Dječji doplatak isplaćen za 201 korisnika u Ljubuškom

ljubuski.info

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike su istaknuli kako su, po osnovu pravomoćnih rješenja, isplatili dječje doplatke za ukupno 8.884 korisnika s područja cijele Federacije BiH za što je iz federalnog proračuna izdvojeno 2.308.119,24 KM.

Kako je vidljivo iz podataka Federalnog ministarstva, na području Ljubuškog pravo na federalni dječji doplatak dobio je 201 korisnik, a za njih je isplaćeno ukupno 62.005 KM.

Zakon je propisao da pravo na dječji doplatak mogu ostvariti djeca do navršene 18. godine, ukoliko zajednički mjesečni prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 40 posto najniže plaće u Federaciji.

Velik je broj upita građana oko isplate dječjih doplataka, pa su se o tome oglasili i iz federalnog ministarstva.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, povodom upita velikog broja građana o početku isplate dječjeg dodatka po osnovu Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom, obavještava da je ovo pravo isplaćeno za sva ona rješenja koja su nadležni centri za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite kroz elektronsku bazu podataka pravnomoćno zaključili s 31.12.2022. godine.

Kada je riječ o rješenjima koja su postala pravnomoćna nakon ovoga datuma ili će to tek postati u sljedećem razdoblju, dječji dodatak će se isplatiti iz proračuna Federacije BiH za 2023. godinu pri čemu će biti retroaktivno obuhvaćeni i prethodni mjeseci.

Iz Ministarstva ističu kako nadležni centri za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite kroz elektronsku bazu podataka donose i zaključuju pravomoćna rješenja o priznavanju prava na dječji dodatak po federalnom propisu, te se za sve dodatne informacije o statusa njihovih zahtjeva građani trebaju obratiti ovim institucijama.

To se posebno odnosi na one situacije u kojima je osoba zaprimila rješenje o priznavanju prava na dječji dodatak do prve polovine prosinca 2022. godine, a kojoj nisu isplaćena sredstva, kao i one u kojima osoba nije dobila rješenje, iako je zahtjev podnesen u prethodnoj godini i slično. Također, s obzirom da su prilikom vršenja isplata pojedine banke upozorile na određeni broj pogrešno unesenih naziva banaka, kao i brojeva bankovnih računa, skreće se pažnja na potrebu pažljive provjere ovih podataka prije nego budu dostavljeni Ministarstvu, a kako ne bi došlo do nepotrebnih kašnjenja u isplatama. To se odnosi i na situacije u kojima je korisnik u međuvremenu promijenio banku što nije pravovremeno prijavljeno, niti korigirano.

Uvažavajući zahtjeve i potrebe građana za brzom i učinkovitom administracijom, Federalno ministarstvo još jednom skreće pažnju na činjenicu da je usvajanje više reformskih propisa na federalnoj, te županijskoj razini stvorilo velike izazove za cjelokupni sustav socijalne i dječje zaštite u Federaciji BiH, a posebno za centre za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite koji u ovom trenutku, unatoč svojim skromnim kapacitetima, nose najveći teret odgovornosti u njihovoj provedbi. Stoga Ministarstvo još jednom apelira na općinska i gradska tijela uprave da ulože maksimalne napore na jačanju kapaciteta ovih službi kako bi mogli odgovarajuće obavljati povjerene poslova i zadatke, te pružiti pomoć i podršku svakom pojedincu i obitelji koji se nađu u stanju socijalne potrebe. Samo će se na taj način moći prevladati uočeni problemi u kašnjenju rješavanja zaprimljenih zahtjeva stranaka, što uključuje i zahtjeve za ostvarivanje prava na dječji dodatak.

Također, iz Ministarstva podsjećaju da je od početka ove godine u primjeni Odluka Vlade Federacije BiH o iznosu najniže plaće za 2023. godinu, a čime je povećana osnovica za obračun dječjeg dodatka, koji će u 2023. godini umjesto dosadašnjih 103,17 KM iznositi 113,24 KM.

S obzirom da je Proračun Federacije BiH za 2023. godinu usvojen, dječiji dodatak po federalnom propisu bit će isplaćen do kraja veljače za sva rješenja koja su postala pravomoćna zaključno s 31.1.2023. godine, a svaka sljedeća isplata do kraja tekućeg mjeseca za prethodni mjesec.

Glas naroda

znaci 201 obitelj ima mjesecna primanja ispod 1000km,majko draga u kojem mi siromasnom gradu zivimo to nisu istine..da je takvi 20 obitelji je previse a ne 201

Ovdije ti pise da su je ovo prvih 200 koji su dobili rjesenja bit ce i vise toga.

Zna li iko jeli se povećaju sve mirovine u fbih ili nisu najveće?

Ovdje ti piše da je to 200 onih sa partijskim knjižicama, Francekov plan se provodi.

Zasto ne odes doktoru mozda se mozes izlijecit ovo je djeciji za roditelje koji nemaju veca primanja od ovih navedenih.

Majko draga, to samo znače il da rade "na crno" il da im pola plaće ide "na ruke" ili da rade u Hrvatskoj Firme čiji radnici nisu prijavljeni na minimalac možeš navest na prste jedne ruke.

Debelo**** ,dok one to lagano izračunaju bit ce Uskrs.
Al neka neka kuci im druge kolo vode .ima Boga

Ima ih unas unjemačkoj,sto su im djeca unas unjemačkoj a sredili su da im djeca primaju i dolje dječiji doplatak.

Jedna je Sanja Markic..

Komentatori svega i svačega...ako baš ne znate što bi pametno napisali bolje da ne pisete nista nego da pisete nebuloze. Nije obavezno da komentirate i toliko se umno naprežete...

... pa šta onda ti mantaš bona?

Dječji doplatak isplaćen za 201 korisnika u Ljubuškom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari