Najavljeno poskupljenje struje od Nove godine

ljubuski.info

Rast cijena energenata na svjetskim tržištima, ali i izrazito loša hidrološka situacija koja se reflektira i na količinu proizvedene električne energije, čimbenici su zbog kojih dio ekonomskih stručnjaka u BiH prognozira kako će od nove godine doći do porasta cijena električne energije iako za građane to ne bi trebao biti neki značajniji rast.

BHRT je nedavno objavio prilog u kojemu podsjeća kako iz elektroprivreda u BiH ističu kako u ovoj godini neće doći do poskupljenja. Međutim, stručnjaci navode kako je rast neminovan, ali i tržišno opravdan. Stručnjak za energetiku Nihad Harbaš kazao je kako ne bismo trebali očekivati neko značajno povećanje - od možda nekih pet do 10 posto.
Ali što se tiče gospodarstva, to je druga priča jer tu su već tržišna pravila koja djeluju i izvan Bosne i Hercegovine - naveo je on.

Nabava struje

S druge strane, nedavno su iz Elektroprivrede Republike Srpske ukazali na situaciju u kojoj su cijene električne energije na tržištima znatno porasle. Luka Petrović, ravnatelj Elektroprivrede RS-a, podsjetio je kako su cijene struje na početku godine bile 250 eura, a danas su već 620 eura.
Govorimo na dnevnoj razini. A već se projicira da će cijena u prvom kvartalu biti i 970 eura. Znači, to su siječanj, veljača i ožujak. A Francuska je već to izbacila na tržištima električne energije, na burzama, i već se može kupiti za taj novac - izjavio je Petrović.

U kontekstu Federacije, u ovom trenutku nema zahtjeva za povećanje, a što će se događati u idućem razdoblju, ovisi o odlukama vlasti. Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, u izjavi za Večernji list ističe kako ovo poduzeće poduzima aktivnosti da osigura dovoljne količine električne energije, a u ovom se trenutku ne može govoriti o tome što donosi budućnost, poglavito zato što o pitanju cijena konačnu odluku donosi Vlada Federacije kao većinski vlasnik obiju elektroprivreda u Federaciji BiH. Buntić je naglasila kako je hidrološka situacija i dalje loša te ovo poduzeće provodi procese koji za cilj imaju osiguravanje dovoljne količine struje, odnosno struja se kupuje na tržištu, a pritom je objasnila i kako je cijena takve energije deset puta veća u odnosu na onu koju Elektroprivreda prodaje. Zbog svih navedenih problema iz ovoga su poduzeća već ranije od Vlade zatražili da imaju prvenstvo kupnje električne energije koja se proizvede u BiH, odnosno kod Elektroprivrede BiH. I dalje očekuju kako će Vlada riješiti to pitanje u interesu svih građana i potrošača.

Za sada, podsjeća, nije bilo odgovora na ovaj njihov zahtjev. S druge strane, Buntić je naglasila kako Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne nije podnijela zahtjev FERK-u za promjenama cijena električne energije. Objašnjava i kako to u konačnici i ne ovisi o elektroprivredi, odnosno konačnu odluku donosi Vlada Federacije BiH kao većinski vlasnik Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne te Elektroprivrede BiH. Kada je pak riječ cijenama plina, situacija je mnogo bolja, a struka pritom iznosi stav kako bi od jeseni cijene trebale ostati ili na sadašnjoj razini ili bi se povećale u nekom manjem opsegu. Drugi scenarij koji ipak nije izvjestan, ali ga ne treba ni u potpunosti odbaciti, odluka je kojom bi EU ograničio cijenu ruskog plina, odnosno ako bi došlo do potpune obustave isporuke.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević za BHRT je naveo kako je na stolu još uvijek onaj ugovor koji se veže za burze.

Opskrba plinom

Ako bi došlo do promjene ugovora i ovoga što EU najavljuje, u tom slučaju cijene bi bile takve da ne znam tko bi to mogao platiti. To je jedan crni scenarij koji zasad apsolutno nije izvjestan, ali ne treba ga isključiti - dodao je Bečarević.

U kontekstu opskrbe plinom svakako treba ukazati i na aktualni projekt povezivanja s Hrvatskom, odnosno Južnu interkonekciju koja bi značila i ulaganje u diverzifikaciji izvora opskrbe.

Dario Pušić | Večernji list

Glas naroda

Pakuj kofere gilja opet ,guz,,,i sitnu raju

Zasto ne dopuste obicnom covjeku solarne panele.

Bih ima već dugo jeftinu struju vrijeme je da poskupi.

Ništa nije jeftino u BiH sa razmjerom primanja.
Ne može se tek tako usporediti cijena jedne i druge države sa različitim poreznim planom.

Bilo je i prije loših i gorih hidroloških godina, tako da vam je to bijedan argument

cim prodju izbori,poskupljenje,treba uljebe nagraditi

elektoprivreda herceg bosne je leglo korupcije kriinala i nepotizma pogladajte čiji su zaposleni kolike su plaće i ostala primanja kakve automobile voze sve će biti jasno

Drago Bago sve svoje zaposlio u tu instituciju pogledajte kako raspolaže razvojem te firme

Ubrzo je nećete imati kome prodavatil

Ne može cijena električne energije biti dva puta jefinija od ostalih energenata za grijanje
Svi bi prešli na nju

prodajem drva

kontakt broj i cijena

Aha, ni u ludilu ne bi prešao na struju. I kako to da bude jeftinija od drva, gdje ti živiš? A da ne govorimo o osjećaju ugode i topline.

Problem je što pravite zgrade bez centralnog ili dimnjaka tako da ni nema alternative. Pa good for you. Sreća da ima shillon deka za cvaju

Najavljeno poskupljenje struje od Nove godine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari