Plaće u FBiH uvjerljivo najniže u regiji

ljubuski.info

Hvalisanja domaćih službenika dobrim mjerama, stabilnošću i ekonomskim rastom opovrgavaju službeni statistički podaci prema kojima radnici u FBiH imaju najniže plaće u regiji.

Minimalna plaća u FBiH u studenom 2022. godine iznosila je 543 KM, a prosječna 1.161 KM. Istovremeno, najniža plaća u RS iznosila je 650, a prosječna 1.217 KM.

Bolji standard

Entitetske vlade donijele su odluke prema kojima će najniže zarade u 2023. godini biti povećane na nedovoljnih 596 KM u FBiH odnosno 700 KM u RS.

Ekonomski stručnjak prof. dr. Izudin Kešetović podsjetio je da su plaće u BiH opterećene doprinosima te da nam je pod hitno potrebno smanjenje opterećenja kroz reformu mirovinskog, a posebno zdravstvenog sustava.
Taj teret bi se mogao prebaciti s doprinosa na poreze, a prostora ima u prihodima od PDV-a. Ovako imamo siromašne umirovljenike, građane bez adekvatne zdravstvene zaštite, veliko opterećenje na plaće, pa tako i siromašne radnike, istaknuo je Kešetović.

Jedini način da zadržite radnike je da im osigurate bolji standard, kazao je profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e Aziz Šunje, a plaće mogu rasti samo s rastom produktivnosti i uspješnosti biznisa te rasterećenjem poslodavaca.

Dobra inicijativa

U BiH su vrlo visoka opterećenja na plaće. Za poslodavce je to trošak 1,7 puta veći od neto plaće. Udruženje poslodavaca ima dobru inicijativu da, kroz određene reformske zahvate, država preuzme dio iz onih 70 posto koji se odnosi na mirovine i zdravstvo, čime bi se stvorile osnove za povećanje neto plaća, kazao je prof. dr. Šunje.

Postoji 14 zahtjeva Europske komisije, mapa puta, treba je slijediti. Vlade su to gurnule pod tepih, ali krajnje je vrijeme za ozbiljne reforme koje bi rezultirale boljim poslovnim ambijentom, a time i rastom plaća, standarda i zadržavanjem ljudi u BiH, istaknuo je prof. dr. Šunje.

Glas naroda

Politicari vlasto drsci 5do 7 tisuca penzioneri 4do pedsto maraka plata 7do deset stoja dokle ko koga ovde grebe pa samo trose corlukin toalet papir

Plaće u FBiH uvjerljivo najniže u regiji
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari