina će imat ulja i za dat drugome.

Ja da mu ji sadin. Neka dili ćaći svome pa neka ji sadi. Čuli da masline dile neka oni podile to nami uparam a mi će mo unda upravit.

Da znas upravit nebi ceka da ti drugi da,upravio bi vec.

Ispada kilo maslina 10 maraka, skuplje od mesa, nigdi veze. Ajd da je sva ostala hrana zdrava i da imamo plaće ko na zapadu oko 5000 maraka to bi imalo smisla, ali 95% ostale hrane je zatrovano. Ovo će kupovati hopinaši i restorani koji goste hopinaše. Hladno pršano suncokretovo ulje (Zlato Vinkovaca) je oko 3 eura što je normalna cijena za našu sirotinju koja čini 90% populacije. Moji maslinari vele ste zinili, tako bi treba svak tko proizvodi " eko" hranu dignit je u nebesa, kilo svježeg mesa 50KM, povrća i voća 10 KM po kg, brzo bi mi ogladnili da pravite ostalu ranu,pu

Sunce Vinkovaca* ne Zlato, hladno prešano suncokretovo ulje

Realnost je da su troškovi veliki i neće nitko prodati da nema zarade i biti u minusu. Litar ulja može dugo trajati i zato cijena nije velika tko hoće zdravu prehranu.

Maslinovo ulje nije med, ono traje do dvi godine u idealnim uvjetima!...

Triba uvesti zdravu konkurenciju iz Italije i Grčke pa nek narod bira koje će maslinovo ulje od 5KM do 50KM ovako svaki cigo svoga konja hvali

U Italiji nekoliko tisuća kvalitetnih vrsta maslinovog ulja

Domaće ću uvijek kupiti jer na naše tržište dokazano dolaze namirnice i svi drugi proizvodi loše kvalitete što ne mogu prodati u svojoj zemlji ili nije prošlo kontrolu.

Gledam u Namexu pola litra ulja Mikulić 27 km znači litar 54 km phhhhhh nebi da ga samo on ima a ljudi moji, u Lidlu ulje sa Krete 0,7 16 km ništa mu nefali.

Samo tebi jedna duga fali

Pored toliko domaćih proizvođača ti naša kupovat uje u Namexu

Jesi pijan u namexu ti domaće ulje Dragana Mikulića 54 marke .

Muricevo je 62km i duplo bolje...

Mogli su zaokružit na 147 km

U Mikulića prvo olakša maslina kad je vaga, unda uljara baci "randman" manji od prosjeka 50-100% kad u njega cidiš maslinovo ulje, a najjači su mi ovi što mu slipo viruju i neka ih guli kad su kumpiri.

Prjevare s uljarama su stara priča, čudno da nitko još nije nabavio mali uređaj tj analizator za randman maslinova ulja koji ti pokaže prinos s greškom od 1%, košta oko 6000 km i isplati se dati za analizu 10-20 km jer te uljare ogule za znatno veće iznise. Znam čovika koji ima veće nasade i izračuna je jednostavnom matematikom da mu se više isplati kupiti malu uljaru od 7000 eura jer toliko izgori na usluzi uljare plus što ga zahašaju na randmanu!

Porast kvalitete hercegovačkog maslinovog ulja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari