Proglašeno stanje ugrožene sigurnosti opskrbe električnom energijom

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH će, u stanju ugrožene sigurnosti opskrbe, propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena opskrbe električnom energijom.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, u četvrtak na sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti opskrbe električnom energijom za 2024. godinu, usljed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu.

Vlada Federacije BiH će, u stanju ugrožene sigurnosti opskrbe, propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena opskrbe električnom energijom.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviti će se u Službenim novinama Federacije BiH i sredstvima javnog informisanja.

Kako je navedeno u obrazloženju, donošenjem današnje odluke stvara se pravna osnova da Vlada Federacije BiH postupi u skladu s odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH, odnosno u stanju ugrožene sigurnosti opskrbe, može uvesti posebne mjere kojima će propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena opskrbe električnom energijom.

Naime, prema analizi JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, u skladu sa trenutnim tržišnim uvjetima, prosječna cijena tržišne opskrbe električnom energijom za 2024. godinu bi iznosila 141,53 eura/MWh, tj. prosječno povećanje bi bilo u iznosu od 87 posto. Bez primjene bilo kakvog vida ograničavanja cijena opskrbe električnom energijom, više od 96 posto trenutnih kupaca električne energije na koje su se primjenjivale dosadašnje odluke o ograničavanju cijena, imalo bi povećanje cijene opskrbe električnom energijom više od 60 posto. S obzirom na to i današnja Odluka ima za cilj zaštiti kupce koji se električnom energijom opskrbe u okviru usluge tržišnog opskrbljivanja od ekstremnog povećanja cijena, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Glas naroda

Pa sta Onda rade ovoliki Solarni paneli..

Pa kiše koliko hoćeš,ali to je sigurno da će biti skuplja struja jer se uhljebi moraju podmirit.

Prestanite izvozit struju a ostavite nama koliko treba. Sto se tice EPHZHB nikad vise struje nisu imali od ove godine, sve brane non stop pune. Nego podilite otkaze jedno 2000 ljudi koji tamo nista ne rade, ne kradite materijal i ne radite za vrijeme radnog vrimena pa ce bit svima. Smanjite i drzavni aparat.. podjite od sebe s rezanjem, a ne prvo po narodu

Jel to pripremate opravdanje za davanje zelenih površina u koncesiju za solarne panele? Energije ima dovoljno a to što banda primitivna rasipa 60% energije je druga priča.Rasvjete i klimatizacije rade 24 sata dnevnoi punom parom.Za šaku seljačkih glasova ste svaki kokošinjac osvijetlili dok u civilizaron svijetu sve više smanjuju osvjetljenje.Vlast i uhljebe razumijem jer se boje mraka ali šta je s narodom ili je sve odselilo a ostalo samo ovo ispranog mozga.Bivša država je struju izvozila a cijela je bila industrijalizirana.Danas industrija uništena a fali struje,ne vidim logiku

1 000Kwh = 280KM znaci Kwh = 28f. O cemu je ovde ric nije jasno? Je li ovo burzovna trenutna cijena ili je ovo realna proizvodna ili distributivna cijena na nasem trzistu? Ako je ovo prvo onda bi za nasu privredu tribalo bit dobro a ako je ovo drugo kako onda ikako opstaju ako je prodajna cijena za domacinstvo 15f? Ne znam koliko je za gospodarstvo?

Opala. Nek ste vi svaku zgradu napravili bez dimnjaka da se grije na klimu pa kad budu reatrikcije, kuku lele

Toplinska pumpa u stanu i super. Dobra izolacija na objektu, da struja poskupi i 100% max potrošnja zagrijavanja po m2 neće preći 0.50 KM. Pa eto.

A znas li ti cijenu toplinske pumpe

Pumpa 8 kw, pufer ("skladište" za toplu vodu od 200 litara), plus rađa, ukupno 6500 KM. Postavljena prije 2 godine, račun za struju nikad u zimskom periodu nije bio veći od 150 KM (znači tu je i trošak pumpe preko koje imaš i toplu vodu i svi ostali potrošači u kući). Pa ti baci računicu. Do tada sam se grijao na pelet, trebalo mi je najmanje 1 tona mjesečno. Živio.

5000km taa kuću 100 kvadrata

Proglašeno stanje ugrožene sigurnosti opskrbe električnom energijom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari