Slučaj Blaž Kraljević - hrvatska Pandorina kutija

ljubuski.info

Već 30 godina, na 9. kolovoza, u mjestu Varda kraj Kruševa obilježava se godišnjica mučkog ubojstva generala HOS-a Blaža Kraljevića i njegovih osam vojnika koji su se automobilima vraćali iz Mostara prema Ljubuškom gdje se nalazilo Zapovjedništvo HOS-a za Hercegovinu.

Kraljevića i pratnju dočekala je zasjeda, a za njihovo ubojstvo ni do danas nitko nije odgovarao, unatoč iscrpnoj dokumentaciji o događaju u tužiteljstvima BiH i Hrvatske. Ova bratoubilačka ubojstva, za koje obitelji pobijenih još uvijek čekaju pravdu, najveća su sramota među Hrvatima uopće u posljednjem ratu. Ova ubojstva zasigurno su značajno promijenila tijek rata u BiH koji se počeo rasplamsavati između Bošnjaka i Hrvata.

Nema odgovora tko je naredio ubojstvo

Toga dana, nakon povratka iz Mostara, iz pripremljene zasjede na kontrolnom punktu HVO-a Varda u mjestu Kruševo iznad Mostara, ubijeni su general Blaž Kraljević i njegovih osam vojnika iz pratnje - Osman Maksić, Šahdo Delić, Ivan Granić, Mario Medić, Vinko Primorac, Gordan Čuljak, Marko Stjepanović i Rasim Krasniqi.

I danas u uskim krugovima vlada polemika tko je prvi potegnuo oružje no, kako se čini, to će i dalje ostati temom rasprava jer nitko od napadnutih nije živ te su dostupne samo projekcije nekolicine preživjelih osoba koje su taj dan bile na zasjedi. Svako obilježavanje godišnjice stradanja ponovni je poziv da se ovakva tragedija više nikada ne dogodi, ali poziv pravosuđu da pred lice pravde izvede odgovorne. No, ni 30 godina nakon ove tragedije - nema niti optužnica, niti presuda za odgovorne te je ovo jedna od najvećih misterija proteklog Domovinskog rata, ali i vrlo osjetljiva tematika kojom se nitko ne želi baviti. Naime, poznato je da je 9. svibnja 1992. Kraljević izdao proglas potpisan u Ljubuškom protiv sporazuma Boban - Karadžić o prekidu neprijateljstava postignutog 6. svibnja na tajnom sastanku u Grazu.

Nema podjele BiH. Možemo i hoćemo sačuvati BiH za sve nas, nećemo ostaviti naš narod na cjedilu. Ili ćemo svi izginuti, ili ćemo svi biti slobodni. Mi nismo spremni za izdaju. Radovan Karadžić je ubojica hrvatskog i muslimanskog naroda, a Mate Boban ne može i nema pravo zastupati, odnosno, odvoditi Hrvate i Muslimane BiH u propast, stajalo je, između ostalog, u tom proglasu.

Boban je od Kraljevića u nekoliko navrata tražio da stavi HOS pod zapovjedništvo HVO-a te da razoruža Bošnjake u HOS-u, a Kraljević je odbio i jedno i drugo. Boban je tih dana zapovjedio da se i HOS-ovci moraju povinovati i zaustavljati na kontrolnim punktovima HVO-a, a Kraljević je HOS-ovcima zapovjedio da isto ne učine, jer HOS nije bio pod zapovjedništvom HVO-a. Na dan ubojstva, a dan prije sastanka s Bobanom, Kraljević se u hotelu 'Ero' obratio novinarima najavljujući formiranje zajedničkog zapovjedništva HOS-a, HVO-a i Armije BiH. Potom je zajedno sa svojom pratnjom sjeo u dva automobila i krenuo prema Ljubuškom.

Tijela otkrivena u kombiju u Omišu, vozač pobjegao

Oko 14 sati po dolasku u mjesto Kruševo, na kontrolni punkt Varda, pokušava ih zaustaviti Vojna policija i 15 vojnika Kažnjeničke bojne, a Kraljević i pratnja odbijaju stati te je uslijedio neviđeni oružani okršaj. Svi HOS-ovci su ubijeni, a prema dostupnim dokumentima, njihova tijela su potom su dovezena pred Duhansku stanicu u Širokom Brijegu. Nakon toga je kombi s njihovim tijelima hrvatska policija slučajno otkrila prilikom stajanja ispred semafora u Omišu jer je iz kompija kapala krv. Prema dostupnim dokumentima, vozač kombija bježi i ostavlja vozilo, a policija je nakon njegovog otvaranja imala što vidjeti. Tko je i zašto kombi uputio prema Dalmaciji i danas je nepoznanica.

Kraljević je pokopan 13. kolovoza na groblju u mjestu Lisice. Posmrtno ga je HSP odlikovao činom krilnika, a hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 3. prosinca 1996. redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Zalagao se za cjelovitu BiH i savez Hrvata i Bošnjaka u borbi protiv tadašnjeg agresora na BiH i Hrvatsku, JNA i paravojnih, četničkih snaga.

- Nismo katolička vojska jer u redovima HOS-a ima 30 ili 40 posto Muslimana. Mi smo vojska Bosne i Hercegovine. Osobno bih želio vidjeti Hrvatsku do Drine, ali o tome će odlučiti ovi ljudi ovdje, stanovništvo BiH, kada rat završi', jedna je od njegovih izjava.

Šešelj: 'Tutići organizirali zasjedu'

Mnoge su teorije kako je i zašto došlo do tragedije na punktu u Kruševu, a pitanje je li se ipak mogao postići sporazum, izbjeći tragedija, je li politika mogla učiniti više, te tko je odobrio masakr - ostaju neodgovorena. Međutim, upravo o ubojstvu kraljevića svojedobno je govorio i kontroverzni predsjednik još kontroverznije Srpske radikalne stranke, četnički vojvoda i bivši potpredsjednik Vlade Srbije, Vojislav Šešelj, koji je zbog zločina nad Hrvatima u Vojvodini i selu Hrtkovci osuđen pred sudom u Haagu na 10 godina zatvora. On je u Jutarnjem programu TV Happy 'Dobro jutro Srbijo' u prosincu prošle godine, između ostaloga, govorio i o druženju s Mladenom Naletilićem Tutom, preminulim nekadašnjim zapovjednikom 'Kažnjeničke bojne' i također haškim osuđenikom zbog zločina nad Bošnjacima na području Hercegovine. I Šešelj i Naletilić proveli su zajedničke godine u haškom pritvoru tijekom suđenja te su bili u vrlo prijateljskim odnosima, a Šešelj je i poslao vijenac na njegovu sahranu. O ubojstvu Blaža Kraljevićai njegove pratnje Šešelj je tada kazao:

Što se tiče Blaža Kraljevića, sve to je urađeno u dosluhu s hrvatskom službom. Blaž Kraljević je bio zapovjednik tzv. Hrvatskih oružanih snaga (HOS je kratica za 'Hrvatske obrambene snage' - op.au.). HOS, to su Paragine paravojne snage i one su bile u sastavu muslimanske vojske BiH i suprotstavljali se HVO-u i regularnoj hrvatskoj vojsci koja je u vrijeme sukoba s muslimanima imala 15 brigada. I ovaj (Blaž Kraljević) je bio u posjeti kod Štele u njegovoj jedinici. Ovi Tutići su organizirali zasjedu, pripremili protuavionske topove 20 mm i raspalili po njima da ništa od njih ostalo nije'. Prijateljstvo Šešelja i Tute ogledalo se i u njegovoj gesti slanja vijenca na njegovu sahranu. 'Milošević je prije mene došao u Haag i to nepune tri godine prije mene. I on se već sprijateljio s Tutom. I on meni kaže jednom: 'Ja znam da on pola stvari veze i izmišlja, ali ga lijepo slušati'. Zaista je bio zabavan i duhovit. Onda kad sa mnom uđe u duel, svi se valjaju od smijeha. To je bilo kao šovinistička farsa, mi smo bili kao duhovna hrana za ove tamo ostale paćenike koji bi često padali u neku letargiju i depresiju. On je duhovit bio i u tim našim šalama skoro nismo imali granica - 'tko će koga'. Kad je Milošević umro, Tuta je oba svoja sina poslao na sahranu u Požarevac. Ja nisam mogao ići na Široki Brijeg na sahranu. Ne bi ni ti smio, a kamoli ja. Ali sam pozvao jednog, isto haškog supatnika, i zamolio ga da kupi taj vijenac i da s jedne strane piše 'Posljednji pozdrav dragom prijatelju', a s druge strane 'Tuti Naletiliću od Vojislava Šešelja'.

Koliko se Šešeljeve riječi mogu uzeti kao točne, a koliko s rezervom, te postoji li mogućnost i njegovog saslušanja u rasvjetljivanju ovog slučaja, teško je pitanje. No činjenica ostaje - tri desetljeća šutnje i prešutnog 'ne diranja'.

V. S. Herceg | Dnevni list

Glas naroda

Kada sunce upeče koješta se piše, kažeš granica na Drini i konfederacija,! kada su taj plan prihvatili tadašnji muslimani ? Oni su 1991 radili na sporazumu s Miloševićem o ostanku BiH u sastavu krnje Jugoslavije, Sporazum su u ime muslimana potpisali akademik Filipovič i u ime srba Karadžić. Srbi su ovaj sporazum objavili 2. 98. 1991. u Beogradu za razliku od navodnih hrvatskih sporazuma s Miloševićem (bošnjačka propaganda)koje niko nikad nije vidio jer ne postoje!!

Je li ti iko kazao sta znaci konfederacija?Evo je proslo trideset i vise godina a vi ni danas ne znate rec za kakvu smo to BiH tribali ginut.

1% Ljubušaka za HOS? To je dobro,toliko je bilo i pravih branitelja. Ostalo su HVO pukovnici,generali, tatini udbaški sinovi glavonje

Grad u Hercegovini sa najmanje poginulih branitelja a najviše mirovina , najviše generala, pukovnika . Za Uskoplje jedva se 20 momaka moglo sabrat nije ih moga niko.pofatat od bjezanije a danas ono tamo po Bijaci pravi barikade kaže zaboravljeni branitelj a nije bia nide znam ko dan a.takvih je 94% u ZB i opće u Ljubuskom , ja bio pa znam eto a imam i mirovinu 290km eto .

pa da su poginuli onda im mirovina nebi trebala ili ?

Kad se prebroje HOSOVCI i postroje HDZ će opet bit u imigraciji ubijat hrvacke imigrante .

Skim da se pobrojite sa braćom muslimanima da hrv ubijate, samo naprid ovaj put vam sjeme neće ostat

Nece vami

Koiiko ovdje ima zamjena tema i brljazgija da je to čudo.Pa upravo je Tuđman kroz Washingtonski sporazum s Muslimanima ispunio želje razmišljanju Hsp-ea i Hos-a da su Muslimani prirodni saveznici Hrvatima a sve to kroz prizmu i razmišljanja poglavnika Ante Pavelića koji je iz dogovor s Hitlerom više volio imati Bosnu nego Dalmaciju koju je prodao Talijanima i na kraju krajeva Muslimani su najpodliji i najpokvarenoji narod na ovim prostorima što danas to možemo i vidjeti..

A jeste mamuti palite se na ovog bradonju ima 30 godina čovik špijun britanski e mo glupi narode kakav hos posle jure i boban nema više ustaša i točka

Ima li haga

Ocito si cacin sin koji je dobro zaradio 91 nabijem te

ma dosadila ova vrućina, kad će malo zaladit, zna li tko ?

Skoci u trebizat i razladi se ali na noge ko ovca

vruća i voda...

a bolje i na noge nego na glavu , plitka voda

Kako znas da je bio spiun ako nisi i ti

Gdje su danas njegovi iz ABiH da mu odaju počast od SDA do Bakira i ekipe iz Sarajeva , njihov je general ABiH . Zar nikog nema

Otisli kod mile dodika da poruce da cuva rs

Nije Blaž Kraljević general Armije BiH ni sda stranke Prouči malo i shvati ko je bio General Blaz Kraljevič Ero

Nego ciji je.Pa Kraljevic vam je rani Komsic.

Joza manolic vam je bolji HDZkani

Pa ako bolje pogledas oboica su isto tili i radili.I jos je Mesic i Pusicka na toj njihovoj liniji dok sad Jaca drzi odstupnicu.

Zbog Blaža i ostalih, te ulaska hrvatske vojske u BiH....morao je egzekutor potpisat Dayton i tada je određena budućnost hrvata u BiH....nestat će....., a Bih će ostati podjeljena između srba i bošnjaka.

Moga ćaće dva strica i ujak, te materin stric i ujak bili u ustašama u drugom svjetskom ratu. Ćaćini jedan stric i ujak skončali na Bleiburgu, a drugi stric negdje u Sloveniji, a materin stric je preživio i umirao prije 10-tak godina, a ujaka su ubili šperski partizani u Grabu. Zet bio od prvog do zadnjeg dana u RH plus ostao raditi pri vojsci do 2000-te. Bio je u RH u HOS-u i kasnije se ta satnija spojila s žutim mravima, bio je teže ranjen. I šta bi ja trebao sada polju*vati i vršiti nuždu po mojim precima samo zato što su bili za dom spremni. Danas je IN biti uhljebi i biti nemoralan. Bog će na kraju svakome suditi.

Kako su bili spremni kazuje i to da su nisu prizivili.Luburicev niko nije izginuo na Blajburgu.Ali vi misate mladalacku neinformiranost i naivnost i neznanje sa zlocinackim i po Hrvate pogubnim ideologijama.U drugom svjetskom ratu Ustase su ginule po Sandzaku i istocnoj Bosni.Za koga,za sto?Sad vas ovi gradjani iz Sarajeva,kad oce da vas omalovaze i prozovu,zovu pogrdno Ustasama?Zasto,zbog cega ste ginuli?

Zlocinacki poduhvat, za likvidaciju Blaza hrvatskog viteza i domoljuba je potpisa Susak Gojko(zadatak je potpisa i po dolasku iz Canade da ce smakniti desnicu i hrvatsku intelegenciju zbog djelovanja u DB prihvatio je funkciju koju nikad nebih dobio da nije radio za DB).ostale logisticke ludacke poslove je samo prenio na pok.Tutu Naletilica ,kaznjenicka je dobila lovusu za likvidaciju i zbog tih lokalnih kriminalaca ovaj predmet nikad nije dobio svoj konacni epilog,nisu pokrenili istrazne radnje a sve se zna,Mandic Lija pirgo je jos ziv jedan od sudionika,vozac Musa jr ziv sve zna ko mu je naredio da vozi bracu na brod da dokazi nestanu u moru,olos ilesiniri su su sve organizirali da se zataska medutim svi koji su u ovom sudjelovali krvavom piru su mrtvi osim Lije,tuziteljsvo i policija su u funkciji lokalnih kriminalaca,ubojica koji su na cudan nacin dosli do slobode pa i dalje silu prosipaju samo na drugi nacin.Dakle nema nista nepoznato,ljudi su izginili a klosari Tutici su organizirano sacekusu po dojavi Vinka Martinovica Stele pripremili i pocinili ratni zlocin.Nek je Slava pok.Blazu i njegovim mladim vojnicima koji imaju svoju bracu,oceve,majke,sestre.

Osim Lije ima još živih u Širokom i nisu dobri u glavi da je pravde davno bi …

Hrvati su u to vrijeme bili na prekretnici kojem savezniku da se priklone vrijeme je išlo mi smo se priklonili Srbima gdije je tu greška stali smo uz jedan častan i pošten NAROD kojem moramo biti zahvalni na svemu što su činili za nas i što čine još uvijek i zato ne vičite ne urlajte Na Republiku Srpsku da nije nje nebi se znalo za Hrvate u BIH to je jedini i pravi gromobran Hrvatskih interesa dobra je stvar da to mudro Hrvatsko vodstvo uvidja i podržava.

Ta tvoja mudra politika šurovanja sa srbima na štetu hrvackih interesa je hrvacki povjesni teritorij sa kosog kvadrata stranica na Drini istočna dovela do oblika banane ,donedavno prekinute kod neuma i još niste naučili da je ta politika propast Hrvackog naroda i hrvackog etičkog prostora,takozvana politika Banovine Hrvacke uvjek na štetu Hrvata.
Za komentar gore;dali je ubojstvo Hrvacke desnice i inteligencije ratni zločin i dali je to bilo u interesu Hrvackog naroda ili Hrvacke UDBE????????????????

ZaGost - 10. kolovoza 2022. 00:12:07 O čemu ti blejiš , Republika Srpska je nastala na genocidu, na polkolju i protjerivanju Hrvata i Muslimana, Kad je politički vrh Hrvata iz BiH i RH otišao u Prijedor i druga stratišta na teritoriju RS gdje su ubijani Hrvati djeca žene i starci? Politika koja je stvorila RS je počinila zločine po Hrvatskoj, Vukovar, Škabrnja, Voćin itd.Politika koja je stvorila RS je presuđena u Hagu na doživotne robije, a i politika koja je surađivala a s njima u BiH kroz presudu Prliću i ostalim presuđena za UZP i Hrvatsku od žrtve napravila agresorom, sramotno , zar ne?

Ma svi sudjeni i presudjeni samoislamisti nisu a oni prid kamerama naredjuju ubijanje zarobljenika i odsjecaju glave.I na Smita se pozivate kad namece nesto sto je vama u interesu ali ako je drugacije onda je islamofob,neprijatelj BiH i svako ruglo nanj.

A jeste. Honjine samo vi pišite komentare ali će bit kako oni odluče narode kanitesrmanitanja biti će kako oni kažu vi nepostojite

Uredniče ovog portala ugasi ovo samo stavljas smutnju u hrvate imašli ti nekog drugog posla jedni druge oblajavaju nego idi na kružni i sjedi tamo bolje bi ti bilo

Poštovani uredniče portana nemoj više pisat istinu o HDZ kriminalu i o Vrhovniku Tuđmanu,koji nije onakav kakav se prikazuje,narod će nam progledat i nećemo lagodno moć živjet od nerada,laži i lopovluka uništavajući hrvacke terene i Hrvacki narod praveći se velikim Hrvatim i vjernicim a mi smo ustvari Tutina udba ,no sad u miru,isto stanje drugo pakovanje.
Pa zar je moguće bilo napravit ovakav zločin i kriminal koji još nije kažnjen a progonite druga Tita o n je bio mala beba prema HDZ zločinima,imaćemo uskoro više zločinaca nego Putin!!!!!!!!!!!!!

Tko je ubio Krešu Kordića [ * neprimjereno * ] ljubuški?

Slučaj Blaž Kraljević - hrvatska Pandorina kutija
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari