Ne tjerajte nas da djecu šaljemo u hrvatske škole!

ljubuski.info

Roditeljska vijeća gimnazija iz Širokog Brijega, Posušja i Ljubuškog, povodom općeg štrajka koji se održava u srednjim i osnovnim školama Zapadnohercegovačke županije, oglasili su se danas priopćenjem za javnost.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Roditelji Roditeljskih vijeća Gimnazija: Široki Brijeg, Ljubuški i Posušje se obraćaju aktualnoj Vladi, obzirom da do danas nije došlo do rješenja situacije zvane štrajk i zahtijevamo da se svaki dan održava sastanak na ovu goruću temu i da se na njoj radi svakodnevno na obje strane. Do danas, 26. siječnja 2023. godine mi nismo primijetili da se odvija bilo kakav dijalog na relaciji suprotstavljenih strana.

Ako je do sada bilo nejasno, javno se svrstavamo na stranu prosvjetnih djelatnika i želimo da ustraju u svojoj borbi jer su im plaće sramotno niske. Naša Županija je među gospodarski najrazvijenijima u državi. To je ujedno i Županija sa najskupljom potrošačkom košaricom u državi. Usporedimo li plaće naših prosvjetnih djelatnika s onima u drugim županijama, jasno vidimo kako su značajno manje.

Ovo je ujedno prilika nama roditeljima da iznesemo i određene zahtjeve obzirom da je godinama prisutan osjećaj da je obrazovanje na dnu prioriteta i van fokusa svih interesa. Obrazovanje djece i dignitet prosvjetnih djelatnika su važni! Najvažniji!

Tražimo između ostalog:

  • povećanje kvalitete nastave (edukacijom prosvjetnih radnika);
  • povećanje kvalitete predavanja (gradivo se ne smanjuje nego se kvalitetno obrazlaže);
  • povećanje kulture i nivoa ponašanja kako djece tako i profesora (donošenjem adekvatnih Pravilnika ponašanja unutar i van obrazovnih prostora).

Prošlo je vrijeme suhoparnog diktiranja nastavnog gradiva. Nastava i proces ocjenjivanja trebaju biti prilagođeni današnjim generacijama kako djece tako i profesora i roditelja. Zalažemo se za moderniji pristup i digitalizaciju.

Tražimo suradnju svih institucija kako bi se, po statistici, uvele kvalitetne smjernice za profesionalniju orijentaciju učenika, na razini kako osnovne tako i srednje škole. Tada bismo mogli imati obrazovanje prilagođeno potrebama tržišta rada.

Tražimo uvođenje ozbiljnih priprema za upis u srednje škole i fakultete, kao i strože uvjete za upis u srednje škole, podložne kontroli.

Tražimo donošenje akata na razini Županije i to:

  • Protokola u slučaju svih vrsta nasilja (fizičkog, psihičkog i emocionalnog) svih sudionika u procesuobrazovanja,
  • Pravilnika o odijevanju u obrazovnim institucijama,
  • Pravilnika o ponašanju u obrazovnim institucijama (učenika i nastavničkog osoblja),
  • Pravilnik/Poslovnik o radu Roditeljskog vijeća,
  • Pravilnik/Poslovnik o radu Učeničkog vijeća,
  • Pravilnik/Poslovnik o radu Nastavničkog vijeća,
  • Pravilnik o načinu izbora i rada Školskog odbora.

I na kraju, dodatna napomena: na raspolaganju je još 121 dan do kraja nastave za maturante i 128 dana do državne mature u Hrvatskoj, pa je žurna reakcija nužna. Do sada smo djecu slali na fakultet u Hrvatsku, ne tjerajte nas da ih šaljemo u Hrvatsku i u srednju školu.

Glas naroda

A zasto ne bi slali u hrvatske skole bolje drugaciji odnos profesora nastavnika a sta u nas bezobrazni i drugo

Kakvo smo društvo najbolje pokazuje broj komentara na tekstu o Zdravku Mamiću i njegovom ljubavnom životu. Preko150 komentara o zabadanju nosa u tude živote i o trivijalnim pitanjima, a kad bi svi trebali skočiti i vršiti pritisak na vlast u županiji da se udostoje sjesti i pregovarati, onda tek par komentara i to uglavnom piskarala od strane vladajućih koji napadaju prosvjetu.
Činjenica je da se kod nas uziva kad netkom krene naopako i zbog zavisti uziva kad je netko obespravljen.
Jadno i bolesno drustvo.

Zašto bi smo to trebali skočiti, za nekog tko svoje interese rješava preko ledja naše djece. Ne kažem da nastavnici nisu zakinuti, al je simptomatično da o štrajku pričaju oni koji primaju plaću iz proračuna. Kako ne štrajkaju radnici u privatnom sektoru, a rade puno više za manje novaca

Morat će ići u Hrvatsku jer je fra HDZov glasnogovornik uputio nastavnike u Irsku i Njemačku ako im ne odgovara odnarodna vlast

U Njemačku će Hdz svu djecu poslati osim svoje koji imaju Ševine diplome.

Prelijepo, samo dicu u Evrpou,

Pa nije do profesora aloo

Ovamo uzimate naknade 500 km i djecu saljete u vrgorac jel vas stid ,odrecite se jednog sisate na sve strane onda vam krivi učitelji puna podrška prosvjeti u štrajku a Toniu kraljevicu ako ovo cita ukinite 500 km cija djeca nisu u zhz i ovima u njemackoj to dajte prosvjeti

Svoje dite šaljem u Hr školu iz više razloga..Novac koji Hr daje nikad nisam koristila. Što je s diplomama koje dobiju po završetku školovanja,kako ih nostrificirati. S Mostarskim fakuultetom gdje može raditi., Samo u Hercegovini.Bogata nisam toliko da dite školujem da radi može samo u Herceg Bosni.

O cemu vi pricate? Mostarsko sveuciliste je priznato i diplome se nostrificiraju bez problema, niste upuceni uopce.

Gospođo, pišete gluposti. U školama u Hrvatskoj i drugim ustanovama rade i oni koji su završili u Mostaru . Znate li da u Mo studira mladost iz svih dijelova Hr? Mislim na drž.sveučilištu. O privatnim neću govoriti. Te diplome ne bi trebalo nigdje priznati. Pogotovo onima koji se uhljebe, pa sa 30 godina upišu faks. Ma dajte

Svaka cast profesorima i drugim.iz vrgorca ljubuski vitina nula

Stanko Miličević je najbolji ravnatelj.

Tko je Stanko Milicevic i čega je on ravnatelj?

Jel ono ravnatelj doma zdravlja nabavio novo auto,a ra dnicima ukinuo božićnicu i regres

Nije toga ništa sram bio guba rutava da ima obraza nebi na ulicu izlazio!

On je specijalist za infarkte jadan nebija ti si ljudska i stručna nula!

Na zalost otisli svi sto su redovno zavrsili a ovi sa sevinim skolama su po elektruzupaniji zavodu za zdravstvo opcini tu bandu lopo..sku treba pohapsiti i tko im je dao potpis u pavelica bi bi bili na banderi

Eh, da samo znate tko j eu roditeljsko m vjeću iz Ljubuškog sve bi vam bilo jasno. Neka se potpišu imenom i prezimenon samo HDZ-ov kadar blizak vlasti

Kažete roditelji u vijeću HDZ-ov kadara. Ako ste pročitali tekst piše da podržavaju profesore. Kako to?

informiraj se malo. Roditeljsko vijeće se svake godine ponovo bira.

Ma nemoj molim te, dajte imena ovih iz vjeća. U čije ime oni pišu i potpisuju. Trenutno ne podržavam prosvjetu, i ovo je otišlo pre daleko. Pozivam roditelje na prosvjed . Tko ce raditi neka radi tko neće na biro ima tko hoce.

Tako su govorili i privatnici pa sad uvoze nepalce. Eto ti pameti. Umjesto da se u skolstvo ulaze i da se ucitelji stimuliraju da sto bolje rade i "proizvode" mladi sposobni kadar koji ce izvuc zemlju iz kaljuze, jalni i ljubomorni ljudi kazu ovo sto ti napisa. Nema ovdje buducnosti uz takav mentalni sklop. Neka nam je Bog na pomoci. A sve sami krsani dobrotvori molitelji.

Partija dala pa sad partija neda vidi čuda, svi su oni preko veze dosli do svog posla, bilo je samo nas zaposli sve nam odgovara e cim ugovor za stalno padne svašta im smeta i svasta bi mjenjali, nek se oni bore za bolje place ali na drugačiji način a ne preko leđa djece....

Slažem se s vama ovo je otišlo predaleko i na kraju će samo jadna djeca ispaštati, pa treba nadoknaditi ovo gradivo, sad bi se trebali roditelji udružiti i stati ovome vise na kraj, prosvjeta se zalaže za svoja prava a gdje su u svemu tome dječija prava....

Pogodija si ko prstom u .....

Ajde dajte imena iz roditeljskog vijeća.
Da vidimo jesu li povezani sa partijom.

Tražili ste Hrvatsku,dobili ste...?

Prvo svoje podatke da vidimo tko traži imena i prezimena.

Kako pojedinci licemjerno, bez**obrazno i klevetama prozivaju dijasporu da dobivaju nekakve naknade u iznosu od 500 BAM. Dijaspora nikad ništa nije tražila i uzimala. Dijaspora sve to čak i duplo više ima u Njemačkoj. Vi pojedinci niti imate srama nit obraza. Vi dijaspori nemože ni vode dodati nje**do u duši. Vi bi najradije dijasporu vidjeli na dnu ispod vas ali hvala Bogu ta vremena su odavno prošlo svršeno vrijeme. Sramite se!!

Neka ,neka vama u dijaspori i triba vidi kako ste izaviženi ko sa marsa pali.

landeka landeka jeli ti neugodno!?

Dijaspora pošalje 3 milijarde KM godišnje priko banke.A koliko donese ili potroši kad dođu na godišnji je sigurno puno više.

Ti sračuna aaaa, ne radi se ovdje o dijaspori već o školstvu promašio si članak. Traži neki o iseljavanju budu svaki tjedan bar dva na ovome portalu.

Puna podrska Prosvjeti nesmjete odustati

Puna podrška vladi ne popuštajte im, jer ako vas sad slome vazda će za nešto štrajkati....

Nek rađaju mlade učiteljice pa će i one dobivat 500 KM, kakve veze ima to sa štrajkom...A Roditeljsko vijeće je najveća sprdačina koje nikakvih prava nema...trkeljanje bezveze. Š95trajkajte vi ali nek djeca idu u školu, uvijek sve po djeci...lijepo ste napisali koliko dana do kraja nastave .. pa nek idu djeca u školu a vi fino štrajkajte ili fino dok vi štrajkate pošto nema djece nemate kome ni predavat nema vam fino ni plaće, i to nek bude nužna reakcija..Hahahah

Psihijatrija i Krka**nluk
Čast izuzecima ali su malobrojni.
Većinu nagriza zloba i ljubomora.
Molim vas više se nedotičite dijaspore kako u ovoj tako i u drugim temama. Mi vas nediramo nit od vas što tražimo, a naša djeca idu u civiliziranu školu. Kad se dotakne uhljeba i štrajkača pa netko s početka komentara prozove dijasporu onda je promašena tema, a kad je tema o dijaspori onda od istih ti uljeb štrajkača krene plju**vačina, ruga**čina i sl i to je kao normalno. Da istina je kako neko napisa koliko dijaspora pošalje i koliko potroši još kad dođe. Neki bi htjeli da ih se čašćeva od strane dijaspore. Zašto bi?

Molimo da dijaspora ne komentira štrajk i ostale događaje ovdje jer su podvili rep i otišli, a nisu se htjeli boriti.

Ma nemoj samo se borite za fotelja od dijaspore i zivite!!!!!

Sto je najžalosnije, i borili smo se, ali u ratu, i pobjedili, da bi se vi sad kao " borili", jaka vam i borba i protivnici, sve vam se vidi, tko ste i što ste.

Ma šta je više s tim vašim pregovorima.
Povisite profesorima i nastavnicima plaće onako kako traže.
"Preustrojite" razrede, škole sa neadekvatnim brojem učenika, višak djelatnika na biro,...
Nastavnicima i profesorima uvesti kontrolu njihovog rada jer 50% ih je katastrofa.! Itd..itd..

Škole i razredi, kojih ima dosta, sa nedovoljnim, neodgovarajućim brojem đaka, zatvoriti.

30 posto je viška osoblja i samo pristižu novi koji su akademici

Dobro i kazete višak djetanika na biro i kad te spreme na biro, prosvjeti koja je ostala od te razlike povisiti place.... u svakoj skoli sigurno ima 10 djelatnika viška....

Prvo riješiti višak po ministarstvima i agencijama, izjelice proračuna.

Dijaspora za razliku od vas nije prodala ni dušu ni obraz za glas na izborima i radna mjesta. Mi se borimo u Njemačkoj, a vi što ste tražili sada ste dobili. Uskoro će dijaspora zavrnuti pipu jer nećemo imati kome slati novac roditelji lagano umiru.

Pa u tome je problem uzrok svega prodali se se za večeru a ne možeš raditi ako nisi uhljeb ili samo u privatnika za crkavicu. Triba imati petlju pa otići u nepoznato

Komentirati prosvjetu mogu samo neznalice i Ševine diplome

Ma jel, znači ne bi se smijelo reći da je 30 posto viška, da imao razrede sa dvoje, troje đaka, da se škole griju i održavaju radi toga i da to nema logike nikakve. I još pored toga to se ne bi trebalo ni komentirati nego kao prije 100 godina klanjati vam se kao nekadašnjim učiteljima. Sve se vidi tko ste i što ste, 80 posto komentara su ovdje pisali ti isti što nam uče dicu na žalost.

Ne tjerajte nas da djecu šaljemo u hrvatske škole!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari