BiH u tri godine dobiva milijardu eura od EU pod uvjetom provedbe reformi

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina bi trebala u sljedeće tri i pol godine od Europske unije dobiti oko milijardu eura u sklopu regionalnog projekta koji u Bruxellesu nazivaju Plan rasta za zapadni Balkan. Oko 300 milijuna eura iznosila bi grant sredstva, a oko 600 iznimno povoljni zajmovi.

Riječ je o svojevrsnoj kompenzaciji za izostanak bržeg integriranja, a s druge strane, i promjeni pristupa Europske unije prema zapadnome Balkanu, pa tako i Bosni i Hercegovini. Naime, ovaj iznos potpore zemlje u određenom procesu dobivaju na mnogo višem stupnju integriranja.

Ovaj bi novac trebao biti izravno doznačen kao sredstva u proračunu, ali kao točno namjenska sredstva. Kako bi ovaj plan financijske potpore bio definitivno odobren, s njim se mora složiti i Europsko vijeće koje čine šefovi država i vlada 27 zemalja članica. No, čini se kako vodstvo Europske komisije ima uvjeravanje da to neće biti problem i da su ga spremne podržati sve zemlje članice Europske unije.

Prva Srbija, druga BiH

Ono što je zanimljivo je da svaka od zemalja, pa tako i Bosna i Hercegovina, može ostati doslovno bez ičega iz ove "omotnice" teške milijardu eura u slučaju da ne bude provodila reforme. Tako će se, primjerice, od BiH očekivati da donese sve potrebne propise vezane uz aktiviranje elektroničkog potpisa, a što bi onda aktiviralo iznos od 50 milijuna eura za cjelokupnu digitalizaciju javne uprave.

U slučaju pak da vlasti Bosne i Hercegovine u roku od godinu dana ne iskoriste novac, ta sredstva neće ostati u BiH, niti propasti, nego bi se transferirale drugim zemaljama zapadnoga Balkana. Identična je situacija i za druge projekte koji bi trebali pomoći zemljama regije prije pristupanja, pa jačanja ekonomskog rasta i ubrzavanja prijeko potrebnog socioekonomskog približavanja.

Kako se doznaje, od šest milijardi eura namijenjenih u tri godine zemljama zapadnoga Balkana, najveći iznos novca trebao bi ići Srbiji, a druga po "težini" je "omotnica" namijenjena Bosni i Hercegovini. Ali uvjetna. Reforme se nagrađuju novcem, odbijanje pak znači da novac ide dalje na zapadni Balkan.

Kako su ranije predstavili iz Europske komisije, cilj je omogućiti partnerskim zemljama intenzivirati reforme i ulaganja kako bi značajno ubrzale procese proširenja i rasta svojih ekonomija. U tu svrhu predložen je novi instrument za reforme i rast za zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura za razdoblje od 2024. do 2027. godine. - Usvajanjem novog Plana rasta za zapadni Balkan, vrijednog šest milijardi eura, približavamo gospodarstva zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Plan rasta ima ogroman potencijal i mogao bi udvostručiti ekonomiju zapadnog Balkana u idućih 10 godina. Svojom kombinacijom reformi i investicija Plan će omogućiti zapadnom Balkanu ubrzo osjetiti koristi u ključnim oblastima našeg jedinstvenog tržišta, uključujući slobodan promet robe, usluga i radnika, jedinstveno područje plaćanja u eurima, pa sve do transporta, energije i jedinstvenog digitalnog tržišta - izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Novi Plan rasta za zapadni Balkan zasniva se na četiri stupa,

Jačanje ekonomske integracije s jedinstvenim tržištem Europske unije, pod uvjetom da se zapadni Balkan uskladi s pravilima jedinstvenog tržišta i otvori odgovarajuće sektore i oblasti svim svojim susjedima istodobno, u skladu sa zajedničkim regionalnim tržištem.

Predlaže se sedam prioritetnih aktivnosti: slobodno kretanje roba; slobodno kretanje usluga i radnika; pristup jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA); olakšavanje cestovnog prijevoza; integracija i dekarbonizacija energetskih tržišta; jedinstveno digitalno tržište; integracija u industrijske lance opskrbe

Drugi stup bio bi jačanje ekonomske integracije u okviru zapadnog Balkana putem zajedničkog regionalnog tržišta na osnovi pravila i standarda Europske unije, što bi potencijalno moglo dodati 10 posto njihovim ekonomijama.

Ubrzanje temeljnih reformi je treći stup koji bi uključivao klaster temeljnih sektora, podržavajući put zapadnog Balkana prema članstvu u Europskoj uniji, unaprjeđujući održivi ekonomski rast privlačenjem stranih ulaganja i jačanjem regionalne stabilnosti.

Četvrti stup je povećanje financijske pomoći za podršku reformama putem Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan za razdoblje od 2024. do 2027. godine, što predstavlja prijedlog za novi instrument vrijedan šest milijardi eura.

Večernji list

Glas naroda

Koliko je čovićev mentor dobio od Rusije? Sad mu valja EU. Banda će provesti reforme ali samo onaj dio u kojem ih ne mogu uhvatiti u krađi

HDZ će pristat na sve samo daj pare.

Koliko je srba i bošnjaka za EU???

I jedni i drugi kao i mi iskljucivo zivimo i opstajemo zahvaljujuci upravo EU i zapadnim zemljama. To je neosporna cinjenica i svako pljuvanje po zapadu je cisto licemjerstvo obicnih licemjera.

Citah ponekad komentare protiv EU pa se zapitam sta ti komentatori u stvari oce? Dadnu vam se novci da sredite stanje i stanete na svoje noge da bi sutra mogli sami o sebi i vi zugate zasto nisu novci u krupnijim novcanicama ili kojekakve nebuloze. Priliku koju imamo sa suficitima na nivou svih budzeta, znacajnu dobit vecine firmi i ovi novci iz EU ako ne uspijemo iskoristit i krenut ko sav normalan zapadni svit onda nismo ni za cega.

Provest referendum i riješena stvar.

Ko to kome daje džaba novce, Evropa?
Nitko ne daje a posebno ne Brisel ako nešto odnosno duplo ne očekuje nazad a ona je sma izmislila ovaj kontrolirani nered u BiH
Nitko sem njih nije postavio ove političare na vlast u BiH
prema tome pitanje je što se krije iza ove milijarde?

Kad ti daju novac onda traže usvajanje zakona po njihovoj volji, npr roditelj 1 i 2., npr nesmiš peći rakiju, držat svinje i perad, ti se nesmiš sam brinuti o svom zdravlju o svom polju, uglavnom nisu u skladu sa prirodnim i Božijim zakonima.

99,9 % Rvata Ercegovine obožava Srbe i Ruse ovo je jedina istina .

Potiv Eu komentiraju samo oni kojima odgovara ovako stanje a zna se zašto

Protiv EU su isključivo ljudi koji misle svojom glavom, a ne treba im netko reci što znaci ovo ili ono…..

Kao prvo, EU prvenstveno daje novce budžetskim korisnicima, tj uhljebima za ovo ili ono!!! Koliko je dala za obnavljanje zgrada, dok ovi lijepo sebi kupuju auta od po milijuna. A sirotinji niš, kužiš! No eto, sad ih lijepo sve može držat u šaci

Toliko ode godišnje samo na janjce.

Desetine milijardi je spiskano proteklih tridesetak godina!Uvjek na krivu adresu! Po cemu bi ovo sad trebalo bit drukcije?Digitalizacija sta to donosi ,samo manje radnih mjesta.

Neće bit manje radnih mjesta!

Nedobiva BiH a ni ovce nego tri vuka koji ih drže po torovima i huškaju jedne na druge dok oni skupa žderu

ova elita ce biti na vlasti sve dok bjelo svijeski komiti ne opljackaju prirodna bogastva onda ce uspostaviti zakon koji odgovara onijem koji su opljackali prirodna bogastva a mi cemo opet glodat drzalicu budale ko i doslen

A kakva su ti to prirodna bogatstva pa ti ih neko oce opljackat? Sto ih ti ne koristis?

Voda

Melione litara vode se uvozi u BiH!

Da i? To je jer vi rvati obožavate pit janu

Rvati piju Ledu , jedinu cistu izvorsku vodu zasigurno najbolju u regionu. A piju i Kiseljak najbolju gaziranu vodu. Ove druge se uvoze radi vas samo ne znam zasto ce vam?

1.9 tdi i nema zime...

Više imaju Mile Dragan i Bakir na računima

Hajde majstore reci koliko ti kosta ovaj portal da ga kupim i pustim narod da pise sto god hoce bez brisanja poruka.....RECI CIJENU SVAK JE IMA PA I TI.

otvori svoj

Ovaj mi se svidja pa da ga kupim i pokazem da svak ima cijenu samo trebamo doci do nje.

Onaj ko nema svoju cijenu i nije na prodaju taj nevoli Rvacku...

Tko piše protiv jugooficira ćiriličara UJDI taj ne voli Rvacku

Ne volis ni ti Hrvatsku, volis jugu i druga titu, ali nemaaa ni jednog ni drugog. Pati Druze.

Ursula daj ti samo pare a HDZ ima iskustva priko 30 godina kako se radi sa paran.

BiH u tri godine dobiva milijardu eura od EU pod uvjetom provedbe reformi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari