Izbori u BiH neregularni, sljedeći po novim pravilima

ljubuski.info

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" predstavila je Konačno izvješće o građanskom, nestranačkom promatranju Općih izbora 2022. u BiH, kojom prilikom je ocijenjeno da su, uzimajući u obzir cijeli izborni proces, od dana raspisivanja izbora pa do potvrđivanja izbornih rezultata, Opći izbori 2022. bili djelimično neregularni.

Opći izbori održani su, kako se cijeni, u izazovnim političkim okolnostima, uz pokušaje sprječavanja njihova održavanja kroz uskraćivanje finaciranja, ali i najavaodgode njihova održavanja. Uvod u sve to, dodaju iz ove Koalicije, bili su intenzivni pregovori o izbornoj reformi koji su doživjeli neuspjeh. Ipak, pozitivnim se može ocijeniti to što su se ograničena unaprjeđenja izbornog procesa desila odlukama SIP-a BiH i visokog predstavnika u BiH.

U 2022. godini je, dijelom ili u potpunosti, realizirano ukupno 14 preporuka Koalicije "Pod lupom" za bolje izbore. Na početku godine je višeod 92.000 građana iz svih dijelova BiH potpisalo peticiju za uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Ključne nepravilnosti

Predizborno razdoblje za Opće izbore 2022. obilježile su tri ključne izborne nepravilnosti, a to su, kao i do sada, zabranjena kampanja, nezakonita trgovina mjestima u biračkim odborima, te pritisci na birače.

Tijekom dugoročnog promatranja izbora, zabilježeno je više od 1.200 izbornih nepravilnosti. Po učestalosti prednjače zabranjena kampanja, zlouporaba javnih resursa i rad javnih službenika u kampanji političkih subjekata, te pristrano medijsko izvješćivanje. Ako se gleda strukturu izbornih nepravilnosti u predizbornom razdoblju po političkim subjektima, najviše izbornih nepravilnosti pripisuje se SNSD-u (166), SDA (158), SDP-u BiH (71), HDZ-u BiH (56) i SDS-u (28). Naime, na te političke stranake otpadaju tri četvrtine ukupnog broja izbornih nepravilnosti koje su se mogle pripisati konkretnim političkim subjektima.

Napredak u predizbornom razdoblju ostvaren je, kako je ocijenjeno, sprječavanjem zloporaba glasovanja putem pošte. Konkretno, nije bilo prijava za tu vrstu nepravilnosti dok je, za usporedbu, na Lokalnim izborima 2020. godine zabilježeno više od 5.000 slučajeva krađe identiteta građana u svrhu glasovanja umjesto njih putem pošte. Nadalje, zabilježen je neznatan broj prijava da se na biračkom popisu nalaze preminule osobe, što je značajan napredak u odnosu na prethodne izborne cikluse, kada je postojala sumnja na više od 10.000 slučajeva preminulih na biračkom popisu.

Napredak je na izborni dan ostvaren je u procesu glasovanja (od 7-19 sati), kada je zabilježeno manje slučajeva obiteljskog glasanja, zloporabe pomoći pri glasovanju i pritisaka na birače ispred biračkih mjesta u odnosu na prethodni izborni ciklus. Napredak je i što su po prvi puta kažnjeni slučajevi zabranjene kampanje, nezakonite trgovine mjestima u biračkim odborima i zloporabe javnih resursa.

Izborni dan za Opće izbore 2022. u BiH obilježile su tri ključne stvari: manje nepravilnosti u procesu glasovanja, nastavak trenda drugih izbornih nepravilnosti i niska izlaznost. Kombinacija više izbornih nepravilnosti koje su mogle imati utjecaj na izborni rezultat na tim biračkim mjestima zabilježeno je na 6% biračkih mjesta u zemlji, što predstavlja porast u odnosu na prethodne izbore i što baca sjenu na zakonitost provedbe izbora na tim biračkim mjestima. Zabilježen je 91 slučaj težih kršenja izbornih pravila Pravnom timu Koalicije "Pod lupom" a većina ih je uspješno riješena u tijeku izbornog dana. Koalicija "Pod lupom" obrađivala je i rezultate glasanja za članove Predsjedništva BiH na bazi reprezentativnog statističkog uzorka biračkih mjesta te je u tijeku izborne noći potvrdila rezultate za Predsjedništvo BiH, što je jako bitno jer nudi potvrdu rezultata izbora iz neovisnog izvora. Nažalost, zbog složenosti političkog i izbornog sustava, pojašnjavaju iz Koalicije, to mogu raditi samo za izravne utrke. Zabilježena je i rekordno niska izlaznost na izbore od 50,3%, najniža od 2004. godine.

Dokazana krađa utjecala na izborni rezultat

Sa žaljenjem se konstatira i da su najznačajnije izborne nepravilnosti zabilježene u procesu brojanja glasova, ne samo na biračkim mjestima, već i sumnje u njih pri transportu izbornog materijala i pri unosu rezultata u sustav, te su, ovaj put, te nepravilnosti i dokazane kroz ponovna brojanja. Te su se izborne nepravilnosti najčešće ogledale u zloporabama neiskorištenih glasačkih listića, dodavanju glasova za političke istomišljenike i poništavanju glasova za političke protivnike. Kroz aktivnosti u postizbornom razdoblju, Koalicija "Pod lupom" je radila na postizbornim analizama, prijavama SIP-u i zahtjevima za ponovna brojanja, promatranju ponovnih brojanja u lokalnim izbornim povjerenstvima i Glavnom centru za brojanje (GCB), i drugim aktivnostima. Najznačajnija aktivnost je bila promatranje ponovnog brojanja glasova u GCB-u a ponovno se brojalo sve glasovi za predsjednika i potpredsjednika RS-a. Promatrači Koalicije su u realnom vremenu izvješćivali o rezultatima ponovnog brojanja i vršena je usporedba s objavljenim preliminarnim rezultatima. Kako je SIP BiH uklonio preliminarne rezultate u tijeku ponovnog brojanja, nije bilo moguće nastaviti taj proces. Unatoč brojnim dopisima i urgencijama da SIP objavi ili dostavi preliminarne rezultate i izvješće GCB-a, SIP je sve zahtjeve odbio, krijući informacije od javnosti i razmjere izborne prijevare, upozoreno je.

Koalicija, nadalje, ističe i da se po prvi put desilo da je dokazana izborna krađa utjecala na ishod jedne izborne utrke, one za potpredsjednika RS-a iz reda bošnjačkog naroda.

Nažalost, nepovjerenje građana u izborni proces u BiH je, čini se, nikad veće. Dovođenje u pitanje rezultata izbora te dokazane izborne krađe i prijevare bez posljedica i sankcija po počinitelje upućuju na alarmantno stanje demokracije u BiH. Unaprjeđenje izbornog procesa je nužnost, a sljedeće izbore bi bilo upitno organizirati prema istim pravilima i bez elektronske identifikacije birača/ica, skeniranja glasačkih listića, unosa rezultata glasanja s biračkog mjesta, te reforme biračkih odbora. Veća uloga tužiteljstava i policije u adresiranju pritisaka na birače i drugih izbornih prijevara je ključna.Sve navedeno doprinijelo je našojukupnoj ocjeni Općih izbora 2022. kao djelomično neregularnih, zaključeno je.

Kako se 5. veljače 2023. održavaju prijevremeni izbori za gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika i načelnike Vogošće i Bratunca, najavljeno je da će Koalicija "Pod lupom" nadgledati izborni dan u svim navedenim općinama i gradovima, izuzev u Zvorniku, gdje je istaknut svega jedan kandidat a zbog čega će Koalicija zahtijevati smjenu sadašnjih članova lokalnog izbornog povjerenstva.

Glas naroda

Čuj to izbori neregularni.Kod nas u hdz-eu su uvik izbori regularni mi ko demokracka stranka i ko demokrati i europejci uvik slušamo šta nam iz stranke narede.kad doć,di doć,zakog glasat sve odradimo u duhu demokracije i dogovora.Nije tu ništa namišćeno,pa jeli nam bolje deset petnes dana odat po predizbornim skupovima i pljeskat nego bit u kanalima i na skeli po njemačkoj.doduše malo ruke zabole od silna pljeskanja ali brzo se to zaboravi.Iduće 4 godine medi pa onda jopet pljeskanje i roštilj i piva i jopet 4god dobro.Sve je to regularno i demokracki ništa ne triba minjat a izbore pogotovo.

Izbori neregularni i vi nakon takve izjave i dalje pričate o "izborima", izboru, građanskoj dužnosti...
Izbor je samo iluzija, izbori su samo farsa. Znači nema sljedećih, nego bojkot, nepriznavanje nikakvih prava "izabranima", ako treba i državni udar i totalni neizlazak na bilo kakve izbore

Che Guevara zar tebe nisu isjekli na komade tamo negdje u južnoj Americi. Čuli državni udar ,treba prvo bit država da bi bio udar ovo je protektorat slično kao indijanski rezervat.

Glavna rađa je posle 19 sati.

Mislim da ni jedni izbori otkad se provode u BiH nisu ni na jednoj razini regularni, niti ima naznaka da ce biti regularni. Ljubuški pamti 2016 i rezultat između tadašnje dvojice kandidata....ali kemijska i papir su čudo.. a o ovim izborima od prije par mjeseci...smijurija teška... više u nekim selima ljudi glasalo nego ima glava u selu.Za kutijama uvijek iste face...iskalili zanat i znaju tj.rade sto im se naredi. Doveli su ljude da im se ne mili izaci na izbore...izadje njih 25% sto moraju i onih 5% sto idu kontra s ekipa zadužena za kutije uradi dalje da to bude regularno. K tome još i ovi županijski izbori pojedini iz Ljubuškog dobili više glasova za županijsku skupštinu nego li za gradsko vijeće. I tko će to ikad ispraviti .. Narod je otišao ..izlazit će ovih 20-25% i to je to ...i bit ce uvijek isto

Žarkiću šta kažeš ti

Ajde malo škrabajte kako nestade HDZ 90 u Ljubuškom porokaše se oko oglođane košçurine i sad vi kažite komu dadoste glasove.Cvitanović naredio pro bono županijski vjeçnici a Žarkiç oće misto savjetnika za Hrvatska pitanja.Vjećnici odma pod skute milog vođe i profi mandat.

Jel Zrinko se može ispovidit poslije ovih izbora umjetna oplodnja oporba moj narode samo HDZ

...ko ne glasa za adz nevoli rvacku

Rvacku se more volit bez adza, drugi stranaka i izbora, a dječiji doplataka (mi vamo, a jamimo tamo)

,,,ko nije za zarkica nevoli rvacku

Hrvatska je druga drzava drzi se svoje ako znas di zivis2

Za ceteri godine prodace oni sto se da prodat uzet obrazovat zaposlit svoje uvest sebi zakone kakvi izbori to trba ukinut ili pocet placat da bude obaveza a strankam ukinut davanja

Crvenom rodu izlazi ugovor za tri godine vlas će preuzet bijeli rod i ukinuće iove lažne izbore i uves božanske zakone

Izbori u BiH neregularni, sljedeći po novim pravilima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari