FBiH uvodi naplatu boravišnih pristojbi

ljubuski.info

U idućem razdoblju svaki turističko-ugostiteljski objekt s prostora Federacije BiH bit će obvezan platiti boravišnu pristojbu u visini od dvije KM za svako ostvareno noćenje.

Iznimno će se po okončanju postupka proglašavanja turističkih mjesta u skladu s propisima iz oblasti turizma visina boravišne pristojbe utvrditi ovisno o razvrstavanju jedinice lokalne samouprave kao turističkog mjesta, tako da se visina boravišne pristojbe kod ugostitelja koji pruža usluge smještaja u turističkom mjestu utvrđuje u rasponu od 2,50 KM do 3 KM po svakom ostvarenom noćenju.

Visinu boravišne pristojbe utvrđivat će Vlada Federacije BiH na prijedlog ministra turizma u prvoj polovini tekuće godine za iduću godinu.

Ovo su neke od odrednica novog prijedloga Zakona o boravišnoj pristojbi koji je usvojila federalna Vlada.

Zakonom je utvrđena i podjela prihoda koji budu akumulirani naplatom boravišnih pristojbi, tako da će 80% sredstava pripasti proračunu jedinice lokalne samouprave, 10% sredstava proračunu županije i 10% sredstava ide u proračun Federacije BiH.

Jedinice lokalne samouprave, znači gradovi i općine, koje imaju najveću financijsku korist od naplate ovih prihoda, kao i županije te Federacija BiH, obvezne su odrediti račun posebnih namjena na koji će se doznačavati sredstva boravišne pristojbe.

Prikupljena financijska sredstva uglavnom će biti potrošena na promociju turističkih aktivnosti mjesta, a turističke zajednice neće ih moći koristiti za podmirivanje troškova svog materijalnog poslovanja.

Dapače, turističke zajednice bit će obvezne u godišnjem izvješću o poslovanju koje podnose osnivaču posebno iskazati visinu sredstava prikupljenih na osnovi boravišne pristojbe i svrhu trošenja tih sredstava. Inspekcijski nadzor nad primjenom ovog zakona obavlja Federalna uprava za inspekcijske poslove putem federalnih tržišnih, turističko-ugostiteljskih inspektora, Županijska uprava za inspekcijske poslove putem županijskih tržišnih, turističko-ugostiteljskih inspektora, svaka u okviru svoje nadležnosti, koje su utvrđene spomenutim zakonom, stoji u objašnjenju federalne Vlade.

Davatelj usluga obvezan je mjerodavnoj inspekciji i turističkoj zajednici do 15. u mjesecu za prethodni mjesec dostaviti prijavu o broju korisnika usluga smještaja i iznosu naplaćene boravišne pristojbe. Određene su i visine kazni za nepoštivanje spomenutog zakona i one se, ovisno o prekršaju, kreću od 4000 KM do 20.000 KM za pravne osobe i 200 do 5000 KM za fizičke osobe ili planinarska društva, seoska turističko-obiteljska imanja.

Prijedlogom Zakona o boravišnoj pristojbi Federacije BiH uvode se jedinice lokalne samouprave u raspodjelu financijskih sredstava slijedom odredbi prijedloga Zakona o turizmu Federacije BiH, a koji predviđa mogućnost osnivanja općinskih odnosno gradskih turističkih zajednica. Naglašavamo da u ovom slučaju nije riječ o prenošenju nadležnosti s federalne razine vlasti na razinu vlasti jedinica lokalne samouprave niti je to moguće obavljati na ovaj način, nego samo o načinu raspodjele već prikupljenih sredstava, a to predstavlja izraz fiskalne politike u oblasti turizma, za koju je isključivo nadležna Federacija BiH, stoji u obrazloženju spomenutog zakona.

Općine i gradovi trebali bi imati motiv u realizaciji naplate boravišnih pristojbi koje će za noćenja morati platiti i domaći i strani turisti i gosti. Naime, po novom zakonu, od ukupno naplaćenih boravišnih pristojbi ili pristojbi, 80 posto sredstava pripada proračunu jedinice lokalne samouprave, 10 posto sredstava pripada proračunu županije i 10 posto sredstava pripada proračunu FBiH.

To znači da će turistička odredišta poput Međugorja, Neuma, Mostara... imati itekakve koristi od naplate boravišnih pristojbi jer većina sredstava ostaje u njihovim odnosno proračunima domicilnih turističkih organizacija. Prilikom donošenja zakona o naplati boravišne pristojbe analizirala su se iskustva iz država u okruženju gdje je konstatirano da se najviše sredstava od prikupljene boravišne pristojbe raspoređuje na lokalnu zajednicu.

U Hrvatskoj se sredstva od boravišne pristojbe raspodjeljuju u omjeru od 65 posto lokalnoj zajednici, 10 posto županiji, 25 posto nacionalnoj Turističkoj zajednici, a u Srbiji sve ide u lokalnu zajednicu, dok u Crnoj Gori 80 posto sredstava od boravišne pristojbe ide lokalnoj zajednici i 20 posto nacionalnoj Turističkoj organizaciji.

Večernji list

Glas naroda

Šta ste čekali

Tko će naplaćuvati u ŽZH. Ured za EU integracije? TZ ŽZH je u stečaju. Ili će Ministar Zovko?.

A koliko je kad ne prijavljujen turiste.

Mačkar Mladen Bebek pukovnik u miru dezerter u ratu,zna se!

Vi prijavljujte u onu njegovu aplikaciju broj noćenja, a tko broji broj posjetitelja u kravici

Štancaju duple ulaznice i uzimaju sebi. Nema revizije, nitko nezna koliko se naplati. Staviti brojače i usporediti s kartama. Svi bi u zatvoru završili. 35 - 40 % se uzme. 20€ strancu naplate. 6467

dogovore se sa vodičima autobus popola pola u džep

Eto jos love za lokalne mocnike koji ce zidati dodatne smjestajne jedinice ,a rodbinu gurati da osnuju savjetnicke agencije vezane za turizam, ovo nece unaprijediti turizam niti 1% ,samo ce omoguciti da se pokradu te pare od strane tih koji ih budu kontrolirali.

samo udrite namete to vam je jedini način da porjerate ovo nešto ljudi koji se na sve načine odupiru odlasku

Hahha ovi što se odupiru odlasku, ni ne idu nigdje turistički. Pogotovo im ne pada na pamet ić u BIH

Biser Ljubuškog koji će tek da zasija

Ovom svijetu definitivno treba veliki reset u obliku nuklearnog rata. Sve ide ka tome i hvala Bogu da ide.

Hahha zbog čega to? Zbog boravišne takse od bijednih 2km? Ili ti je to bila kap koja je prelila čašu?
Slabo ste se bunili kad su mobilni operateri počeli preko noći naplaćivat 1km i to mjesečno. Znači, pomnoži to sa 12 i brojem korisnika i pogledaj kolike su to cifre

FBiH uvodi naplatu boravišnih pristojbi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari