Dr. Ćorić radi čuda: Operacija srca u Splitu trajala čak pet dana

ljubuski.info

Da splitski KBC ima jedan od najboljih timova kardiokirurga u Hrvatskoj, iako im "vlastodršci iz Zagreba" još uvijek ne daju obavljanje transplatacija srca, znaju i vrapci na grani. No, oni redovito spašavaju "more" života. Jedan takav život spasili su i prošlog tjedna tijekom rutinske, ali vrlo rizične operacije srca, uslijed jakog infarkta.

Na "stolu" im se našao ni manje ni više nego najdugovječniji ravnatelj KBC-a Zagreb (Rebro) prof. dr. Zdravko Brzović, poznati hrvatski neurolog koji je u Šuici (BiH) doživio teški srčani udar i samo umijećem splitskog kardiokirurga prof. dr. Vedrana Ćorića, njegova asistenta dr. Matije Milića i anesteziologa dr. Mladena Careva život mu je spašen.

Operativni zahvat koji je obavljen nad prof. dr. Brzovićem mogao bi ući u anale splitske, ali i hrvatske kardiokirurgije. Naime, cijeli postupak, od trenutka kada je operacije počela do trenutka kada je i službeno završena, trajao je gotovo pet dana.

"Pacijent je u stanju teškog infarkta, u četvrtak, iz Šuice prevezen u Livno, gdje su liječnici, srećom, odmah ustanovili da se radi o teškom infarktu pa je dr. Brzović žurno vozilom Hitne pomoći prevezen u Split. Na operacijski stol je došao u 15 sati, nakon dijagnostičke obrade, i taj dio operativnog zahvata završen je u 22 sata" - objašnjava dr. Ćorić.

Veliki transfer

No, priča time još nije bila završena. Dapače.

"Nakon operacije pacijentu smo ostavili otvoreno prsište, a rad srca potpomagali smo pomoću intraaortalne balon pumpe. Zbog lošeg stanja srčanog mišića, kao posljedice srčanog udara, prsište se nije moglo zatvoriti, nego je to učinjeno tek operativnim zahvatom u subotu navečer, dok je balon pumpa potpuno skinuta tek u ponedjeljak navečer. Već u srijedu, dakle prije dva dana, pacijent je počeo samostalno disati, odvojen je od respiratora" - ističe prof. dr. Vedran Ćorić.

Kako smo već istaknuli, radi se o vrlo rizičnu zahvatu.

"Zahvat se radio u akutnoj ishemiji (zatvorena krvna žila), kada ne možemo znati koliko je srčanog mišića propalo. Kada se radi operacija s kroničnim bolesnikom, tada se točno zna koliko je oštećenje srčanog mišića, a ovako se ne zna i zbog toga je zahvat rizičan. Oporavak će, pak, biti dugotrajan i tek će se za mjesec, dva znati rezultati" - veli prof. dr. Vedran Ćorić.

Riječ je inače o liječniku koji je prije godinu i pol dana doveden u Split iz KBC-a Zagreb kao veliko pojačanje splitskoj kardiokirurgiji, budući da se radi o jednom od najpoznatijih transplantacijskih kardiokirurga u RH. Do sada je u svojoj karijeri obavio 50-ak transplatacija srca, po čemu je među vodećima u Hrvatskoj, iako posljednje tri godine nije obavio ni jednu transplantaciju.

Upravo je zbog transplantacija srca i doveden iz Zagreba, jer je KBC-u Split obećano da će i on moći dolaskom prof. dr. Ćorića početi s presađivanjem najvrjednijeg organa u tijelu. No, tada se pojavila nepremostiva prepreka u Pravilniku o transplantaciji organa u RH, zbog čega, prema mišljenju iz Zagreba, KBC Split ne zadovoljava, pa i ne može raditi transplantacije srca.
Stvar je u novcu- Mišljenja sam da bismo mi u Splitu mogli bez ikakvog problema obavljati transplantacije srca. Evo, nedavno smo potpuno medicinski obradili jednog hrvatskog branitelja kojemu je trebala transplantacija srca i nakon te naše obrade poslali smo ga u Zagreb da mu obave transplantaciju. Ako smo ga uspjeli u potpunosti medicinski obraditi, ne vidim razlog zašto ga ne bismo mogli i operirati - zaključuje prof. dr. Ćorić.

Međutim, izgleda da je Pravilnik o transplantaciji organa samo izgovor. Posrijedi je zarada bolnica. Naime, transplantacija srca puno košta i donosi velik prihod bolnici u kojoj se radi.

Transplantacija srca može koštati i više od 100 tisuća eura, ako recimo srce preko "Eurotransplanta" dolazi iz Hamburga. Tada bolnica u kojoj se takav postupak obavlja biva "masno" plaćena. Pa zašto bi onda tamo neki KBC Split zaradio, ako lova može ostati u Zagrebu.

Ivica Marković [ Slobodna Dalamcija ]

Glas naroda

kako vas nije stid licemjerno pisat. ovaj doktor je obični [ * neprimjereno * ]. kada je uzimanje novca nema nikakvu mjeru. stalno je u novinama kako bi postigao veću cijenu u mitu. od njega je jedino gori i nesposobniji eduard vrdoljak onkolog. obojica su zbog neznanja i uzimanja mita zatrani iz zagreba.

Meni stvarno nije jasno kako su neki ljudi licemjerni i pokvareni i pisu ovake gadosti o ljudima a narocito o doktorima koji su spasili toliko zivota EVO primjera mene tri infarkta tri stenda zadnji mi je stavio dr Coric i njegov tim brat mi je ugradio premosnice sve uspjesno i samo je izmedu nas i doktora i njegiva tima bilo rukovanje i njihov osmjeh i ocigledni i iskreni osmjesi na uspjehu sto su nas vratili u zivot A NIKAKAV NOVAC NIJE TRAZEN DAPACE samo recenica AKO VAM BUDE NEKE PROMJENE ILI BILO STO SAMO SE JAVITE MENI ILI MOM TIMU MI CE MO UCINITI SVE STO JE NARAVNO U NJIHOVOJ MOCI.Zato vas molim ne pisite gluposti o humanistima i velikim ljudima koji nam daruju ponovni zivot VELIKI POZ... DR CORICU NJEGOVOM TIMU I ODJELU KARDIOLOGIJE SPLIT.

pa prijatelju, kad nekog prozivas po imenu, onda je red da se i predstavis. a i da izneses argumente.

dr.ćorić operira a barbarić krade i štanca dnevnice,putuje u zagreb preko australije

Dr. Ćorić radi čuda: Operacija srca u Splitu trajala čak pet dana
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari