MMF traži zaustavljanje rasta plaća i mirovina

ljubuski.info

Međunarodni monetarni fond (MMF) uputio je apel Bosni i Hercegovini da obustavi povećanje plaća i mirovina kako bi se suzbila inflacija. Posebno se naglašava zaustavljanje rasta plaća u javnom sektoru, kao i rasta minimalne plaće, što će primarno utjecati na radnike u privatnom sektoru s najnižim primanjima, prema izvješću BiznisInfo.ba.

Kako bi se pojačala fiskalna održivost, direktori MMF-a su pozvali vlasti da dodatno smanje tekuću potrošnju, uključujući i putem ograničavanja potrošnje na plaće u javnom sektoru, boljeg usmjeravanja socijalne potrošnje, poticanja javnih investicija i unaprjeđenja naplate prihoda - ističe se u dokumentu MMF-a nakon zaključenih konsultacija po članu IV s Bosnom i Hercegovinom za 2023. godinu.

Također su naglasili da će investicije u infrastrukturu, zelenu energiju i digitalizaciju, podržane reformama u upravljanju javnim financijama, pomoći u poticanju održivog razvoja.

Procječne neto plaće su u porastu zbog povećanja najniže cijene rada i povećanja plaća u javnom sektoru u oba entiteta, ali realne neto plaće su u porastu tek od siječnja 2023. godine.

MMF navodi da vlasti trebaju identificirati moguće uštede u tekućoj potrošnji za 2023. godinu i izbjeći smanjenje ionako niskih javnih investicija koje doprinose rastu.

S potrošnjom na plaće i mirovine koja je već među najvišim u regiji, treba ograničiti plaće u javnom sektoru i izbjeći izvanredna povećanja mirovina. Ako se inflatorni pritsci pojačaju, vlasti trebaju razmotriti poništavanje odluka o povećanju plaća u javnom sektoru iz 2022-23. U narednom razdoblju, pregled zapošljavanja i plaća u javnom sektoru bi pomogao u identificiranju viškova i smanjenju potrošnje na plaće - navodi se, između ostalog, u dokumentu.

MMF traži da se bh. vlasti suzdrže od povećanja minimalne plaće, što se odnosi na radnike uglavnom u privatnom sektoru koji primaju najniže plaće.

Vlasti su istaknule da su koristile fiskalnu politiku s ciljem očuvanja kupovne moći građana, naročito socijalno ugroženih kategorija. Njihov argument je da je zbog kontinuirano visokih cijena uvezene hrane i goriva bilo neophodno povećati plaće u javnom sektoru i mirovine da bi se održala kupovna moć. Istaknuli su da su umirovljenici među najugroženijima, i da su redovna povećanja mirovina predviđena zakonom.

Hercegovina.info

Glas naroda

Ne dirajte place I treba ih povecati....hocete li da vam mi pocnemo strajkati...Markota je spreman.

Ponekad pomislim da na čelu MMF sjedi superHIK

Zašto ne traže zaustavljanje rasta cijena

Samo vi smanjite,i racunajte na treci štrajk u prosvjeti u tri godine.
Ne bude li povecanja u skorije vrime bit ce strajka,a kamo li da ovaj jad od place smanjujete.

Zaustavite rast cijena goriva i hrane i svega ostalog,vratite cjene unazad 10 god ibiće ok.

Tako je.
Neka moćnici vrate cijene na razini onih od prije 10 godina. (Mogu to), a onda neka ne dižu plaće).3

A šta će bit kad osim prosvjete bude štrajkala i rasvjeta?

Lipo vam pise da se budzet ne koristi u populisticke svrhe vec da se ulaze i tako pokrece privreda a to onda ima indirektan uticaj i na primanja i na mirovine. To va m je vrlo jednostavno. Za primjer mozete uzet kucni budzet i ako npr. jedan poljoprivrednik ima dobru godinu i zaradi dobro a onda tu zaradu razdili dici na izlaske,zeni na pedikure i frizure,sebi na kafice i kockarnice onda je dogodine opet na istoj neizvjesnoj poticiji. Ali ako kupi potrebnu masinu ili komad zemlje onda on dogodine moze i vise imat pa dica mogu pokrenut vlastiti posa, zena moze pocet sirit mliko a covik moze kupit dionice EPHB. I onda su tako direktno pomogli i siroj zajednici.

Čuli to poljoprivrednik kupit dionice od uhljeba stvarno uhljebi žive u nekom svom svijetu i realnosti

Kad moze listic u kladionici svakodnevno kupovat sto nebi moga dionice?

Idi-jote uhljebski kradezeovski dat ću ti ja za listić i dionice

Stoo? Jel nije istina?

Američki (masonski) sustav kontrole... od programa za računala, pa do filtera za vodu... zaduži raju i ucjenjuj. Prodaju nas za Judine škude. Hvala puno.

Šta su masoni krivi a nisu ti krivi uhljebi koji se debljaju na račun raje ko krmad svaki ima priko 120kg

Pa upravo to im omogucuje taj isti MMF dok tebi garibu hoće smanjit plaću,dašta su nego masoni! MMF je privatna organizacija

MMF traži zaustavljanje rasta plaća i mirovina
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari