Tužbe pripadnika HVO-a otvaraju Pandorinu kutiju u Hrvatskoj?

ljubuski.info

Nakon što je Ustavni sud Republike Hrvatske objavio svoju odluku od 20.12. od 2022. godine, gdje je prihvaćena ustavna tužba bivšeg pripadnika HVO-a iz Orašja Ive Lamešića i ukinuta pravomoćna presuda Visokog upravnog suda koji je tom bivšem pripadniku HVO-a odbio priznati prava i povlastice koje uživaju hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Oružanih snaga RH, ponovno se otvorila prava "pandorina kutija".

Hoće li ova odluka imati dalekosežne i zasad nesagledive posljedice za državni proračun? Po mnogima to nije zanemariva bojazan. Skoro nitko od ovih bivših pripadnika HVO-a nikada se nisu borili na tlu Republike Hrvatske.

"Džentlmenski sporazum", kako će Hrvatska financirati njihove mirovine, a da oni neće tražiti povlastice koje imaju i pripadnici Hrvatske vojske (HV), pada u vodu pred izazovom od nekoliko milijuna kuna odštete, od kojih značajan iznos ide i odvjetnicima. U svemu ovome zasigurno će se postaviti i pitanje odgovornosti generala Ljube Ćesića Rojsa.

Naime, kako se neslužbeno doznaje, u ovo pitanje uskoro će se uključiti Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) zbog ozbiljnih sumnji u manipulacije s dokumentacijom, kao i upitnih ovlasti davanja potpisa na iste, pitanja kako se stradalima u BiH mjesto stradavanja pisalo "Južno bojište" - sve to bi moglo ugroziti i stečena prava oko 10.000 pripadnika HVO-a, od kojih bi brojni bili kolateralne štete nekolicine unatoč vrlo velikodušnoj gesti Hrvatske.

Milijuni kuna nisu mali izazov

Ova odluka već sada ima mnoge posljedice: brojni nekadašnji pripadnici HVO-a, ohrabreni ovakom odlukom Ustavnog suda, najavljuju tužbe, iz ministarstva branitelja imaju drukčiji stav, odvjetnik Mate Knezović (koji je i zastupao Ivu Lamešića pred Ustavnim sudom i ujedno je i neko vrijeme radio u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske) izjednačava branitelje HVO-a s braniteljima HV-a, ali i prijeti ministru branitelja Tomi Medvedu (kojemu je u Domovinskom ratu poginuo i brat), proziva ga za na njegovo "sudjelovanju u borbama oko Mostara", te ga poziva da otkrije svoj ratni put, dok je ratni put odvjetnika Knezovića - također nepoznanica.

S druge strane, dok neki bivši pripadnici HVO namjeravaju tužiti RH po ovom osnovu, drugi branitelji HVO-a imaju potpuno drukčiji stav - inzistiraju na javnoj objavi imena osoba koje su tužile i dobile milijunske odštete od Republike Hrvatske po ovom pitanju.
Neki od njih dobivali su i čak do četiri milijuna kuna, pokupovali stanove po BiH, pa dobili i stan u Hrvatskoj, vozila. Šta je to ako nije ratno profiterstvo? Kakvo je to domljublje ako te vuče tolika pohlepa, a znaš da se nisi borio na ratištu u Hrvatskoj, mogli bi se sažeti komentari nezadovoljnih branitelja nakon objave presude Ustavnog suda i najava novih tužbi.

Brojni nekadašnji pripadnici HVO-a, od Hercegovine do Bosne, sjećaju se odvjetnika Knezovića koji ih je pozivao da ih zastupa u podizanju tužbi kako bi im bila isplaćeni dugogodišnji zaostatci. Kako su neki od njih posvjedočili, ni danas im nije jasno kako je poznati odvjetnik imao njihove adrese i podatke o statusu.

Odvjetnik Knezović, u izjavi za hrvatske medije, kazao je kako je u najmanju ruku neobično da su novinarima ovakvi dokumenti uopće dostupni, a osobito ga ljuti drskost javnog objavljivanja punog imena i prezimena čovjeka čija je tužba prihvaćena, te čovjeka koji je najteži invalid.

Njegov je identitet u potpunosti otkriven. Nema sumnje da je ovaj potez povučen samo radi javnog sramoćenja. Jer da nije, onda bi se prenijeli svi relevantni podatci iz dokumenta. A nisu…, rekao je odvjetnik Knezović.

No, treba podsjetiti da je ime i prezime osobe koju zastupa, u ovom slučaju Ive Lamešića, objavio sam Ustavni sud Republike Hrvatske koji je i objavio Odluku u cijelosti.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja, ministra Tome Medveda priopćili su da se isto pravo ne može koristiti u dvije države, te da navedena odluka Ustavnog suda ne znači da će tužitelji i ostvariti traženo pravo jer se istom predmet se vraća Visokom upravnom sudu na ponovni postupak te je taj predmet jedan od 1272 u kojima su stranke podnijele tužbe upravnim sudovima protiv rješenja Ministarstva branitelja o oglašavanju rješenja ništavim iz 2013. godine.
Do danas smo zaprimili 1180 pravomoćnih presuda kojima su tužbe tužitelja odbijene, reagirali su iz ministarstva hrvatskih branitelja.

Odvjetnik Knezović izvrijeđao ministra Medveda

Uslijedio je više nego oštar odgovor odvjetnika Knezovića u javnom obraćanju ministru Medvedu putem Facebook profila, podrugljivo ga oslovljavajući s "Dragi Medo…", dok novinare koji pišu na ovu temu, u svom poznatom maniru naziva "narikačama" i "ožalošćenim Yugosiročadima".
Tebi Medo (i narikačama) nije važno što je moj klijent hrvatski branitelj, što su mu mjerodavna tijela izdala potvrde, rješenja, odlikovanja, priznali prava kao hrvatskom branitelju i hrvatskom ratnom vojnom invalidu iz Domovinskog rata. Tebi je, dragi Medo, važno da se nikako ne smije dopustiti da moj klijent (i drugi neprijatelji koje ste vi označili kao HVO) živi u miru i ostvaruje svoja prava. Dragi Medo, nije Ti važno ni to što se radi o najtežem ratnom stradalniku za koje su tvoji (ne)časni prethodnici (u likovima Predraga Matića, Jadranke Kosor, Tomislava Ivića i Ivice Pandžića) tvrdili da su svi 100 % invalidi, pa i oni iz HVO-a, potpuno riješeni i da uživaju sva prava…, navodi odvjetnik.

…Ti, dragi Medo, vjerno nastavljaš i provoditi politiku Matića, Jace, Pandžića, Mesića i sličnih…, diskreditirajuće za ministra Medveda piše zagrebački odvjetnik, pri tom iz "niza" izostavlja i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Dragi Medo, priopćenje tvog ministarstva o pozivanju na Ugovor između RH i BiH o pravima pripadnika HVO-a iz 2006., je svakako doprinos pravnoj znanosti, ustavnosti i zakonitosti. Naime, nesumnjivo je, da je Ivo Lamešić u travnju 1997. (kada mu je priznato pravo) znao i morao znati za Ugovor iz 2006. godine. Potpuno jasna pravna logika. Valjda ste i tim Ugovorom, dragi Medo, poništili (ili još bolje oglasili ništavim) rješenja iz 1997. godine. Naime, u ljubavi, ratu i odnosu tebe i narikača prema onima koje označite 'HVO' sve je dopušteno. Ustavnost, zakonitost, stečena prava i pravna sigurnost, o kojima govori Ustavni sud u predmetu Lamešić, ne mogu i ne smiju biti od ikakvog značaja. U tom smislu, dragi Medo, čestitam Ti i istup na jučerašnjoj konferenciji za novinstvo, na kojoj si, naravno, Visoki upravni sud uputio kako treba suditi nakon odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske. Tvoja očekivanja su svakako utemeljena. Naime, taj sud dosljedno je kršio Ustavom zajamčena prava mog klijenta, što je potvrdio Ustavni sud, a Ti pozivaš da se to nastavi.

Naravno, kada su u pitanju hrvatski branitelji (a osobito oni za koje narikače i ti kažete da su HVO), onda nikakva načela Ne bis in idem (Ne dvaput o istom) ne važe. Je li tako dragi Medo? Dragi Medo, iz prve ruke doznajem da si i Ti sudjelovao u borbama u i oko Mostara. Uvjeren sam da je to bio HVO. Zapovijed ti je izdao general Miljenko Crnjac. Uvjeren sam da si poslan na Južno bojište, upravo kao i Lamešić. Stoga ne sumnjam da si i sam pripadnik HVO-a. Taj dio ratnog puta sigurno nije uveden kao sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, ili možda je? Javnost ćeš sigurno izvijestiti o tom dijelu svog ratnog puta.

No na kraju, dragi Medo, piše Knezović, moram te izvijestiti da će Ivo Lamešić ostvariti svoja prava. Molim, dragi Medo, javi narikačama, njihovim muževima, ženama, udrugama, koje sisaju milijarde iz Državnog proračuna da nariču zbog činjenice da Ivo Lamešić (a vjerujem i drugi hrvatski branitelji) namjeravaju koristiti svoja prava.

Ovdje je za podsjetiti da je upravo vlada tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, danas predsjednika Hrvatske, u Zakon o pravima hrvatskih branitelja u prosincu 2012. ugradila novi članak 42. po kojem će se ništavnim proglasiti svako MORH-ovo rješenje o priznanju statusa RVI osobama koje nisu sudjelovale u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Reakcije branitelja HVO-a: "Nas je oko 10 tisuća, a tužbe je diglo oko 145 "nedžentlmena"

Nakon ove objave razvila se žustra rasprava na društvenim mrežama - neki podržavaju odvjetnika Knezovića, a neki ističu kako ne bi trebao davati lažne nade braniteljima HVO-a.

Dok neki od bivših pripadnika HVO-a već najavljuju tužbe, neki imaju potpuno drukčiji stav i ne namjeravaju dizati tužbe.
Mate Knezović je jedan od pokretača tužbi. Neslužbeno, on je taj koji je odlučio 'džentlmenski sporazum' naplatiti preko tužbi RH od strane nas koji smo samo dobili prvostupanjsko rješenje, a smjenom vlasti 2000-te, sve je strpano u ladice pa je tako došlo do pravne komplikacije jer se nije napisalo i drugostupanjsko rješenje. Naime, drugostupanjsko rješenje ne bi ni davalo nikakva dodatna prava HRVI s teritorije BiH, izuzev onima 100% prve grupe, kojima je potrebna njega treće osobe, kažu pripadnici HVO-a.

Knezović je uspio nagovoriti nekih 142-145 "nedžentlmena" da se tuži RH, što je ipak mali broj u odnosu na oko 10 tisuća postojećih HRVI i obitelji poginulih. Proces nije bio senzacija sve dok nije prvih nekoliko dobilo presude i naplatilo nezarađeni novac od svoje domovine. Tada je notorni Fred Matić krenuo u javnu hajku svih nas, pa je ministarstvo branitelja napisalo svima rješenja o nevažećim potvrdama. Kopije su poslali i u mirovinsko, što je moglo rezultirati prekidom isplate mirovina i gubljenjem stečenih prava. To je izazvalo nove tužbe, ali ne za stjecanjem novih prava nego za očuvanjem postojećih. Te su tužbe formalno puštene da se odbiju kad se zamijenio ministar i kad je rečeno da se neće izgubiti stečena prava, pojašnjavaju.

"Mirovine su poklon, neka im se oduzmu i neka im se objave imena"

Sugovornici smatraju kako je zloporaba sporazuma - sramota:
Realno, te su mirovine poklon RH jer smo svjesni da nismo ranjeni kao RH vojnici nego HVO. Ovi što su zlouporabili sporazum su naša sramota. Tek nekoliko njih je naplatilo oko 700.000-1.000.000 kn prije nego je Matić to zaustavio. Svi bismo voljeli saznati koji su to likovi. Par puta sam pokušavao dobiti taj popis, ali bezuspješno. To je još jedna mrlja nas branitelja. Kao što revizija braniteljskih mirovina nije nikada učinjena. Previše njih je ostvarilo prava bez osnove. Sve to zajedno pomaže u daljnjoj detuđmanizaciji RH i stigmatizacije branitelja, kažu i zaključuju:

Što se svih nas koji nismo tužili tiče, neka se ukinu mirovine svim takvim poslijeratnim profiterima i neka im se objave imena.

Kako će se završiti ova priča koja zanima na tisuće branitelja HVO-a, ali i kod žitelja susjedne Hrvatske budi oštre i osuđujuće reakcije prema HVO-u, stavljajući mu težak krimen, veliko je pitanje.

Potpisnici generali Rojs i Krešić - MORH prihvaćao bez provjere

Rješenja MORH-a o dodjeli statusa pripadnicima HVO-a međusobno su bila vrlo slična. Status je dodijeljen na temelju dokumentacije o ranjavanju na Južnom bojištu 1993. i 1994. godine, nerijetko na istom mjestu i istog datuma. Invalidnost stečenu u ratu, kao i stupanj invalidnosti potvrdila su liječnička povjerenstva iz BiH, a MORH ih je bez ikakve provjere potvrdio, ustvrđujući kako su isti nastradali u obrani suverenitete RH iako se najveća većina njih nikada nje borila u Domovinskom ratu na tlu RH. Većinu tih rješenja potpisali su tadašnji visoki dužnosnici MORH-a, general bojnik Ljubo Ćesić Rojs i general, u to doba stožerni brigadir, Marinko Krešić, koji je vodio personalnu upravu MORH-a.

General zbora Janko Bobetko imenovan je 10. travnja 1992. zapovjednikom Južnog bojišta i svih postrojbi na južnom bojištu od Splita do Dubrovnika. Zapovijed je potpisao predsjednik RH dr. Franjo Tuđman 10. travnja 1992. Podsjećanja radi, Bobetko jr 20. studenoga 1992. godine imenovan načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske (GS HV). Na toj dužnosti ostaje do 15. lipnja 1995. godine, zapovijedajući svim organizacijskim, ustrojbenim, kadrovskim i vojno-stručnim pripremama Hrvatske vojske za konačno oslobađanje svih okupiranih područja Republike Hrvatske.

Prema dostupnim podatcima iz stručnih arhiva, postrojbe koje su djelovale na Južnom bojištu bile su: 1. br ZNG-a (TG-1 sastavljena od 3. i 6. bojne te dijela potpore brigade), 4. br ZNG-a (bez 4. i 5. bojne), 113. br HV-a, 114. br HV-a, 115. br HV-a, 116. br HV-a, glavnina 156. br HV-a, 163. br HV-a, Izvidnička satnija Zbornog područja Split, Pionirska četa 40. inženjerijske bojne, MOMP Pelješac, Mornarički odred Dubrovnik, snage Hrvatske ratne mornarice (HRM), Satnija mornaričko-desantnog pješaštva Split, snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, postrojba PZO-a iz Koprivnice, Topnička grupa Južnog bojišta, lokalne snage HVO-a.

Dnevni list

Glas naroda

Dat Jerki Cilicu mozda iscupa lovu

Medo neš spavati zimski san evo šaljem svoje ovčare da te drže budnim dok dodje drugi val čišćenja..koje dobijjavažne informacije a zadržaji zasebne i svoj uski krug a nije podijelijo sa narodom biće prvi očišćeni.po nebeskom protokolu.

Ne znam ima li razuma kod onih koji tuze RH. Kako pisu RH novine ukljucilo se Drzavno odvjetnistvo i ako odu stvari daleko i dođe voda do grla lako je moguce da RH otkaze sva primanja loja idu prema HVO korisnicima. Ozbiljno se to spominje jer Sporazum.nisu stecena prava pa da se mogu dirati. Naime, Slorazumom se reguliraju isplate iz RH prema HVO. Bit ce zanimljivo vidjeti hoce li tenzije radti ili ce se strasti smiriti a jasno je i vrapcu na grani da bi na tuzbama ako bi uspjele veliki dip kolaca uzeli odvjetnici.

Ratovali u Bosni i Hercegovini a traže prava u Hrvatskoj. Ukinuti sva primanja koji nisu bili u Hrvatskoj na ratištu. Koje malverzacije rade i penzije imaju je kriminal da bi trebali pare vratiti i zatvorski odgovarati.

Svi oni još rade po firmama i primaju penzije ,kako ljubisa gadze prima penziju i radi u cental asa osiguranju ne jednu jednu vojnu i civilnu koje tu od vlasti invalid sramota socijalnog vojnog i poreznog

Neka si ti njega izda ,ostalo u tebi ono nešto udbaško,sigurno si mu susjed i komšija

Sigurno i sa njim kavu pije čim mu zna ove generalije.

Ti si sigurno dno dna od čovika
Što mu neodes u central osigiruranje i rec ej ti kako mozes to i to i to
A ne lajat iza potpisa gost
Dobro receno sigurno si mu susjed pa jal u tebi i jad

Nije te sramota prozivati poštena čovjeka. Eto dokle smo došli. Poštena čovjeka na portal završio

Prima i pukivnik ivica boras a radi u opcini

Jadna generacija iskorišteni a ne smiju priznati

Ovakve teleće glave ko rojs su upropastile našu budućnost i sramote prave branitelje

A koga da tuže zaboravljeni branitelji?

Tužba ti je od 300 do 500 maraka pa ti vidi hoćeš li je dobit.

Bravo role to je tvoja zasluga neka ljudi dobiju ono sto im pripada bravo !

Hrvati iz Hercegovine su neprijatelji svakoj državi,redu i vlasti.
Stvoreni za malverzacije.

Daj nemojte Rojs je baš zabavan lik.

Evo ga opet se vraćaju ustaše, partizani, 91-a itd

Vraćat će se uvjek nije to utakmica, tu su glave padale, klanja.....

Ovi sto su tuzili svi su rukovodeci kadar Hvidre. Zato se Hvidra ne oglasava. Lipo ovi sto su tuzili ukinut im mirovine pa i dalje nek tuze i dokazu da su bili u postrojbama HV.

Rojs svojim gračanim sredi ja svaka kuća ima po DVE tri mirovine ili trolist i rvi

Pa jeli itko još ratova osim toji gačana

Izgleda da su tužili ovi što su se dokopali tih rješenja i dali punemoć odvjetniku. Ovaj odvjetnik je radio u ministarstvu branitelja i valjda je on izvlačio te papire kako reče gori oko 150 .

Tako je to sa HVO i Hrvatskom , kompletna arhiva uništena zato danas imamo lažne branitelje, invalide, pukovnike. Ovi iz ppn Ludvig Pavlović isto ovako tko je iščeprka papire koji su bili isto sakriveni u Lori dobio je mirovinu HV tko nije dobio je ništa ima ih koliko hoćeš.Zaheban ovaj odvjetnik kako Medveda proziva da je agresor na BiH papiri su đava.

Sta vas boli istina lazni branitelji primate penzije koje niste zasluzili i jos radite

A ko su lazni branitelji a ko su pravi
Volio bi znat bas
Imena i prezimena pravih i laznih
Hvala

Koji ste vi više moroni. Rat bio ima 30 godina, a vi i dan danas lažni branitelj ovakav onakav.
Daj sjasite vise pustite nas omladinu da živimo i radimo i borimo se i zasnujemo obitelji
Zaustavite iseljavanje ajmo se svi potrudit i da gradimo bolju budućnost nama i nasoj dijeci
Dosta vise toga rata to je povijest
Idemo naprijed

Medo jesu li spormi oni sa balvan barikada što primaju mirovine fuj fuj

To se odnosi na ljude koji imaju status RVI.Potpisivani su u MORH-u.I to invalidima od 70% do 100%. Samo prvostupanjsko rjesenje.Drugostupanjsko rjesenje nisu mogli ni dobit jer nisu bili pripadnici HV.Islo se na to da 100% RVI HVO dobiju prava kao i RVI HV.I to je bio dogovor da se poptpisu samo za one ranjene.A onda su se poceli ubacivat svakakvi.Tad je Oliver Soldo ispred HVO ( mislim da je sad nesto u HVIDR-i HVO) vodio papire u Cerininoj u Zagtebu i Katica Hrkac je bila pomocnica Ministra Branitelja.A sve odobravali Kresic i Rojs.I onda su kasnije poceli tuzakat jer im niko nije htio priznat drugostupanjsko rjesenje.Jer da su dobili rjesenje imali bi ista prava kao invalidi HV.Pravo sa stan..mirovinu..invalidninu itd.

Iako su znali da od tog nemoze bit nista jer je protuzakonito svejedno su papiri potpisivani i svima je mjesto stradanja bilo Juzno Bojiste.Htjelo se pomoc 100 % Hrvi a onda je svasta i svakom potpisivano.I mislim da je tada bio predsjednik HVIDRA-e neki Barun.Ako me sjecanje dobro sluzi.

Evo čovjek objasnio, molimo ove nepismene i polupismene komentatore da baljezgaju više ovdje.

Mate Knezovic je radio u MORH-u,nije u MHBDR nikad radio.Bio pravnik.I kad je otisao skupio papire sa sobom.Jos je ostatak tamo.A ovaj Oliver Soldo je sad Ministar Branitelja HNZ u Mostaru.

Čilicuu kad ce više pareeeeeeee

85% mirovina iz DR ljudi iz Ljubuskog su lažne .
Laži , podmicivanja, lažni ratni putove , ucesca u dm i još mnogo toga ali ,,,,729

Više mirovina penzija ima taj Ljubuski nego Uskoplje i Lasvanska dolina, imate generala i pukovnika više od Zagreba . Bravo tako treba

Haj ti šetaj, da ste vi branili svoje Uskoplje ne bi Ljubušaci gore ginili...
A prava iz Hr zna se tko ima, obitelji poginulih, teški ranjenici... od vojske svi koji su potpisali Hr ugovore.. traže sad prava Rvi, ali ih isti po toj osnovi ostvaruju u BiH, ne može na obe strane.

Ginuli da koliko njih 4 pokoj im duši, a Uskopljaka 360 i plus još 50 HV vojnika . Koliko Ljubuski branitelja ima poginulih u ratu ,koliko znam oko 20tak od tog broja ste se pola između pobili zar ne ? A koliko ljudi prima mirovine ? Znam iz Širokog minimalno 20 ljudi koji imaju hrv mirovinu bez 1 dana terena, rata . Ima još gradova da je linija bila daleko od kucnog praga pa imaju preko 100 poginulih i 400 ranjenih npr Imotski a vi pišete pod ratne žrtve što su se pijanci rokali po gradu i dočekivali na kućnom pragu u Ljubuskom ispred zgrade ? .Žrtvama pokoj duši ali nije pošteno da imate u Ljubuskom više mirovina od Imotskog i generala od Vukovara , nije niko manit

Ovo što Hrvatska radi Hrvatima u Bih u prvog redu Hercegovcima je za svaku osudu. Hercegovci su ti koji su stvorili Hrvatsku zato to treba naplatit na svaki način nema ništa džaba .Hrvatska uzme godišnje od turizma 12 miljardi € gdje je u toj dobiti Hrvat Hercegovac ili Hrvat iz Bih bilo bi pošteno da da mi dobijemo najmanje 2 miljarde od tih 12 tko je oslobodijo Dalmaciju ne mažite oči sa nekakvim donacijama dječijim vrtićima sa smješnim ciframa sa Cuclama u Školama sa olovkam i oštrilima i prozorima po Kosači konkretno zanima nas samo novac već spomenuti .

Ajde ne prdi . Od 91 do 95 jedva u ratu imamo 50 poginulih što hrv i bih a mi kao branili i obranili daj molin te

Bozo Hrstic,globar,cvijecar,ratna mirovina 1000 km,pukovnik,vidio rata kao I ja snijeg na Aljasci...jos se sepuri po selu,privatizirao mrtvacnicu...

Svi ovi što su makli za švabiju kad je grmilo sad su na dobrim pozicijama ,po HDZ itd samo ovi paćenici što su bili u ratu nemaju ništa žalosno,evo primjer mate Antića pok ravke penzija općina mu dade plastenike ,itd kad ste dali branitelju ,[ * neprimjereno * ] te državo što sam se borijo zate ,

Ove penzije su unistile hrvatski narod vise nego rat,ljudi sa 30g dobili penzije od 1000€ i samo loci,pij,lunjaj i onda brzo dode kraj ,najgore i njihova djeca ocevim stopama,kocka droga i sve ostalo,najbolji primjer je Split pa tu je sve otislo u 3pm ,a omladina skroz.

Tužbe pripadnika HVO-a otvaraju Pandorinu kutiju u Hrvatskoj?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari