Poljoprivrednici traže proglašenje elementarne nepogode

ljubuski.info

Dani iza nas, praćeni ekstremno visokim temperaturama, bez padavina, donijeli su velike štete poljoprivrednicima. Suša je uništila gotovo sve.

Međutim, pravi problemi bi mogli uslijediti u zimskom vremenu te, ukoliko država i ovaj put ne poduzme ništa za zaštitu domaće proizvodnje, očekuje nas nestašica, a zatim i skok cijena.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kazao je kako je situacija katastrofalna.
Imali smo sastanak na kojem smo uputili zahtjev Vijeću ministara da se proglasi stanje elementarne nepogode kako bi ljudi mogli doći do nekih odšteta i da bi mogli raditi jesenju sjetvu. Štete od suše su katastrofalne, kukuruz, silaža, sve je stradalo 70 posto. Neće ga biti uopće. I ostale kulture isto, voće, povrće, umanjen rod, slabiji kvalitet. Štete su prevelike, nisam vjerovao dok nisam vidio. To je zaista tužno gledati - govori Bićo.

Od države očekuju pomoć s jesenjom sjetvom. Nedostajat će dosta stočne hrane te se stočni fond neće moći prehranjivati, a broj grla će biti smanjen.
U tom slučaju, poskupljenja su neminovna, čim nemate nešto svoje čime možete parirati onom drugom, onda taj drugi ucjenjuje i on diktira tržište. Kod nas je to slučaj svakako, ali, eto, barem se može malo ublažiti ovim što imamo - zaključuje Bićo.

Situacija u RS-u nije nimalo bolja, a, kako kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara u RS, šteta iznosi 80 posto.
Kukuruza neće biti, a ovo što imamo je gotovo neisplativo brati. Sve je izgorjelo. Ne znamo šta raditi, pšenica se ne može sijati jer je zemlja toliko tvrda da je nemoguće orati, prema tome, sjetva je dovedena u pitanje i vremenskim prilikama, ali i samom situacijom oko pšenice, gdje je nisu otkupili domaći proizvođači. Nemaju seljaci čime sijati i mislim da ćemo, ako posijemo 30 posto pšenice, biti dobri - kaže Usorac.

Dodaje kako problem prati domaću politiku koja se zasniva na uvozu svega što se uvesti može.
Tako dobivaju carine i PDV i oni su zadovoljni, imaju pune proračune - naglašava Usorac.

Podsjećamo, suša koja je pogodila veći dio Europske unije vjerovatno je najgora u povijesti, a vlade su se odlučile za uvođenje nekih oblika izvanrednih mjera zbog nestašice vode i ostalih posljedica suše. Teško je nabrojati zemlje koje nisu barem djelimično pogođene toplotnim valovima i manjkom kiše, a štete se zbrajaju od Francuske do Njemačke i Italije.

Glas naroda

Bliže se izbori počelo je kukanje i ucjena sa glasovima.

Buco i Žarkić pokopali krompire dobro prodali i sad bi to trebalo uduplat.

A šta kaže general Drgan Pavlovic inače dobar prijatelj ove dvojice.Hoće li stoka sitnog zuba izdržat do izbora.Posle nije bitno...

Žarkić i Buco su na županijskom proračunu na plaći ni sami ne znaju zašto ali jesu po HDZ modelu pravde

Elementarna nepogoda će trajat sve dok se kradezeu ne desi Splicka pobjeda.Uhljebi Žarkić,Buco,Radić su na proračunu njima medi oni samo smrdaju po kafićim ,slušaju narod i javljaju u centralni komitet udbe HDZa i plaše nas Muslimanim da bi njima dulje medilo.U vatite se posla uhljebi kući ,godinama narodu samo štetu radite,inače će sav narod ofselit od vašeg terora gori ste od OSMANLIJA

Marko Radić iz Veljaka poznatiji kao iscjelitelj Maka Travar sa prirodnom aronom trave kanabisa je kandidat našeg mačkara dezertera Mladena Bebeka

Nije valjda opet i prošli put je proša na guranje posle zatvaranja glasanja,!

Markane ima li sta za popusit ove godine,ili je suša

U Ljubuškome vide neće nestati ni u kanalu ni na česmi

Radoslav Milošević, umirovljenik iz Velike Plane:

"Žena i ja živimo samo od moje mirovine, koja je veoma mala. Gotovo da smo postali vegetarijanci koliko rijetko jedemo meso. Ali mlijeko redovno kupujemo, sami ga kiselimo i to nam dođe jeftinije, a i ukusnije. Inače, mislim da su cijene već prevršile svaku mjeru. Dokle će ovako, nije mi jasno. Sreća je da imamo malu baštu, pa uzgajamo povrće. Ali, kako je ova kiša učestala, bogami, mnogo toga će propasti. Tek tada ćemo vidjeti što će biti s cijenama."

Jugopapir 87'
Samo tada kiša a sada sunce, sve drugo isto

Problemi na Balkanu isti stalno

Samo nek dođe ta Velika Plana, uvalit će joj Željo pet komada.

Tako je, haha

Nije isto, tad su tako živjeli s jednom mirovinom, sad ne mogu preživjet ni sa dvije

Poljoprivrednici traže proglašenje elementarne nepogode
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari