Ministrica ima razumjevanja za prosvjetu, ali ...

ljubuski.info

Štrajk u osnovnim i srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) i dalje traje, a županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružica Mikulić u obraćanju medijima istaknula je kako se nada da će s predstavnicima sindikata što prije biti postignut sporazum kako bi djeca ponovno mogla sjesti u školske klupe.

Brisanje limita

Na zadnjem sastanku s predstavnicima sindikata osnovnih i srednjih škola, koji se dogodio u četvrtak, ponuđene su opcije povećanja plaće od 7 posto i potpisivanje kolektivnog ugovora u kojem smo na obostrano zadovoljstvo dogovorili 85 članaka od 86 u jednom i 87 u drugom ugovoru. Ostala su dva članka koja su isključivo vezana uz financije i Ministarstvo financija. Dakle, to je članak koji definira osnovicu i članak koji definira naknade za prijevoz do radnog mjesta. U tom članku vezanom za prijevoz sindikati traže brisanje limita, kazala je ministrica Mikulić.

Prema njezinima riječima, na tom sastanku Ministarstvo financija ZHŽ iznijelo je stav da su dva modaliteta od ponuđena tri za Ministarstvo neprihvatljiva.
U prvom traže da osnovica ne smije biti manje od 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH, a drugi modalitet je bio da se od 1. siječnja poveća plaća za 10 posto i od 1. lipnja za još 10 posto. Naglašavam da to nije moj resor i stvarno u dijelove razgovora o financijama ne mogu i ne smijem ulaziti, a opet kažem da sam mišljenja kako će se pronaći zajedničko rješenje ove situacije, istaknula je.

Osnovnoj školi plaća nije prioritet

Nakon prošlotjednog sastanka, dodala je ministrica, Sindikat srednjih škola uputio je dopis u kome se navodi da članstvo tog sindikata nije zadovoljno onim što im je ponuđeno i pregovori s njima će se nastaviti.
Što se tiče Sindikata osnovnih škola, njima plaća nije bila prioritet, njima je prioritet, kako su sami rekli, dogovor oko koeficijenata i to učitelja s visokom školom koji bi se izjednačili s profesorima u srednjoj školi i isključivo drže stav da se navedeni koeficijenti moraju izjednačiti i oni dalje bez toga neće pregovarati, kazala je Mikulić.

Uslijedili su daljnji razgovori s predstavnicima Sindikata osnovnih škola, od članka do članka kolektivnog ugovora, i postignut je dogovor identičan onome s predstavnicima Sindikata srednjih škola.
Dopis Sindikata uposlenih u osnovnim školama još nismo dobili na ovu temu. Još uvijek vjerujem da ovo nije veliki broj radnih dana koje smo propustili, što ne znači da sljedeći tjedan ili tjedan iza neće biti previše, ali tvrdim da se ovo još uvijek može bezbolno nadoknaditi i neće štetiti ni učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Vjerujem da će se naći nekakav kompromis, kazala je ministrica.

Prosvjedi su legalni

Istaknula je kako u cijeloj ovoj situaciji interes djece treba svima biti prioritet te je dodala da razumije nezadovoljstvo roditelja.
Uvažavam nezadovoljstvo roditelja, jer sam i sama roditelj i opravdan je strah roditelja što će biti s obrazovanjem njihove djece. Stavljam naglasak na otežane okolnosti kod učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola kod kojih je i tijekom prošle godine bio upitan izlazak na državnu maturu. Stvarno shvaćam zabrinutost i nezadovoljstvo roditelja i što god učine kod mene imaju opravdanje bez obzira o čemu se pričalo. Prosvjedi su legalni i ja ću pomoći koliko god budem mogla, rekla je Mikulić.

Štrajk prosvjetara komentirao je i županijski ministar financija Toni Kraljević.
Povećanje plaća je stalna želja i ona će uvijek biti prisutna u sindikalnom djelovanju što je normalno i razumljivo. Mi ćemo nastaviti, nadam se i ovaj tjedan, razgovarati sa sindikatima jer je to itekako bitno. Ostajemo optimisti da ćemo naći zajednički jezik. Ono što Vlada može ponuditi je maksimum u fiskalnom kapacitetu. Svatko na poziciji ministra financija i predsjednika Vlade bio bi sretan da se može ponuditi više. Podsjetit ću da smo mi isplatili tisuću maraka svim uposlenicima, svim proračunskim korisnicima. Postoje bogatije županije u Federaciji BiH, poput Sarajevske i Tuzlanske, koje to nisu učinile, rekao je.

FENA

Glas naroda

Nerazumijevanje za situaciju u prosvjeti ima kad joj prosvjeta štrajka svake godine

Ima neki plan brkovi joj se smiju

Ima pokvareni neki,jer to je njen domet.

Učitelji s višom školom trebaju prekinuti štrajk

Ženo bolje ti je sjedi za mašinom manje si problematična stranci

Viša dobija povišicu kao i ostali. Zašto prekinuti ministrice?

Nesposobna za rad u školi si postavljena za ministrice da uništavaš obrazovanje. Najveći promašaj Hdz a. Sramite se Hdz zečevi ako vam je ova najbolji kandidat za ministrice.

Lažljivca nesposobna.

Nesposobna,a laze da ne trepne.
ODLAZI VIŠE,nesposobna si i unistila si skolstvo.
Idi kroji nekome drugome luđačku košulju,a ne nama.
Shvati ne želimo te vise,ne dozivljavamo te!

Crna ministrice Sindikat je digao lani svima plaću. Nisi više viša nego niska u razmišljanju.

Da imas obraza dala bi neopozivu ostavku.
Ali jok,prpaš nogama i rukama da zadrziš fotelju.
Spremna si pregaziti i prosvjetu i djecu i roditelje,sve radi fotelje...
Jadno...

Veća je budala tko sa [ * neprimjereno * ]om ministricom pregovara kad ih javno ogovara. Koja jadnica a ministrica!

Gora si od elementarne nepogode...
Uništis sve što dotakneš.

Više ne pregovarajte sa bolesno lažljivom ministricom. Društvo bolesno od politike kradeza..

Nemas ti vise sta nama za reci?!Sve tvoje laži znamo napamet.
Je li ti i danas Kordicka napisala sta moras reci?!
Zahvali se i svom ljubljenom načelniku sto je i fra Mikulica Bajevica nahuškao da i u propovijedi napada na nas!
Sram vas bilo svih troje,Gorica/Sovici vam ovo oprostiti nece!

Odstupi šejtane vise...

Nego, je li istina ovo što je rekla za plaće?

Baba koja trača svoje djelatnike preko medija vodi obrazovanje. Bakice zalutala u obrazovanju.

Kakva baba, žena je ko grom

Grom za obrazovanje, sve spali

Jel moguće novi ministar ravnatelj jedne škole iz Ljubuškog

Nije moguće, bit će ministrica opet

Mislis na Davora Medica..nista dobro

Leo je ljepši

Ako ostane ministrica svake godine štrajk

ma kome štrajk??? ?? preko djece se sve lomi. sram vas bilo jasne i svih profesora! štrajk ljeti , svakako vam ide plaća...

Uredu je uhljebice ministarska,smiri se malo..ne pjeni puno...popin terapiju ,ako si preskocila.

Šnajderica dobar košuljak sašila.

ova je ko vjeverica - ne zna ko joj glavu nosa

Više godina muke ministrice i sindikata da se potpiše KU koji vrijedi 1 godinu. Tko je tu pametan?

Ministrica sigurno nije!

To.je prijedlog Ministarstva prosvjete i Vlade. Da se svake godine, kao ove i lanjske, strajka oko.i zbog novog Kolektivnog ugovora. Pametan prijedlog, nema šta!

Ministrica ima razumjevanja za prosvjetu, ali ...
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari